Renteverlaging Fed in maart 2024?

Beleggers zitten op het puntje van hun stoel en wachten op de laatste nieuws over de Amerikaanse inflatiecijfers om een nieuwe richting in te slaan op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten. De dollarindex blijft aangeboden, de Amerikaanse politieke risico’s werpen een schaduw en er is een groeiend koor van opinies die het spelletje spelen van wanneer en hoeveel de Fed de rente volgend jaar zou kunnen verlagen.

Inflatie waarschijnlijk gedaald in oktober

De S&P500 consolideerde maandag na een rally van 7,5% sinds eind oktober, terwijl de Nasdaq 100 daalde met 0,30% na een rally van bijna 10%. De Amerikaanse tienjarige rente stabiliseerde zich iets boven het niveau van 4,60%.

Volgens de consensus van analisten in een Bloomberg-enquête zou de Amerikaanse inflatie vorige maand vertraagd zijn tot 3,3%, van 3,7% een maand eerder. De kerninflatie zal waarschijnlijk ongewijzigd blijven op 4,1%. De afnemende verstoringen van de toeleveringsketen, de versoepeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt, een verdere daling van de benzineprijzen en de verwachting van een daling van de huurprijzen zijn enkele van de belangrijkste factoren die de inflatie zouden kunnen helpen verlichten – na meer dan anderhalf jaar agressieve monetaire verkrapping door de Fed.

Verwachtingen voor inflatie in de toekomst

Maar niet alle indicatoren staan in het groen. Een stijging van de kosten van ziektekostenverzekeringen zou de inflatiecijfers van oktober enigszins kunnen opdrijven, terwijl de laatste Amerikaanse consumentenenquête, die vorige vrijdag werd gepubliceerd, liet zien dat Amerikaanse consumenten verwachten dat de inflatie de komende 5 tot 10 jaar met een jaarlijks tempo van 3,2% zal stijgen. Econoom daarentegen verwachten dat de inflatie in de komende vijf jaar zal dalen tot 2,5% en in de komende 5 tot 10 jaar tot 2,2%, en de obligatieprijzen impliceren een CPI van 2,36% in de periode van 5 tot 10 jaar vanaf nu.

Impact van inflatiecijfers op renteverwachtingen

Vandaag zou een inflatiecijfer in lijn met de verwachtingen, of idealiter zachter dan verwacht, de dovish Fed-functionarissen verder steunen, het idee bevestigen dat de Fed klaar is met het verhogen van de rente en de verwachtingen van een renteverlaging volgend jaar stimuleren. Een cijfer boven de verwachtingen zou de hawkish Fed-functionarissen weer op de markt moeten brengen en de inzet op een renteverhoging in december moeten verhogen. Maar de activiteit op de Fed funds futures geeft een kans van ongeveer 85% op een renteverhoging tijdens de Fed-vergadering van december, en de inflatiecijfers moeten er heel slecht uitzien om die verwachting te veranderen.

Wanneer zal de Fed de rente gaan verlagen?

En toch zijn beleggers op dit moment niet geïnteresseerd in de vraag of de Fed nog een keer de rente zal verhogen of niet – omdat ze ervan overtuigd zijn dat dat niet zal gebeuren. In plaats daarvan probeert iedereen op dit moment uit te vinden: wanneer zal de Fed beginnen met het verlagen van de rente, en met hoeveel zal de rente volgend jaar worden verlaagd? Goldman Sachs verwacht geen renteverlaging door de Fed tot deze tijd volgend jaar. Morgan voorspelt twee grote renteverlagingen volgend jaar, beginnend in juni, en UBS’ Investment Bank verwacht de eerste renteverlaging al in maart en een verlaging van 275 basispunten in 2024.

Verwachtingen voor de rente in de toekomst

Als de inflatie verder afneemt en de Amerikaanse arbeidsmarkt en de economie beginnen te vertragen – wat ons basisscenario is voor de komende 12 maanden – zou de Fed moeten beginnen met het verlagen van de rente. Maar gezien hoe reactief de Fed is geweest op de toenemende inflatie, zou de renteverlaging niet voor september moeten beginnen, maar als ze eenmaal beginnen, zou de versoepeling snel moeten gaan.

Ceteris paribus zou de Amerikaanse 2-jarige rente rond het niveau van 5% blijven hangen, de 10-jarige rente zal aantrekkelijk blijven benaderen het niveau van 5% – en zou nauwelijks boven dit niveau kunnen komen tenzij er een economische schok is, of een politieke onrust, en een potentiële ratingverlaging.

De 2-jarige rente is gevoeliger voor de verwachtingen van de Fed dan de 10-jarige rente. Als de Fed aangeeft dat ze klaar is met het verhogen van de rente, zou de 2-jarige rente dalen. Als de Fed echter aangeeft dat ze bereid is om de rente te verlagen, zou de 2-jarige rente stijgen.

De 10-jarige rente is gevoeliger voor de fundamentele economische omstandigheden. Als de inflatie daalt en de economie groeit, zou de 10-jarige rente dalen. Als de inflatie stijgt en de economie vertraagt, zou de 10-jarige rente stijgen.

De dollarindex is waarschijnlijk een verdere daling waard als de inflatiecijfers voldoende zacht zijn. De dollar is de afgelopen maanden gestegen door de hoge inflatie in de Verenigde Staten. Een zwakkere dollar zou de Amerikaanse export ten goede komen.

De yen is op maandag plotseling gestegen. Dit kan te wijten zijn aan directe FX-interventie door de Japanse overheid, of het kan het resultaat zijn van optiesposities. Als de yen op de huidige niveaus wordt verkocht, betekent dit dat het risico wordt genomen op een plotselinge ommekeer, hetzij door een algemeen zwakkere dollar, hetzij door een directe interventie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.