De euro is sinds de piek in mei van vorig jaar met ruim 18% gedaald ten opzichte van de dollar. De sterkere Amerikaanse economie zullen volgens analisten de Europese eenheidsmunt blijven drukken. Ook de monetaire verruiming van Europese Centrale Bank (ECB) drukt op het sentiment. Daarnaast deden de Grieken weer een duit in het zakje.
De maatregelen van de ECB zullen kapitaalvlucht veroorzaken van Europa naar de Verenigde Staten en daarmee worden de Amerikaanse staatsleningen aantrekkelijker ten opzichte van de Duitse staatsobligaties. De kapitaalinstroom zal de Amerikaanse economie alleen maar sterker maken en daarmee zal de dollar de opmars voortzetten. Economen verwachte dat volgend jaar 1 euro slechts 1 dollar waard is.
Droom valt in duigen
De euro is er op gericht stabiliteit in Europa te creëren en een geduchte rivaal van de Amerikaanse dollar te worden. In 1999 werd de Europese eenheidsmunt geboren met een waarde van 1,17 dollar. Na 16 jaar staat de euro lagere dan de introductieprijs en die periode kende het meer zwakte dan de bedoeling was. De euro was geen harde munt.
Bodem?
Toch lijkt op korte termijn de euro-dollar te bodemen. Na een dieptepunt van $1,1099 is er sprake geweest van een herstel naar $1,14. Een teken van bodemvorming is dat ondanks de Griekse onderhandelingen maandag afgeketst zijn de euro niet aan waarde inlevert. Beleggers rekenen op een uiteindelijk akkoord met de Eurogroep. Het valutapaar heeft technisch een bodempatroon neergezet. Een eerste koersdoel ligt op $1,19. Het beeld op lange termijn blijft echter negatief.
Gratis nieuwsbrief
Rendabel Beleggen biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Vanuit technisch oogpunt gezien staat de Euro op punt van stijgen, pas als deze stijging voorbij is zal het 1 op 1 verhaal, en minder.., op gaan. Dus hang maar niet te snel in een short.