Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

De rente gaat omhoog?

https://flic.kr/p/78uwNJJohn Williams, president van de Federal Reserve Bank (Fed) van San Francisco geeft aan een sterk motief te zien om de rente te verhogen in de Verenigde Staten. Dit schrijft Ann Saphir van persbureau Reuters.

Williams verteld dat de onderliggende cijfers ‘bemoedigend’ zijn, met name de cijfers over de arbeidsmarkt die naar behoren functioneert. Als de economie sterker wordt en ook dichterbij het doel komt wat de Fed voor ogen heeft, zijn er positieve factoren aanwezig. Als al deze factoren werkelijkheid zijn samen in combinatie met een inflatiepeil van 2 procent, zouden deze een sterke aanleiding geven om het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten in december te verhogen. Dit zal de eerste keer zijn sinds het voorjaar van 2006 dat de FED haar rente verhoogt. De rente staat nu al geruime tijd op een historisch laag niveau van 0.25 procent.

Vele geloven dat de beleidsvergadering van de Fed op 15&16 december een aanzet is om de rente te verhogen. Het gesprek gaat zelfs al over in welke termijnen het verhoogd word. Williams verteld verder dat toekomstige renteverhogingen een kwestie van lange adem zijn en dat dit niet zoals in het verleden gebeurde met consistente verhogingen. Toen werd er elk kwartaal een kwart procentpunt bij het huidige percentage opgeteld. Het is dus niet de bedoeling het mechanisch te verhogen, Williams hoopt dit ook te kunnen demonstreren in de toekomst. Het zal meer afhangen van welke kwartaalvoorspellingen de Fed heeft. Economische gegevens kunnen positief en negatief zijn en het ligt er dan ook maar net aan welke gegevens je hebt, waarop actie wordt ondernomen voor een verhoging of niet.

Dit wordt bevestigd door lands grootste obligatiehandelaren die van mening zijn dan de Fed haar beleid eenvoudig zal houden zelfs na een aantal renteverhogingen. Gegevens verzameld door Bloomberg geven de indicatie dat er 74 procent kans bestaat dat de rente verhoogd wordt bij de opkomende Fed vergadering in december. Dit was in oktober nog 50 procent het geval.

De kans neemt met verloop van tijd toe dat de rente in de VS verhoogd zal gaan worden. De twijfel blijft echter liggen of dit in december al gebeurt of pas volgend jaar. De kansen dat dit in december gebeurd nemen vooralsnog alleen maar toe.

Link naar de gebruikte afbeelding: https://flic.kr/p/78uwNJ

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.