Beleggers moeten zich schrap zetten voor dalende rente

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft onlangs de rente verhoogd, maar volgens een bewezen indicator zal de Fed binnenkort overschakelen naar het verlagen van de rente. Dit is de visie van Charles Tan en John Lovito, co-investment chiefs of bonds bij American Century Investments (ACI), een vermogensbeheerder met $40 miljard aan vastrentende activa onder beheer. In dit artikel leggen we uit waarom zij deze verwachting hebben en wat dit betekent voor beleggers.

Verhoogde rente kan leiden tot recessie

De Fed heeft tijdens cycli van renteverhogingen sinds 1973 nooit gestopt met het verhogen van de rente totdat de beleidsrente hoger was dan de inflatie. De kortetermijnrente van de Fed bevindt zich nu al in het huidige bereik boven de totale jaarlijkse inflatie. Volgens Tan en Lovito is dit een indicatie dat de Fed op het punt staat om te draaien en de rente te verlagen. Dit kan van belang zijn omdat de centrale bank in het verleden de rente te veel heeft verhoogd, waardoor de economie in een recessie belandde.

Herinvesteringsrisico voor beleggers

Beleggers lopen het risico dat ze rentedragende beleggingen met korte looptijden niet meer tegen vergelijkbare voorwaarden kunnen herinvesteren wanneer de Fed de rente verlaagt. Dit kan leiden tot een daling van de rendementen op spaarrekeningen, schatkistpapier en andere soortgelijke producten. Beleggers kunnen het herinvesteringsrisico aanpakken door naar buiten te gaan op de rentecurve. Hierdoor kunnen ze hogere rentetarieven krijgen en profiteren van de prijzen van obligaties met een langere looptijd wanneer de rentetarieven dalen.

Recessierisico en geschikte activaklassen

Beleggers moeten ook rekening houden met het recessierisico en passende activaklassen kiezen die voor stabiliteit kunnen zorgen. Dit omvat bijvoorbeeld US Treasuries, maar ook bedrijfsobligaties en securitisaties met goede kredietratings.

Conclusie

Het is verstandig voor beleggers om zich voor te bereiden op een mogelijke verlaging van de rente door de Amerikaanse Federal Reserve en het herinvesteringsrisico aan te pakken. Bovendien is het belangrijk om te kiezen voor geschikte activaklassen die voor stabiliteit kunnen zorgen in het geval van een recessie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.