AI = atoombom volgens Buffett

De beroemde Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft zich kritisch uitgelaten over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Hij vergeleek AI met een atoombom en waarschuwde voor de gevaren ervan. Hij deed deze uitspraken tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, die online werd gehouden vanwege de coronapandemie.

De kracht en het risico van AI
Buffett zei dat AI een “ongelooflijke kracht” is die veel goeds kan doen, maar ook veel kwaad kan aanrichten. Hij verwees naar de uitvinding van de atoombom in de jaren veertig van de vorige eeuw, die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook een nieuwe dreiging voor de mensheid creëerde. “We hebben iets gedaan dat ongelooflijk was om te doen, maar we hebben ook iets gedaan dat we niet kunnen terugdraaien”, zei hij.

Buffett zei dat AI vergelijkbaar is met de atoombom, omdat het een technologie is die niet kan worden teruggedraaid of gecontroleerd. Hij zei dat AI veel voordelen heeft voor de samenleving, zoals het verbeteren van de gezondheidszorg, het onderwijs en de productiviteit, maar ook veel risico’s met zich meebrengt, zoals het verstoren van de arbeidsmarkt, het schenden van de privacy en het veroorzaken van cyberaanvallen.

Hij zei dat hij niet wist hoe AI zich in de toekomst zou ontwikkelen of hoe het zou worden gereguleerd. Hij zei dat hij hoopte dat de mensheid wijs genoeg zou zijn om AI te gebruiken voor het goede en niet voor het kwade. “Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met AI”, zei hij.

De opvolger van Buffett
Buffett staat bekend als een van de meest succesvolle en invloedrijke beleggers ter wereld. Hij heeft een geschat vermogen van meer dan 100 miljard dollar en staat bekend om zijn filantropische activiteiten. Hij heeft beloofd om meer dan 99 procent van zijn rijkdom weg te geven aan goede doelen.

Buffett heeft ook aangekondigd dat hij een opvolger heeft gekozen voor zijn rol als CEO van Berkshire Hathaway. Het gaat om Greg Abel, die momenteel vicevoorzitter is van het bedrijf en verantwoordelijk is voor alle niet-verzekeringsactiviteiten. Buffett zei dat Abel de beste persoon is om het bedrijf te leiden na zijn vertrek.

Hoe te beleggen in AI
Kunstmatige intelligentie (AI) is een van de meest veelbelovende en disruptieve technologieën van de 21e eeuw. AI verwijst naar de mogelijkheid van machines om te leren, te redeneren en te beslissen zonder menselijke tussenkomst. AI wordt al toegepast in verschillende sectoren, zoals financiële diensten, gezondheidszorg, verzekeringen, toeleveringsketenbeheer, reclame en media1.

Beleggen in kunstmatige intelligentie kan een slimme zet zijn voor beleggers die willen profiteren van de groei en innovatie die AI met zich meebrengt. Maar hoe kunt u beleggen in kunstmatige intelligentie? Er zijn verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van uw risicoprofiel, uw budget en uw voorkeur. Hier zijn enkele van de meest voorkomende opties:

Beleggen in AI-aandelen – Dit is de meest directe manier om te beleggen in kunstmatige intelligentie. U kunt aandelen kopen van bedrijven die zich richten op AI-ontwikkeling of -toepassing, of die een concurrentievoordeel hebben dankzij AI. Sommige voorbeelden van AI-aandelen zijn Alphabet (het moederbedrijf van Google), Microsoft, Amazon, IBM, Nvidia, Tesla en Facebook12. Het voordeel van deze optie is dat u kunt profiteren van de prestaties en de waardering van deze bedrijven. Het nadeel is dat u ook wordt blootgesteld aan hun specifieke risico’s, zoals regelgeving, concurrentie of marktschommelingen.

Beleggen in AI-ETF’s
– Dit is een meer gediversifieerde manier om te beleggen in kunstmatige intelligentie. U kunt beleggingsfondsen of exchange-traded funds (ETF’s) kopen die een mandje van AI-aandelen volgen of selecteren op basis van bepaalde criteria. Sommige voorbeelden van AI-ETF’s zijn Global X Artificial Intelligence & Technology ETF (AIQ), iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF (IRBO), ARK Innovation ETF (ARKK) en Invesco QQQ Trust (QQQ)23. Het voordeel van deze optie is dat u kunt profiteren van de brede blootstelling aan de AI-sector en het risico kunt spreiden over meerdere bedrijven. Het nadeel is dat u ook te maken krijgt met hogere kosten, lagere liquiditeit en mogelijke trackingfouten.

Beleggen in AI-platforms
– Dit is een meer indirecte manier om te beleggen in kunstmatige intelligentie. U kunt gebruikmaken van online platforms die gebruikmaken van AI om u te helpen bij het nemen van beleggingsbeslissingen of het beheren van uw portefeuille. Sommige voorbeelden van AI-platforms zijn Q.ai (een platform dat door Forbes wordt aangeboden), robo-advisors (zoals Betterment of Wealthfront) en AI-trading bots (zoals Trade Ideas of Alpaca)2 . Het voordeel van deze optie is dat u kunt profiteren van de expertise en de efficiëntie die AI biedt bij het beleggen. Het nadeel is dat u ook moet vertrouwen op de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid van de AI-algoritmen en dat u mogelijk minder controle heeft over uw beleggingsstrategie.

Dit zijn enkele van de manieren waarop u kunt beleggen in kunstmatige intelligentie. U moet altijd uw eigen onderzoek doen voordat u beslist welke optie het beste bij u past.

Bronnen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.