Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is economie wel een wetenschap ?

Is economie een wetenschap? Ik heb mijn twijfels. Een halve eeuw geleden stelden de Nobelprijswinnaars Franco Modigliani en Enrico Miller dat de wijze waarop bedrijven zich funden er niet toe deed. Het maakte niet uit of het equity was of schuld.

De theorie werd aangescherpt met de stelling dat de waarde van een bedrijf met veel schuld hoger was dan een bedrijf zonder schulden. Voorwaarde was wel dat schulden aftrekbaar waren.

Een laatste stap was de stelling dat schulden disciplinerend werkten. Dat verhoogde de efficiëntie en dus de economische dynamiek.

De theorie kan in tijden van Covid-19 wel eens rampzalig blijken. Met de theorie in de hand hebben veel ceo’s hun bedrijven overladen met schulden. Een deel van de schuld werd gebruikt om aandeelhouders tevreden te stellen en de Ceo ook.

Veel Ceo’s betreuren vandaag de dag hun onverantwoordelijk gedrag. Covid-19 bedreigt het voortbestaan van menige corporate en oneindig veel kleine bedrijven zijn al kopje onder gegaan. Grootschalige staatssteun en hulp van centrale banken heeft erger voorkomen.

In 2008 kregen banken striktere regels opgelegd. Het is heel goed mogelijk dat anno 2020 overheden gaan stellen dat schulden er wel degelijk toedoen als het om kredietwaardigheid gaat. Weer een economische theorie het raam uit.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *