Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nederlander bezit netto gemiddeld 97.345 euro

Nederlandse huishoudens hebben de één na hoogste netto financiële activa van West-Europa met gemiddeld 97.345 euro. Koploper zijn de Zwitsers met een nettovermogen van 173.840 euro. Dat blijkt uit het jongste Global Wealth Report (tiende editie) van verzekeraar Allianz.

Het gaat om het totaal aan onder meer bank­deposito’s (spaarcenten), aandelen en pen­sioenreserves, min de openstaande schulden (zoals hypotheken). Daarin zitten voor alle duidelijkheid geen vastgoed of andere niet-financiële bezittingen.

In 2018 was voor het eerst sprake van een daling van de financiële activa in industriële én opkomende landen. Zelfs in 2008, op het hoogtepunt van de financiële crisis, was dit niet het geval.

Volgens Allianz chief economist Michael Heise zijn de financiële activa voor het eerst sinds de financiële crisis gekrompen. De reden is vooral de daling van de aandelenkoersen als gevolg van het handelsconflict tussen de VS en China, de “Brexit-saga”, de geopolitieke spanningen en dalende rentetarieven. “Dit heeft rechtstreeks invloed gehad op de ontwikkeling van activa”. Wereldwijd daalden de bruto financiële activa van huishoudens, dwz activa inclusief verplichtingen, met 0,1 procent tot 172,5 biljoen euro.

Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief: KLIK HIER

Nederland weerstaat trend

Gemiddeld zijn de Nederlanders vorig jaar een beetje rijker geworden per hoofd van de bevolking en hebben ze de wereldwijde trend weerstaan. Volgens het Global Wealth Report 2019 (Global Prosperity Report) van Allianz op woensdag, stegen de bruto financiële activa met 1,7 procent. Nederland was daarmee een van de weinige Europese landen die wisten te groeien.

De totale wereldwijde activa daalden met 1,9 procent tot bijna 130 biljoen euro, deels als gevolg van een aanzienlijke vertraging in China. De Amerikanen hebben met een netto vermogen per hoofd van de bevolking van 184 410 euro de Zwitsers van de troon gestoten (173 840 euro). Daarachter staat Singapore op 100.380 euro, vóór Taiwan en Nederland op 97.850 en 97.345 euro.

GLOBAL WEALTH REPORT 2019
GLOBAL WEALTH REPORT 2019

Het rapport toont echter niet de totale rijkdom, omdat eigendom van onroerend goed niet is opgenomen vanwege de moeilijke gegevens, zoals co-auteur Arne Holzhausen zegt. Wereldwijd is de analyse beperkt. Het omvat slechts 53 landen en met Zuid-Afrika een enkele Afrikaanse staat. vanwege het ontbreken van betrouwbare gegevens.

Convergentie komt tot stilstand

De bruto financiële activa in opkomende markten zijn zelfs met 0,4 procent gedaald. Dat is de eerste keer sinds het uitbrengen van het rapport. De zwakke ontwikkeling in China, waar de activa met 3,4 procent daalden, droeg hier aanzienlijk aan bij. Andere belangrijke opkomende economieën, zoals Mexico en Zuid-Afrika, leden ook in 2018 aanzienlijke verliezen.

Dit is een opmerkelijke trendomslag, volgens Allianz. Gemiddeld bedroeg het groeivoordeel van de opkomende markten de afgelopen twee decennia 11 procentpunten. Het lijkt erop dat de handelsgeschillen een plotseling einde maken aan het inhaalproces van de armere landen. De convergentie tussen arme en rijke landen is tot stilstand gekomen.

Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief: KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Nederlander bezit netto gemiddeld 97.345 euro”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *