Het bredere marktnarratief heeft vorige week een scherpe wending genomen. Van zorgen over hoge inflatie zijn de markten in één week helemaal naar het andere eind van het spectrum gegaan met zorgen over een mogelijke recessie in de VS. Dat schrijft Charu Chanana, hoofd FX-strategie van Saxo.
Het zwakke Amerikaanse banenrapport van juli (114.000 nieuwe banen versus 175.000 verwacht), samen met een sterke stijging van het werkloosheidspercentage (4,3% versus 4,1% verwacht), hebben de zorgen aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk achterloopt met het verlagen van de rente. Markten zijn ook overdreven optimistisch geworden over het versoepelen van het monetaire beleid. De markten prijzen nu 50bps van een renteverlaging in september in en meer dan 120bps voor het eind van het jaar.
Amerikaanse economische data blijven nu de drijvende kracht. De markten zijn echter iets te ver gegaan in de verwachting van renteverlagingen door de Fed, kijkend naar de Fed-notulen van juni. Ook moeten ze rekening houden met de structurele inflatiekrachten die in het spel zijn. Dit kan leiden tot wat tegenstand van Fed-sprekers deze week. Maar de markten zullen zich waarschijnlijk meer richten op data totdat ze Fed-voorzitter Powell zelf horen, of de andere Fed-beleidsmakers, zoals Waller of Williams.
Het ISM-dienstencijfer van maandag zal van groot belang zijn, samen met de werkloosheidscijfers van donderdag, gezien de focus op de arbeidsmarkt. De ISM-dienstenindex zag een grote daling in juni, wat betekent dat er ruimte zou kunnen zijn voor herstel. Als de index echter opnieuw daalt, zullen de markten een grotere mate van waarschijnlijkheid van een recessie inprijzen.
Vorige week was een opmerkelijke week voor de Japanse yen. Deze steeg met meer dan 5% ten opzichte van Australische dollar en Britse pond en 4,7% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een havikachtige draai van de Bank of Japan, samen met een opleving van de zorgen over de recessie in de VS, een versnelling van de versoepeling van de Fed en de vraag naar veilige havens te midden van toenemende geopolitieke risico’s, ondersteunden het begin van deze trend. Dit resulteerde in het afwikkelen van wat carry trade toen de volatiliteit toenam.
Amerikaanse data blijven in de schijnwerpers staan, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat zorgen over recessie nu snel zullen verdwijnen. Dit betekent dat de yen mogelijk net is begonnen aan periode van opwaartse kracht. De kracht van de Japanse munteenheid sijpelt ook door naar andere carry funding-valuta zoals de Chinese yuan. Ondertussen wordt een veilige haven als de Zwitserse frank omhoog gestuwd, terwijl actieve valuta zoals de Australische dollar, Noorse Kroon en Britse pond omlaag duiken.