Mexicaanse griep zal jongeren ziek maken

Één van de opmerkelijke zaken over de Mexicaanse griep is dat de ziekte vooral jonge, gezonde mensen treft terwijl de ouderen er minder vatbaar voor zijn.

Een uitstekend artikel over het gevaar van de Mexicaanse griep is geschreven door Cor Wijtvliet: Mexicaanse griep blijft gevaarlijk

De meest recente gegevens komen van het Chicago ministerie van Volksgezondheid. Kinderen tussen de leeftijd van 5 en 14 vertonen 14 keer vaker dan mensen boven de leeftijd van 60 verschijnselen van de H1N1 pandemische griep. Het percentage kinderen met een bevestigde ziekte is betrekkelijk laag – 147 per 100.000 – maar functionarissen zeggen dat dit waarschijnlijk een onderschatting is , omdat veel mensen die wel ziek zijn geworden maar hierop nooit zijn getest en dus niet gelden als bevestigde gevallen.

Het rapport is een weergave van het aantal bevestigde gevallen van besmetting tussen 24 april en 25 juli.  De meerderheid van de gediagnosticeerde patiënten ervaren koorts en hoesten; keelpijn of kortademigheid wordt veel minder gemeld.

“Deze bevindingen bevestigen de preventiestrategieën die gericht zijn om kinderen en jonge volwassenen die een onevenredig risico lopen om ziek te worden” schrijven de auteurs. Deze prioriteiten zijn verwerkt in de Centers for Disease Control and Prevention aanbevelingen op H1N1 griep vaccinaties.

Nederlandse maatregelen

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alleen een aantal (risico-)groepen te vaccineren. Het gaat om vijf tot zes miljoen Nederlanders. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die ieder jaar de griepprik krijgen, personeel in de gezondheidszorg en mantelzorgers van mensen die risico lopen op ernstige complicaties bij het krijgen van de griep.

Het kabinet heeft 34 miljoen vaccins aangeschaft. Daarmee kunnen alle Nederlanders twee keer ingeënt worden.

Kosten

Financieel directeuren schatten de schade die Nederlandse bedrijven lijden door de Mexicaanse griep op minstens 1,8 miljard euro.Dat blijkt uit onderzoek van accountantskantoor Deloitte onder 65 Chief Executive Officers (CFO’s). Ook gaat de ziekte omzet kosten. Bijna de helft (45 procent) van de grote Nederlandse bedrijven houdt rekening met een omzetdaling van 3,5 procent. In die groep gaat het om een bedrag van 1,8 miljard euro. De andere helft verwacht op dit gebied geen gevolgen.

Uitzenders profiteren

AMSTERDAM (AFN) –  De Mexicaanse griep bedreigt het bedrijfsleven met een grote personeelsuitval en verlies aan omzet. Voor de uitzendsector een uitgelezen kans om tijdelijke krachten in te zetten.

Vanaf deze week is Manpower vooral met grote bedrijven en overheden in gesprek. Gekeken wordt hoe het uitzendbureau hen kan bijstaan als het aantal door de Mexicaanse griep gevelde werknemers binnen een bedrijf oploopt naar 30 procent en belangrijke bedrijfsprocessen uitvallen.

Geschat wordt dat het aantal door Mexicaanse griep gevelde werknemers binnen een bedrijf oploopt naar 30 procent. Voor de uitzendsector is dit een uitgelezen kans om tijdelijke krachten in te zetten.

Griepcheck

Wereldwijd zijn al minstens 2.185 mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Dat meldt de woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

U kunt zelf controleren of u de Mexicaanse griep onder de leden heeft: Klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.