Uiteenlopend beleid centrale banken

De ECB en de Fed maken hun rentebesluiten bekend op respectievelijk 14 en 20 september en dit keer kan hun beleid uiteenlopen. ​ Vanwege de hardnekkig hoge inflatie in Europa kondigt de ECB mogelijk nog een renteverhoging aan, terwijl de Fed haar belangrijkste rentetarieven naar verwachting niet zal verhogen vanwege de dalende inflatie in de VS.

Fed: Eerst pauze, dan zien we wel verder

Nadat de Fed tijdens de vergadering in juli de belangrijkste rentetarieven verhoogde naar het hoogste niveau in 22 jaar, lieten de centrale bankiers de deur open voor verdere verhogingen indien de Amerikaanse economie zou aantrekken. En de economische prestaties lijken voor een positieve verrassing te hebben gezorgd: GDPNow, de schatting van de Atlanta Fed van de jaarlijkse groei van het bbp, werd midden augustus verrassend verhoogd naar 5,9%, ruwweg drie keer de geschatte neutrale groei. En dat na een van de kortste renteverhogingscycli in de geschiedenis van de VS, die juist werd doorgevoerd om de economie te temmen…

Aangezien de Fed focust en het bereiken van een volledige werkgelegenheid, keek men reikhalzend uit naar de laatste cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. En er zijn tekenen dat de langverwachte vertraging is ingetreden. De werkgevers hebben de afgelopen 12 maanden 3,1 miljoen banen toegevoegd, waarvan 187.000 in augustus. Naarmate meer mensen die eerder van de arbeidsmarkt waren verdwenen zich opnieuw als werkzoekende registreerden, begon ook het werkloosheidscijfer weer te stijgen. De daling van het aantal ontslagen suggereert ook dat werknemers nu het gevoel hebben dat het niet zo gemakkelijk zal zijn om van baan te veranderen. Het komt erop neer dat de laatste cijfers laten zien dat de effecten van de monetaire verkrapping op de Amerikaanse arbeidsmarkt voelbaar beginnen te worden. Bovendien is de inflatie al teruggevallen naar ongeveer 3%. Dit is alles wat de Fed nodig heeft om de renteverhogingen te pauzeren. De rente van de centrale bank ligt immers al ruim boven het inflatiecijfer.

We verwachten daarom geen nieuwe renteverhoging in september.

Hoewel de laatste cijfers de Federal Reserve op koers houden om de rente tijdens de volgende vergadering stabiel te houden, beëindigt dit niet het debat over een nieuwe renteverhoging in november of december. Naast de groei van het bbp laten andere gegevens zien dat de economie over het algemeen sterk blijft. Zo zijn de consumptiebestedingen – de grootste aanjager van de Amerikaanse economie – in de zomer sterk gestegen. Samen met de stijgende grondstoffenprijzen (vooral olie) kan dit inflatoir zijn en het debat over verdere renteverhogingen in de laatste maanden van dit jaar aanwakkeren.

De ECB houdt de zaken interessant

De belangrijkste centrale bankiers van de ECB vermeden recent om een duidelijke indicatie te geven van het rentebesluit in september. De Duitse vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de ECB, Isabel Schnabel, wees er bijvoorbeeld op dat de economische groei zwakker is dan verwacht, terwijl de inflatie hardnekkig hoog blijft. Met 5,3% blijven zowel de kern- als de algemene inflatie ruim boven de doelstelling van 2% van de centrale bank. Dit pleit duidelijk voor een nieuwe renteverhoging.

Anderzijds is het ook duidelijk dat de inflatie de komende maanden aanzienlijk zal dalen tot ongeveer 3,5% als gevolg van basiseffecten. De elektriciteits- en gasprijzen in Europa zijn een jaar geleden geëxplodeerd en liggen nu ver onder het niveau van vorig jaar. Tijdens de komende ECB-vergadering zal de nieuwe inflatieprognose van de centrale bank worden gepresenteerd. In juni voorspelde de ECB een gemiddelde inflatie van 3% in 2024 en 2,2% in 2025. Elke verhoging van deze prognose maakt verdere renteverhogingen waarschijnlijker. Aangezien de inflatie “hardnekkig hoog” is, kunnen we ons een lichte stijging van de prognose en dus een nieuwe renteverhoging goed voorstellen.

Door Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager bij Ethenea

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.