Tijd om de dollar te verkopen

Beleggers zijn massaal positief over de Amerikaanse dollar, maar volgens analisten van Morgan Stanley is het juist nu tijd om de munt te verkopen. In een recent rapport getiteld “Time to Sell” betoogt het team onder leiding van David Adams dat de consensus onder beleggers te optimistisch is geworden over de vooruitzichten van de dollar.

Het huidige optimisme wordt volgens Morgan Stanley gedreven door twee belangrijke factoren: de verwachting van aanhoudend sterke Amerikaanse economische data en de mogelijke invoering van nieuwe handelstarieven onder een nieuwe termijn van Donald Trump. Beleggers lijken te anticiperen op een verdere stijging van de dollarindex (DXY) ten opzichte van valuta’s als de euro, het Britse pond en de Australische dollar.

Morgan Stanley is het hier echter niet mee eens. De bank stelt dat het “goede nieuws” voor de dollar al grotendeels is ingeprijsd. Het narratief van “Amerikaanse outperformance” is volgens hen inmiddels gemeengoed geworden onder beleggers. Bovendien waarschuwen de analisten dat de markt de impact van Trumps handelsbeleid mogelijk overschat. Hoewel er snel aankondigingen kunnen komen over nieuwe tarieven, verwacht Morgan Stanley dat de daadwerkelijke implementatie trager en minder ingrijpend zal zijn dan velen nu aannemen. De focus zal waarschijnlijk vooral op China liggen.

Tegen de stroom in

Gezien het overwegend positieve sentiment rond de dollar, ziet Morgan Stanley een asymmetrisch risico. Een onverwachte daling van de dollar zou veel beleggers kunnen verrassen en tot verliezen kunnen leiden (een zogenaamde “pain trade”).

Daarom adviseert de bank om juist nu tegen de stroom in te gaan en de dollar te verkopen. Als alternatief zien ze kansen in het Britse pond (GBP) en de Australische dollar (AUD). Beide valuta’s zijn relatief minder gevoelig voor handelsoorlogen en handelen momenteel op historisch lage niveaus ten opzichte van de dollar.

Handelsideeën

Concreet stelt Morgan Stanley voor om long te gaan op GBP/USD en AUD/USD. Ze hanteren een koersdoel van 1,32 voor het pond en 0,675 voor de Australische dollar. Dit impliceert een aanzienlijk opwaarts potentieel ten opzichte van de huidige koersen.

Ook voor de euro ziet Morgan Stanley de toekomst minder somber in dan de markt. Volgens de bank is het meeste “slechte nieuws” voor de eurozone al verwerkt in de huidige koers van de euro.

Conclusie

Het rapport van Morgan Stanley biedt een verfrissend tegengeluid in een markt die overtuigd lijkt van de verdere opmars van de dollar. De bank wijst op de risico’s van het volgen van de massa en ziet juist nu kansen in ondergewaardeerde valuta’s als het pond en de Australische dollar. Of hun visie uitkomt, zal de tijd leren, maar het is een interessante invalshoek die beleggers aan het denken zou moeten zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.