Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer conflicten in verschiet

De komende vijf jaar zullen de spanningen tussen en binnen landen toenemen. De wereldwijde economische groei zal vertragen en dreigen er steeds complexer wordende mondiale uitdagingen. Dat schrijft de Director of National Intelligence (DNI), de gezamenlijke veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten in een rapport “Global Trends, The Paradox of Progress

Er waren recent schokkende ontwikkelingen zoals de “Arabische lente” en de opkomst van populistische anti-establishment politici. Zij onderschrijven de diepe verschuivingen in de wereldwijde landschap die een donkere en moeilijke periode voorspellen.

Het DNI schrijft dat we in een paradox leven. Enerzijds biedt de industriële wereld meer kansen maar aan de andere kans is de wereld gevaarlijker geworden. Onze keuzes zullen bepalen of het richting meer welvaart of juist meer gevaar gaat. Het rapport probeert een inschatting te geven van de wereldwijde trend in de komende twintig jaar.

Volgens het DNI  is het verleidelijk om orde op te leggen op deze ogenschijnlijke chaos, maar dat zou uiteindelijk te duur op de korte termijn en zou falen op de lange termijn. De meest krachtige factoren in de toekomst zullen netwerken, relaties en informatie zijn. Dit waren de lessen van de grote machtspolitiek van de vorige eeuw. Het is dus niet verstandig om de oppositie de kop in te drukken maar meer gebruik te maken van de netwerken en informatie (inlichtingendiensten).

De “globalisering” heeft de westerse middenklassen uitgehold en is daarmee een tegenstander geworden van mondialisering. Een andere factor die de oppositie aanwakkert is de toenemende migrantenstroom. Deze zijn nu groter geworden dan in de afgelopen zeventig jaar en hebben geleid tot onder andere een toegenomen concurrentie op de arbeidsmarkt . De trage groei tezamen met de door technologie veroorzaakte verstoringen op de arbeidsmarkt zetten een rem op de armoedebestrijding en laten de spanningen in het binnenland oplopen in de komende jaren. Hierdoor neemt het nationalisme toe en daarmee de spanningen tussen landen. Het rapport suggereert dat een verhoogde rivaliteit over grondstoffen heeft geleid tot een wereldoorlog. De DNI gaat ervan uit dat landen zowel elkaar zullen beconcurreren als samenwerken.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *