Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Terug naar een echt groeipad

Maandag 12 april kwam het aluminium bedrijf Alcoa traditioneel als eerste van de grote Amerikaanse bedrijven met zijn kwartaalcijfers. Het was even slikken. De winst bedroeg een magere $ 0,10 per aandeel en daarmee voldeed het bedrijf aan de marktverwachtingen. De teleurstelling was dat Alcoa de prognoses niet overtrof. De verwachtingen zijn torenhoog na het wel zeer sterke vierde kwartaal van 2009. De S&P 500 zag zijn winst in dat kwartaal praktisch verdubbelen. Het eerste kwartaal van 2010 zou voor deze index een winstgroei moeten laten zien van iets meer dan 30%.

Nare smaak

Een dag later verdreef Intel de nare smaak die Alcoa had achter gelaten. De uitkomsten waren veel beter dan de markt verwachtte. De omzet kwam uit op $ 10,3 miljard waar de markt rekende op $ 9,8 miljard. De brutomarge kwam uit op 63%, beter dan de voorziene 61,8%. Beleggers waren opgelucht en verheugd toen Intel ook nog wist te melden dat 2010 wel eens een heel mooi jaar kan worden. De chipfabrikant voorziet dat steeds meer bedrijven zullen gaan investeren. Dat is mooi om te horen, zeker als een veelheid van cijfers die opmerking ondersteunen. Volgens de Federal Reserve Bank steeg de liquiditeitspositie van het gezamenlijke Amerikaanse bedrijfsleven aan het einde van 2009 tot het astronomische bedrag van $ 1,8 biljoen, een stijging van meer dan 20%. Veel (institutionele) beleggers vinden dat de berg aan liquiditeiten aangewend moet worden voor bedrijfsinvesteringen en voor het scheppen van banen. Die oproep lijkt niet aan dovemansoren gericht. Volgens the Business Roundtable is ongeveer meer dan 40% van de bedrijven geneigd en bereid daadwerkelijk te gaan investeren en meer personeel te gaan werken. Dat mag ook wel. Als we de Deutsche bank mogen geloven zal het Amerikaanse bedrijfsleven in 2010 het recordbedrag van $14.477 per werknemer kunnen gaan verdienen, een absoluut record. Joe Sixpack is weer de laatste die van zijn eigen productiviteitsverbetering gaat profiteren.

Oude Pc’s

De IT-sector is traditioneel een van de sectoren die het eerst profiteren van een economische opleving en de daarmee gepaard gaande investeringsgolf. Dit keer zal het niet veel anders zijn. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn de PC verkopen in het eerste kwartaal wereldwijd met 27% gestegen. In de VS stegen de verkopen met 20%. Terzijde, volgens datzelfde Gartner verkoopt het Taiwanese Acer sinds vorige jaar meer Pc’s dan Dell, de oude nummer 1. Dat is op het eerste gezicht geen goed nieuws voor Dell. De problemen zijn nog niet voorbij en lijken hardnekkig lang aan te houden.

De verkoop van hardware en dus ook software kan in 2010 het economisch herstel een extra impuls bezorgen. Volgens Paul Otelini, CEO van Intel, is de gemiddelde desktop in een willekeurig Amerikaans bedrijf 5 jaar oud en daarmee tamelijk verouderd. De opmerkingen van Otelini moeten Microsoft als muziek in de oren geklonken hebben. Het zal de verkoop van Windows 7 alleen maar verder opjagen. Bij IBM groeiden de softwareverkopen het afgelopen kwartaal met 10,6%. Software was binnen de IBM organisatie de sterkste groeier. De grotere vraag naar Pc’s en naar chips pakt natuurlijk ook goed uit voor bedrijven als ons eigen ASML dat naar eigen zeggen een topjaar tegemoet gaat. Dat optimisme weerspiegelt uiteraard de sterke positie van ASML in de wereld van lithografie. Deels weerspiegelt het de investeringsdrang van veel bedrijven in de semiconductorsector. Volgens het eerder genoemde Gartner zullen bedrijven voor het lieve sommetje van $ 29,4 miljard nieuwe apparatuur gaan kopen. Allicht dat de markleider lithografie  een graantje hier een graantje gaat meepikken.

Meer groei

Natuurlijk is het niet alles goud wat er blinkt. De resultaten van General Electric deed geen beleggers hart sneller kloppen. Ze waren vlak. De zwakke plek was opnieuw de financiële poot met grote belangen in commercieel vastgoed. Eigenlijk doet GE het beleggers hart al jaren niet meer sneller kloppen. Onder CEO Immelt lijkt het bedrijfsmotto: volgend kwartaal wordt alles beter. Misschien moet het bedrijf minder beloven en meer waarmaken. En misschien moet het bedrijf serieus gaan overwegen zich in twee stukken op te breken, in een financieel en in een industrieel deel.

Ondanks incidentele tegenvallers lijkt het geloof post te vatten dat het herstel in 2010 wel eens sterker kan zijn dan de eerder geprognosticeerde 2,5%. Bij de Deutsche bank houden ze nu rekening met 4% groei en Barclays denkt dat 3,8% mogelijk is. Het herstel is dan nog niet echt V-shaped, maar het is al wel een stuk beter dan de gevreesde L-shaped recovery.

Vergelijk deze verwachtingen met die voor de EU. Voorlopig blijft 1,5% voor 2010 in de boeken. In de burelen van Brussel begint het eindelijk te dagen, dat de EU economisch definitief dreigt achterop te raken. Het is het aloude verhaal. De sociale wetgeving functioneert uitstekend in tijden van crisis, maar juist dat vangnet staat een snel herstel in de weg. Bedrijven kunnen minder gemakkelijk herstructureren en dus vordert het herstel ook trager en ligt ook de groeipiek lager. De trage groei van de Europese economie zal ongetwijfeld terug te zien zijn in de resultaten van veel Europese bedrijven.

Bedrijven in de cleantechsector om in de gaten te houden:

Calera

www.calera.com

Carbon Capture Corp.

www.carbcc.com

Novacem

www.novacem.com

Novomer

www.novomer.com

Solix Biofuels

www.solixbiofuels.com

Dr. C.A.M. Wijtvliet

De auteur is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties.

Informatie: corwijtvliet@dekritischebelegger.nl

Bezoek ook ons forum en discussieer actief mee. Het doet ons deugd dat wij een forum hebben waar geen gescheld en onzin in verschijnt. Klik hier

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Terug naar een echt groeipad”

  1. Avatar

    groeipad van inflatie? Best mogelijk als kans beschouwende om de hele schuldenberg weg te inflateren…

    Volgend jaar eindigd een 30jarige cyclus heb ik begrepen…kans op (flinke) stijging vd rente?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *