Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Europese inflatie giert de pan uit

Volgens gegevens van het EU-statistiekbureau Eurostat waren de voorlopige cijfers voor de groei van de hoofd- en kernconsumentenprijzen in de eurozone deze maand ver boven verwachting.

De inflatie op jaarbasis bereikte met 3% het hoogste niveau in tien jaar- een vol punt boven de onlangs verhoogde ECB-doelstelling voor de middellange termijn – en versloeg zowel de marktprognose van 2,7% als de 2,2% vorige maand.

De jaarlijkse kernrente verdubbelde meer dan tot 1,6%, wat iets boven de marktraming van 1,5% lag. De kerninflatie in juli bedroeg slechts 0,7%.

De door de EU geharmoniseerde groei van de consumentenprijzen in Italië, de op twee na grootste economie van Europa, is meer dan verdubbeld tot een verrassende 2,6% vergeleken met de schatting van 2,1% en de 1,0% in juli, volgens gegevens die gelijktijdig met het Eurozone-cijfer zijn vrijgegeven.

De eerste schatting voor de jaarlijkse groei van de energieprijzen in het gebied van één valuta bedroeg deze maand 15,7% na een lezing van 14,3% in juli, aldus Eurostat.

De euro zakte vóór het nieuws ten opzichte van de greenback weg, om na de aankondiging weer terug te keren naar het niveau van voor de publicatie.

De energie- en voedselinflatie liepen beide op, maar belangrijker nog, de kerninflatie (exclusief energie, voedsel, alcohol en tabak) is meer dan verdubbeld van 0,7% in juli tot 1,6%. Een grote sprong in de kerninflatie was altijd waarschijnlijk, als gevolg van basiseffecten gerelateerd aan de btw-verlaging van vorig jaar in Duitsland.”

Duitsland, de grootste economie van Europa, maakte maandag bekend dat de voorlopige EU-geharmoniseerde inflatie was gestegen tot 3,4% op jaarbasis, het hoogste in 13 jaar. Het niveau was in lijn met de marktschatting en meer dan de 3,1% vorige maand.

Voorlopige EU-geharmoniseerde inflatiegegevens van Frankrijk – de op een na grootste economie van de regio – steeg tot 2,4% en overtrof de verwachtingen van 2,1%, meldde het land dinsdag.

Maandag lieten inflatiegegevens uit Spanje, de op drie na grootste economie van het gebied met één valuta, zien dat de EU-geharmoniseerde prijzen deze maand een voorlopig jaarlijks percentage van 3,3% bereikten, wat hoger was dan de voorspelling van 3,0%.

Claus Vitesen van Pantheon Macro-economie waarschuwde in een tweet dat de prijsgroei erger zal worden voordat het beter wordt.

Wapen je tegen inflatie

Hoe kunt u zich als belegger het best wapenen tegen een mogelijke terugkeer van een hardnekkige inflatie a la de jaren ’70 van de vorige eeuw? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De Kritische Belegger heeft voor u vijf aandelen geselecteerd. U kunt dit rapport ter waarde van EUR 200, kosteloos van ons ontvangen. De tips kunt u hieronder aanvragen.

Aanvraagformulier Rapport: Vijf aandelen die u tegen een oplopende inflatie beschermen

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *