Weet u het nog? De befaamde TED-spread ? Deze indicator is weer helemaal terug van weggeweest. Het werd ten tijde van de kredietcrisis als een barometer voor de gezondheid van banken gebruikt. Ook ten tijden van de eurocrisis in 2012 kwam deze indicator in de schijnwerpers. De TED-spread is het verschil tussen rente op obligaties en wat banken elkaar rekenen. Het is dus een indicator voor de gezondheid van het interbancaire systeem.
Wilt u ook 350% rendement in 2,5 jaar. Kom dan langs op onze seminar en wij leggen u uit hoe u dat kunt bereiken. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE
Hij heeft twee keer bewezen de perfecte seismograaf te zijn van historische crises. In augustus 2007, vóór de wereldwijde financiële inzinking, steeg de index sterk, in 2011 kondigde het de escalatie van de Europese schuldencrisis aan.
Beide keren zetten financiële instellingen in zwaar weer en moesten later gered worden door de centrale banken. Nu is de index weer sterk geworden. Hij is sinds 2012 op het hoogste niveau geklommen en experts zijn er nog niet uit over wat de waarschuwingsindex wil signaleren. Eén ding lijkt duidelijk: hij onthult meedogenloos een zwakheid van de Amerikaanse president Donald Trump. Het kon echter ook wijzen op onheil voor Europa.
Wilt u beleggen maar heeft u er weinig tijd voor? Kom dan langs op onze seminar Automatisch Beleggen: KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE
De alarmindex zal bij weinig buiten Wall Street bekend zijn. Strikt genomen is dit de bankrisicopremie, genoemd in het jargon Libor OIS-spread of TED-spread. Het meet de rentepremie die banken op de Amerikaanse geldmarkt moeten betalen om kortetermijndollars van andere instellingen te verkrijgen. De alarmindex is nu gestegen naar het hoogste niveau sinds 2012. Banken moeten nu maar liefst 0,5 procentpunten meer betalen dan de Amerikaanse overheid als ze ’s nachts geld lenen. Dat klinkt een beetje, maar meestal is de premie slechts 0,1 procentpunt.
De barometer stijgt eigenlijk alleen wanneer de economische situatie van de banken dramatisch verslechtert, wanneer de geldinstellingen elkaar wantrouwen en alleen geld lenen met hoge risicopremies. Het feit dat de bankiers zelf goed zijn in het beoordelen van hoe hun eigen situatie zich ontwikkelt, heeft de alarmindex een reputatie gegeven als een betrouwbare indicator. De situatie bij financiële instellingen is echter momenteel zo stabiel dat niemand zich acute stress in de banksector kan voorstellen. En zo begon de angstige zoektocht naar de redenen.
De meeste experts hebben Trump geïdentificeerd als de hoofdschuldige voor de spanning op de geldmarkt. Het is geen toeval dat de stijging van de alarmindex begin februari begon. In die tijd stemde het Amerikaanse Congres ermee in de schuldlimiet op te heffen. Sindsdien heeft de Amerikaanse Schatkist schulden uitgegeven om het tekortprogramma van de Amerikaanse president te financieren. Bij voorkeur wordt de geldmarkt afgetakt over kortlopende titels. Ondertussen zijn facturen van vier weken uitgegeven in een recordbedrag van $ 65 miljard. Dat is niet genoeg.
De Amerikaanse minister van Financiën gaf nog eens $ 51 miljard uit voor de uitgifte van driemaands effecten, nog een record. Volgens experts van Jefferies rolt er een ware schulden tsunami over de markten. Het tij treft de geldmarkten onvoorbereid en toont de verwoesting die het schuldbeleid van de Amerikaanse president al veroorzaakt. “Staatsschuld verdringt particuliere kredietnemers”, zegt Mitul Patel, hoofd rentestrategie van Janus Henderson Investors. Het gevolg is dat de rente voor de banken, de Libor, omhoog gaat.
“De uitslag in de alarmindex wijst mogelijk niet op acute stress in de banksector”, zegt Patel. Maar het laat duidelijk zien dat voor de particuliere sector leningen aanzienlijk duurder zijn, wat de Amerikaanse economie zou schaden. “Zelfs voor de Amerikaanse regering zal het niet eenvoudig zijn om de nieuwe schuld te financieren. Het is afhankelijk van buitenlandse investeerders. ”
Het blijkt echter dat de chinezen Amerikaanse obligaties verkopen. Het aandeel niet-Amerikaanse adressen in de Bill-veilingen is teruggevallen naar een nieuw dieptepunt. En langlopende staatsobligaties hebben de buitenlandse schuldeisers afgestoten. In januari hebben ze $ 24,5 miljard verkocht in de bottom-line van de Amerikaanse schatkist. Met name China presteerde beter dan Amerikaanse schuldinstrumenten uit de portefeuilles. Het land verlaagde zijn positie in de VS met bijna $ 17 miljard.
Maar de druk op de geld- en obligatiemarkt komt niet alleen van buitenlanders. Zelfs Amerikaanse bedrijven dumpen Amerikaanse US Bills op grote schaal. Ook hier geldt dat de Amerikaanse president in het spel komt. Met zijn belastinghervorming, heeft hij ervoor gezorgd dat de grote Amerikaanse multinationals geld terughalen van het buitenland om om dividenden te verhogen of te investeren.
De miljarden die in het buitenland werden verdiend werden vooral geïnvesteerd in geldmarktpapier. Wanneer deze worden verkocht, zal de aanhoudende stijging van het Amerikaanse schuldaanbod leiden tot steeds hogere rentetarieven.
“De stijgende alarm index is geen bankstress, maar gewoon de veranderde situatie in de geldhoeveelheid en de vraag naar geld,” Dat zegt analist Mark Cabana van de zakenbank Bank of America Merrill Lynch. Hij verwacht dat de situatie verder zal verslechteren. Het is goed mogelijk dat de index snel boven het niveau van 2012 uitkomt.
De financiële wereld kijkt nu dus geboeid naar de komende week. Dan komt de Amerikaanse Federal Reserve voor het eerst samen onder haar nieuwe baas Jerome Powell .
Auteur: Holger Zschäpitz
Wilt u ook 350% rendement in 2,5 jaar. Kom dan langs op onze seminar en wij leggen u uit hoe u dat kunt bereiken. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE
Start met Automatisch Beleggen
Het was feest op de financiële markten in de maand april. Beleggers keken al vooruit naar de periode van herstel na het einde van de coronacrisis.
Beleggers lijken van slag en dat is te merken. Koersen lijken te tuimelen. Er is dan ook voldoende reden om je als belegger even achter de oren te krabben.
En weer gaan centrale banken de rente verlagen. Ditmaal om de effecten van het coronavirus in te dammen. Maar heeft het eigenlijk wel zin ?
Een van de vervelende aspecten van Covid-19 is, dat het opdook op een moment dat de naweeën van de financiële crisis nog voelbaar waren.