De euro is meer dan 25% te duur ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Chinese yuan is 49% ondergewaardeerd ten opzichte van de “greenback” . Dat blijkt uit de Big Mac-index een schepping van het Britse weekblad The Economist.
De index werd in 1986 gelanceerd en meet de prijs van een “Big Mac” in verschillende landen. Het doel was op een toegankelijke manier de waarde van de dollar ten opzichte van andere valuta te meten.
De maatstaf is gebaseerd op de theorie van de koopkrachtpariteit. Deze stelt dat prijzen van goederen in verschillende landen naar elkaar toe neigen. Het is een reële theorie van wisselkoersbepaling. De ongedekte-en gedekte intrestpariteit zijn financiële tegenhangers.
Door de koopkracht van de dollar te vergelijken met die van een andere valuta, kan men zien hoeveel dollars die munt ‘eigenlijk’ waard is en of de wisselkoers te hoog of te laag is.
Euro minstens 25% overgewaardeerd
In de onderstaande afbeelding kunt u zien dat de euro minstens 25% overgewaardeerd is ten opzichte van de dollar. Dat betekent dat de dollar kan stijgen vanaf het huidige niveau van 1,36 naar 1,32 per euro.
Bron: The Economist
Ook technisch gezien kan de euro een flinke klap krijgen. Volgens Dick Otto kan de dollar weer aansterken naar 1,20 per euro. Hij voorzag in de jongste chatsessie van De Kritische Belegger een tijdelijke zwakte van 1,35 naar een niveau tussen 1,38-1,40. Op lange termijn kan de dollar volgens hem stijgen naar 1,20 per euro.
Chinese yuan spotgoedkoop
De recente oproep van Amerika aan China om zijn valuta te revalueren stuitte op onwil van het land van de rijzende zon. Volgens de Chinese regering is het tekort op de Amerikaanse lopende niet de oorzaak van een kunstmatig laag gehouden yuan. Deze munt is sinds juli 2008 gekoppeld aan de dollar. Toch blijkt uit de Big Mac-index dat deze valuta 49% goedkoper is dan op grond van de koopkrachtpariteit zou moeten zijn.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?
Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER
ik vind het grote onzin, die BigMac theorie…zo kan je stellen dat het loon vd chinees ook zwaar ongewaardeerd is t.o.v. de Amerikaan en de Amerikaan t.o.v. de Europeaan…of huizen in Groningenstad ondergewaardeerd t.o.v. huizen in Amsterdam…het hout en de stenen(ingredienten) zullen elkaar qua prijzen niet veel ontlopen. Hetzelfde geldt voor de MacD. in Groningen(meer grasland en koeien) en de McD. in A’dam.
Door globalisatie zou alles over de hele planeet meer van het zelfde moeten zijn(aanbod,prijzen etc), maar het tegendeel is het geval. Rijkdom en welvaart zullen altijd oneerlijk verdeeld blijven en dus ook de prijzen van de BigMac!
De BigMactheorie zegt iets over prijsverschillen tussen landen/valuta’s, maar niets over de mechanismen die de verschillen doen veranderen…m.a.w. over- of onderwaardering van dollar/euro staat m.i. los hiervan.
Sommige verschillen blijven heel lang bestaan en dwingen de markt niet zoals beleggers/speculanten dat zo graag zouden willen zien.
We gaan eerst nog terug naar het niveau van 1,38-1,40
Nog even wachten met short posities!
http://jimrogers-investments.blogspot.com/2010/03/i-am-long-euro.html
Dit berichtje is getikt. Daarmee is er alles over gezegd.