Mijn moeder zei mij vroeger altijd: “verschoon niet je bed met andermans vuile was”, dit wil zeggen dat je niet onder je eigen problemen uitkomt door maar te wijzen naar andermans tekortkomingen.
In Europa wijzen wij graag met beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten, zeker als het gaat om de financiële crisis. Vergeet niet dat wanneer je wijst er 3 vingers naar jezelf wijzen, maakten de Europese banken niet ook gretig gebruik van de zogenaamde CDO’s? En kun je de gehele crisis dan wijten aan een financieel product? Ik ben van mening van niet, CDO’s waren slechts een bijproduct van een op hol geslagen economie.
Een van de oorzaken is de drang naar huizenbezit, Bill Clinton vond het belangrijk dat iedere Amerikaan zijn eigen huis zou hebben. De gedachte hiervan is goed alleen niet tegen elke prijs. In o.a. Amerika resulteerde dit erin dat het steeds makkelijker werd gemaakt om geld te lenen.
Dit betekende dat niet kredietwaardige mensen toch krediet kregen, aangezien deze risico’s door de banken verkleind moesten worden werden ze verpakt, en zie daar de zo gehate CDO. In Nederland werd huizenbezit onder leiding van Wim Kok ook gestimuleerd en men kon zowaar 110% van de waarde lenen, aflossingsvrij ook nog!
Het grote voordeel dat Nederland heeft is dat wanneer je een hypotheek afsluit je levenslang hebt….. In de Verenigde Staten stuur je simpelweg de sleutels van het huis naar de bank en je hebt van jouw probleem hun probleem gemaakt. Als dit in Nederland ook mogelijk zou zijn had de huizenprijs hier ongetwijfeld aanzienlijk lager geweest. De huizenprijs in NL moet op niveau blijven anders is het einde zoek vrees ik, in realiteit zou de huizenprijs 20 a 30% lager moeten liggen.
Men kan nu nog ongeveer 4 jaarsalarissen lenen wat erop neer komt dat alleen tweeverdieners met moeite nog een huis kunnen financieren als het ze al lukt. Maar een huizenprijs van 20 a 30% lager zou een doodsteek zijn voor de vaderlandse economie.
Het zou wellicht zelfs de ondergang van onze trots de Rabobank kunnen betekenen, zij zijn immers de nr. 1 hypotheekverstrekker van Nederland. Enkel en alleen het feit dat je hier levenslang hebt wanneer je een hypotheek afsluit houd naar mijn mening de prijzen op niveau.
Je zou in Nederland persoonlijk failliet moeten gaan voor je onder deze verplichtingen uitkomt en dat is toch wel een hele stap.
Om maar niet naar haar eigen problemen te kijken wijst Europa naar het debat omtrent het schulden plafond in Amerika. Wanneer hier geen oplossing komt vreest men dat de Verenigde Staten niet langer in staat is om aan haar renteverplichtingen te voldoen. Ik denk dat u zich geen zorgen hoeft te maken, Timothy Geithner heeft dan wel niet de bevoegdheid om geld te drukken (deze ligt bij de FED) maar hij kan het wel slaan! De zogenaamde “coinage act” geeft de minister van financiën de macht om munten te laten slaan. In theorie zou hij munten kunnen laten slaan van 1000 Miljard USD per stuk en met een aantal van deze munten alle zorgen wegnemen.
Het probleem van de Amerikanen kan dan wel groter lijken maar de oplossing is vele malen simpeler te bereiken. Het gaat immers maar om 1 huishoudboekje, wij moeten er in Europa 27 bijhouden.
De flexibiliteit van de Amerikanen geeft hen een voorsprong op ons, bij ons in Europa moeten vele ego’s gestreeld worden. Iedereen moet z’n zegje gedaan hebben voor we concluderen dat we de boel toch maar redden want als we geen Europa zouden hebben, zouden velen nooit gehoord worden aangezien de Europese economieën buiten Duitsland en Frankrijk geen enkele rol van betekenis spelen op het wereldtoneel.
Helaas moet ik concluderen dat we in Europa nog een heel eind van huis zijn, Griekenland is nog niet opgelost en Italië wankelt al als de toren van Pisa. Na 2 hele weken van streng optreden tegen Griekenland gaat men nu al de voorwaarden voor het lenen versoepelen. Dit zal een sterk signaal afgeven aan de andere “probleem” landen!
De volgende op het lijstje, Spanje en Ierland zullen beter slapen moeder Europa leest nog wel een verhaaltje voor.
Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/
Start met Automatisch Beleggen
Door de strengere sancties van de EU tegen Rusland is de prijs van Noordzeeolie (Brent) terug boven de $115 per vat. Onze verwachting is dat de olieprijs langer hoog zal blijven.
De pandemie dwingt veel grote bedrijven met de billen bloot te gaan. Ze zitten, zeker in de VS, tot over hun oren in de schulden en dat is zeker in crisistijden bepaald geen pre.
Het valt niet mee om vandaag de dag centrale bankier te zijn. Sinds de crisis van 2008 waarschuwen de bankiers dat grote bedrijven een te grote schuldenlast op hun schouders hebben genomen.
De grote uitdagingen van deze eeuw zijn vergrijzing en klimaatverandering.