In het vierde kwartaal van 2016 blijft de woningwaarde doorstijgen (6,3%) naar een gemiddelde van 262 duizend euro. Het afgelopen jaar namen woningen in de prijsklasse 250 tot 350 duizend euro het meest in waarde toe met 6,9%, gevolgd door de prijsklasse vanaf 500 duizend euro met 6,7%. Appartementen werden het afgelopen jaar 9,4% meer waard en eengezinswoningen stegen 5,5% in waarde. Op gemeenteniveau nam de gemiddelde woningwaarde het sterkst toe in Utrecht (12,0%), gevolgd door de gemeente Rotterdam (11,8%). De voorspelling voor Q1 2017 komt uit op 7,1% op jaarbasis. Dat blijkt uit de Calcasa WOX Woningprijsindex met betrekking tot het 4e kwartaal van 2016.
Het aantal woningverkopen op jaarbasis is opnieuw toegenomen (20,5%) en passeert de piek van 2006. De marktliquiditeit heeft een factor 0,7 bereikt. Evenals vorig kwartaal worden op jaarbasis meer woningen verkocht dan er worden aangeboden. In de Randstad is deze factor gedaald naar 0,5.
De woningprijzen in grote steden stijgen sneller dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa aan de hand van een nieuwe index voor de grote steden: de Calcasa WOX Top 15 Steden Index. De snelle groei wordt met name veroorzaakt door de steden binnen de Randstad. Amsterdam is nog steeds koploper, maar ook de Rotterdamse woningmarkt begint nu op gang te komen. Appartementen in Rotterdam stijgen momenteel met 12,4% het hardst van heel Nederland.
De Calcasa WOX Top 15 Steden Index geeft de gemiddelde woningwaarde weer voor de vijftien grootste steden van Nederland. Deze zijn geselecteerd op basis van het aantal koopwoningen. De index toont aan dat vooral de laatste drie jaar de waarde van alle koopwoningen in de top 15 sneller is gestegen dan in de rest van Nederland. In deze periode namen eengezinswoningen in de grote steden met 17,7% in waarde toe en appartementen zelfs met 24,8%.
En we trappen er weer in met zijn allen.
Al die mensen die vanaf 2008/9 geen lening konden krijgen worden nu vol gestouwd met hypotheek. Al die mensen van 22-32 jaar zijn vanaf nu hypotheek slaaf geworden. Gefeliciteerd……helaas.
Totale hypotheek schuld nmiddels weer hoger dan voor de huizen crisis.
Wachten is op de volgende neergang op de huizenmarkt.
De huren ook maar blijven opschroeven.
Zie daar hoe de nederlandse bevolking aan de ketting ligt van de elite die de bevolking/middenklasse uitknijpt.
Nog even hoger op de huizenmarkt, nog een extra piek op de indices erbij.
Zie eens hoe goed het gaat….en dan zal het sprookje uitgeblazen worden.
Je kunt de focus leggen op wat het allemaal inhoudt maar je kunt ook kijken naar iets anders.. Zo is er bijvoorbeeld een duidelijke overeenkomst met het algehele sentiment, optimisme, wat er heerst. Het optimisme overall houdt al een aantal jaren stand, zo’n beetje vanaf het dieptepunt op aandelenbeurzen in 2009. Alles heeft zo’n beetje een boost vanaf toen.
Tekenen aan de wand voor het omgekeerde, en met name voor aandelenbeurzen….
Wil geen feestje verstoren, maar simpel beschouwd staat er iets te gebeuren, naar aanleiding van sentiment.
Een nieuwe woning kopen in Rotterdam lijkt misschien eenvoudig, maar in de huidige tijd valt dit inderdaad niet altijd mee. Veel zoekers zijn al maanden bezig en vele malen teleurgesteld omdat een huis aan een ander is verkocht.
Het is lastig om hier tegen te concurreren als particulier zonder aankoopmakelaar. Rotterdam ligt met haar prijzen een stuk lager dan andere grote steden in Nederland en de prijzen stijgen, zo is de verwachting dit jaar en in 2018 nog behoorlijk.
Waar er vroegen van een vraagprijs standaard wat af kon gaan, dien je de vraagprijs nu (zoals in Amsterdam al lang gebruikelijk is) te interpreteren als een bieden vanaf prijs. Waar je op de ene woning het zal moeten kunnen redden met 6.000 euro boven de vraagprijs zal je bij een soortgelijk huis op een andere plek wel 35.000 euro moeten overbieden om de woning te kunnen bemachtigen. Er zijn in middels een aantal aankopen bekend waar 75.000+ euro ten opzichte van de vraagprijs is overboden.
Verder groeit Rotterdam lekker door en is de stad immens populair. Dit is een ideaal investeringsklimaat en (Amsterdamse) investeerders komen dan ook massaal deze kant op.