Het rapport van de Amerikaanse CPI van gisteren was gemengd, slechter dan verwacht en verre van geruststellend. De headline inflatie steeg van 3,2% naar 3,7%, hoger dan de verwachte 3,6% van analisten, en de kerninflatie kwam uit op 4,3%, in lijn met de verwachtingen. Maar op maandbasis waren zowel de headline- als de kerninflatiecijfers iets hoger dan verwacht. De stijging van de energieprijzen was de oorzaak van de stijging van het headlinecijfer.
Sterker nog, de benzineprijzen stegen in augustus met meer dan 11%, en dat verklaarde meer dan de helft van de totale maandelijkse stijging van de inflatie. Het enige goede nieuws was dat de kerninflatie in de afgelopen drie maanden op een jaarlijkse basis op 2,4% liep, het laagste sinds maart 2021, en slechts op een steenworp afstand van het inflatiedoel van 2% van de Federal Reserve (Fed). Misschien is dat de reden waarom de marktreactie op een hogere dan verwachte reeks maandelijkse en jaarlijkse CPI-metingen geen slechte marktreactie zag?
Het rendement op Amerikaanse 2-jarige obligaties was gisteren kort boven het niveau van 5%, maar daalde na de gegevens. De activiteit op Fed-fonds-futures geeft nu een kans van 97% op een pauze tijdens de FOMC-vergadering volgende week, maar de waarschijnlijkheid van een pauze in november is iets lager dan voor de gegevens, namelijk 56%. Samengevat, de gegevens van de CPI van gisteren kantelden de verwachting voor een renteverhoging in november iets omhoog, zonder echter de consensus van geen renteverhoging voorlopig te veranderen.
ECB-verwachtingen neigen naar een renteverhoging
Niet eerder dan aan het begin van deze week was de verwachting voor de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) van vandaag geen renteverhoging. Vandaag, slechts een paar uur voor de vergadering, wijst de prijsstelling op een renteverhoging van 25 basispunten als het meest waarschijnlijke scenario; de geldmarkten prijzen een kans van 68% in voor een renteverhoging van 25 basispunten.
Maar de gegevens blijven somber
Gisteren vrijgegeven cijfers over de industriële productie in het eurogebied zagen er nogal slecht uit, met een daling van meer dan 1% op maandbasis en een daling van 2% op jaarbasis. Dat is ook de reden waarom de hogere verwachtingen voor een renteverhoging van de ECB de eetlust in de EURUSD niet echt konden stimuleren; het valutapaar stuit op weerstand in het bereik van 1.0765/1.070. Als de ECB vandaag de tarieven verhoogt, zou de EURUSD een beweging kunnen maken richting het 200-DAAGS gemiddelde, 1.0825, en de Stoxx 600 zou kunnen dalen tot onder de 445, een dubbele bodem.
Hoewel er een redelijk neerwaarts potentieel is voor Europese aandelen, wordt het opwaartse potentieel in de EURUSD beperkt door de zwakte van de economische gegevens. Sterker nog, het verschil tussen het rendement op 10-jarige obligaties in de VS en Duitsland is sinds ongeveer 3 weken aan het afnemen, maar de EURUSD heeft er nauwelijks van geprofiteerd; integendeel, de EURUSD is in dezelfde periode meer dan 1% verzwakt. Kennelijk brengt het sombere economische vooruitzicht beleggers ertoe te denken dat, zelfs als de ECB vandaag de tarieven verhoogt, dit zeker de laatste zal zijn, en dat we over minder dan een jaar zullen praten over de eerste renteverlaging in Europa als gevolg van economische zwakte.
Nu, voor alle centrale bankiers, zowel degenen die de rente willen verhogen als degenen die dat niet willen, is de hoofdpijn hetzelfde. De olieprijzen stijgen, en dat vertroebelt de toekomstverwachtingen voor de inflatie. De VS bevinden zich in een betere positie dan de rest van de wereld, omdat ze in ieder geval geen zorgen hoeven te maken over valutadevaluatie om de zaken nog erger te maken. Maar het vat Amerikaanse ruwe olie kwam gisteren dicht bij het niveau van $90 per vat.
Gelukkig lieten de meest recente EIA-gegevens een stijging van 4 miljoen vaten zien in de Amerikaanse voorraden van vorige week, wat zeker heeft geholpen om de stierenloop niet verder te versterken. Amerikaanse ruwe olie bevindt zich nu in het overbought marktgebied. Het niveau van $90 per vat is een psychologische weerstand en de wereldwijde economische gegevens wijzen op trage activiteit voor ons. De mix roept op zijn minst op tot een kleine correctie op de huidige niveaus.
Op de aandelenmarkt zijn alle ogen gericht op ARM, dat vandaag naar de beurs gaat. Het bedrijf heeft de prijs voor zijn IPO vastgesteld op $51 per aandeel. Dat is aan de bovenkant van het voorgestelde prijsbereik, maar nog steeds lager dan de waardering van $64 miljard toen Softbank een belang kocht van het Vision Fund.