Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Waarom is de rente zo laag?

Waarom is de rente zo laag? Zijn dat vooral lange termijnfactoren als vergrijzing en de ontwikkeling van de productiviteit? Of spelen centrale banken hier een belangrijke rol?

Tot pakweg 30 jaar geleden waren de beleidsmogelijkheden van centrale banken ingeperkt door bijvoorbeeld de Gouden Standaard en door Bretton Woods. Alleen in de na-oorlogse jaren kregen banken de vrije hand om de rente laag te houden ondanks een stijgende inflatie. Het was de manier voor overheden iets te doen aan de schuldenberg.

Pas in de jaren ’90 van de vorige eeuw kregen centrale banken opnieuw meer beleidsvrijheid. Die gebruikten ze opnieuw om de rente laag te houden om ze de leenmogelijkheden te vergroten.

Dat is vooral belangrijk in tijden van crises, maar heeft ook een stijgende schuldenberg tot gevolg. Centrale banken zien er daarom maar vanaf om in normale tijden de rente weer te verhogen. Dat zou zomaar een recessie tot gevolg kunnen hebben. Dat willen de bankiers niet op hun geweten hebben!

Bankiers willen hun beleid weleens verdedigen door te wijzen op ’the natural rate of Interest’. Ze moeten wel verlagen omdat de natural rate steeds lager wordt. Dat klinkt goed, maar is het niet. Er is bijvoorbeeld nogal wat discussie hoe the natural rate te bepalen. Er spelen teveel variabelen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *