Euro op weg naar enorme stijging ten opzichte van de dollar

De euro kan tegen het einde van het jaar een recordhoogte bereiken ten opzichte van de dollar, dankzij het verkrappingsgezinde beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat voorspelt ABN AMRO. In dit artikel leggen we uit waarom de euro zo sterk is en wat de gevolgen zijn voor de economie en de markten.

De rentebom van de ECB

De belangrijkste reden voor de stijging van de euro is de renteverhoging van de ECB, die gisteren plaatsvond. De ECB verhoogde haar belangrijkste rentetarieven met 25 basispunten, in een poging om de inflatie onder controle te houden. De inflatie in de eurozone is in mei gestegen tot 2%, boven de doelstelling van de ECB van “onder maar dicht bij 2%”.

De ECB liet de deur open voor meer renteverhogingen na de zomer, als de inflatie te lang te hoog blijft. De ECB verwacht dat het economisch herstel in de eurozone zal doorzetten, dankzij de vooruitgang bij de vaccinatiecampagnes en de versoepeling van de lockdownmaatregelen.

“De inflatie is gedaald, maar naar verwachting te lang te hoog zal blijven”, zei ECB-president Christine Lagarde tijdens een persconferentie. “We zullen ons monetair beleid blijven afstemmen op de inflatievooruitzichten en we zijn bereid om verdere maatregelen te nemen indien nodig.”

De renteverhoging van de ECB was de eerste sinds juli 2011. De depositorente ging van -0,5% naar -0,25%, de herfinancieringsrente ging van 0% naar 0,25% en de marginale beleningsrente ging van 0,25% naar 0,5%. Dit betekent dat het voor banken duurder wordt om geld te lenen of te stallen bij de ECB.

De reactie van de markten

De markten reageerden positief op het besluit van de ECB. De euro steeg na het besluit naar het hoogste niveau in drie jaar ten opzichte van de dollar, boven de 1,09. De euro steeg ook ten opzichte van andere valuta’s, zoals het Britse pond, de Japanse yen en de Zwitserse frank.

De renteverhoging van de ECB maakt de euro aantrekkelijker voor beleggers, omdat het renteverschil met andere valuta’s groter wordt. Dit stimuleert de vraag naar euro’s en verhoogt hun waarde. Bovendien weerspiegelt de renteverhoging het vertrouwen van de ECB in het economisch herstel in de eurozone, wat ook positief is voor de euro.

“De euro profiteert van het verkrappingsgezinde beleid van de ECB, dat contrasteert met het accommoderende beleid van andere centrale banken”, zegt Georgette Boele, senior valutastrateeg bij ABN AMRO. “We verwachten dat dit verschil in monetair beleid zal aanhouden en dat dit zal leiden tot een verdere stijging van de euro/dollar wisselkoers.”

De prognose van ABN AMRO

ABN AMRO verwacht dat de euro/dollar wisselkoers nog verder zal stijgen in de komende weken, en dat de euro tegen het einde van het jaar een recordhoogte zal bereiken ten opzichte van de dollar. ABN AMRO voorspelt dat de euro/dollar 1,25 zal bereiken, het hoogste niveau sinds 2014.

Deze prognose is gebaseerd op de verwachting dat de ECB haar rente nog een keer zal verhogen, naar 3,75% voor de depositorente, terwijl de Fed haar rente slechts een keer zal verhogen, naar 0,5% voor de fed funds rate. Dit zou het renteverschil tussen de euro en de dollar nog groter maken, en de euro nog meer ondersteunen.

Bovendien verwacht ABN AMRO dat de economische groei in de eurozone sterker zal zijn dan in de VS, dankzij een snellere vaccinatie en een groter fiscaal stimuleringspakket. Dit zou de vraag naar euro’s kunnen vergroten, zowel vanuit de binnenlandse als de buitenlandse handel.

De gevolgen van een sterke euro

Een sterke euro heeft zowel voor- als nadelen voor de economie en de markten in de eurozone. Aan de ene kant kan een sterke euro helpen om de inflatie te verlagen, door de invoerprijzen te drukken. Dit kan op zijn beurt de koopkracht van consumenten en bedrijven verhogen, en zo de binnenlandse vraag stimuleren.

Aan de andere kant kan een sterke euro ook schadelijk zijn voor de concurrentiepositie van de exporteurs in de eurozone, door hun producten duurder te maken op de wereldmarkt. Dit kan leiden tot een lagere exportgroei, en dus tot een lagere economische groei. Bovendien kan een sterke euro ook negatief zijn voor de winstgevendheid van bedrijven die veel inkomsten genereren buiten de eurozone, omdat hun winsten in waarde dalen als ze worden omgerekend naar euro’s.

De impact van een sterke euro hangt dus af van verschillende factoren, zoals het niveau van de wisselkoers, het tempo van de verandering, en het gewicht van de handel en de investeringen in de economie. Over het algemeen wordt aangenomen dat een geleidelijke en beperkte appreciatie van de euro draaglijk is voor de economie en de markten in de eurozone, maar dat een plotselinge en scherpe appreciatie schadelijk kan zijn.

Conclusie

De euro is deze week gestegen ten opzichte van de dollar, na een renteverhoging van de ECB. De ECB liet doorschemeren dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen als de inflatie te lang te hoog blijft. De markten verwachten ook dat de Fed haar rente in juli zal verhogen, maar dat dit de laatste renteverhoging zal zijn. ABN AMRO verwacht dat de euro/dollar wisselkoers nog verder zal stijgen in de komende weken, en dat de euro tegen het einde van het jaar een recordhoogte zal bereiken ten opzichte van de dollar.

Een sterke euro heeft zowel voor- als nadelen voor de economie en de markten in de eurozone. Een sterke euro kan helpen om de inflatie te verlagen, maar kan ook schadelijk zijn voor de concurrentiepositie van de exporteurs en de winstgevendheid van bedrijven. De impact van een sterke euro hangt af van verschillende factoren, zoals het niveau van de wisselkoers, het tempo van de verandering, en het gewicht van de handel en de investeringen in de economie.

In dit artikel hebben we uitgelegd waarom de euro zo sterk is en wat de gevolgen zijn voor de economie en de markten. Als u meer wilt weten over de ontwikkelingen op de valutamarkten en onze prognoses voor verschillende valutaparen, kunt u terecht op hun website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.