Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Franse verkiezingen bieden volop beleggingsmogelijkheden

Wij berichtten u op 7 april al over beleggingskansen bij wel of geen aanstaande Frexit. Alles hangt daarbij af van de winn(a)ar(es) bij de Franse verkiezingen van 23 april en 7 mei. Al is er geen sprake van een duidelijke koploper. Sterker nog, hoe het Franse politieke landschap eruit komt te zien over een paar weken is bijna onmogelijk.

Beleggers herinneren zich de beweging in het Britse pond na de Brexit nog wel. Ongeacht de richting van het Britse pond, werd bij een heftige marktreactie veel geld verdiend; de uitkomst van de Brexit zorgde voor een onmiddellijke koersdaling van bijna 20% van de Britse munt!

Automatisch beleggen in valuta’s? >>>VRAAG HIER NU KOSTELOOS ONZE BROCHURE AAN <<<

Het betreft, net als voor het Britse referendum vorig jaar, weer een long straddle optiestrategie. Hierbij is alleen de heftigheid en grootte van de beweging van belang, ongeacht de richting. Het risico blijft beperkt tot de inleg en de winstmogelijkheden zijn onbeperkt.

>>>VRAAG HIER NU KOSTELOOS AAN <<<

Onzekerheid in Frankrijk uit zich in het achterblijven van de CAC40

Er wordt vaak gezegd dat markten een hekel hebben aan onzekerheid. Het legt in ieder geval de mindere prestaties van de Franse CAC40 sinds het begin van 2017 uit vergeleken met Europese indices, zoals de Duitse DAX en de Engelse FTSE 100. Maar de mogelijke gevolgen van de Franse verkiezingen gaan veel verder dan de CAC40, zelfs ver buiten Europa.

Als het Franse publiek gebruik maakt van deze verkiezingen om een statement tegen de euro en de EU te maken, dan kunnen de gevolgen ernstig en blijvend zijn. Voor de EU, zou het vertrek van Frankrijk potentieel veel schadelijker zijn dan die van Groot-Brittannië. Frankrijk is Europa’s tweede grootste economie en speelde een grote rol in de ontwikkeling van zowel de EU als de gemeenschappelijke munt. Zonder Franse betrokkenheid komen die beide in groot gevaar. Het uiteenvallen van de EU en Europa zou wereldwijd grote negatieve invloed hebben op alle beleggingscategorieën.

Is Frexit mogelijk?

Ja, een Frexit is zeker mogelijk. Bij een uiteindelijke overwinning van Marine Le Pen na twee kiesrondes, nadert een Frexit met rasse schreden. Haar belangrijkste rivalen – François Fillon, Emmanuel Macron en Benoît Hamon zijn allemaal pro-EU. Echter, de recente stijging in de peilingen van de radicale kandidaat Jean-Luc Mélenchon doet de kansen naar een Frexit alleen maar toenemen. Zowel Le Pen als Mélenchon willen de toekomst van Frankrijk als EU-lidstaat laten afhangen van een referendum; beide zijn tegenstanders, althans in de huidige vorm.

Maar de leider van het Front National Le Pen, is van alle kandidaten veruit de meest uitgesproken voorstander van een Frexit. Wanneer de EU niet instemt met haar voorgestelde hervormingen, met inbegrip van de ontmanteling van de euro en de grenzenloze Schengen-zone, zal ze een referendum houden. Al zou dat Frexit niet meteen een zekerheid maken; uit een enquête gedaan in 2016, bleek dat 61% van Frankrijk een negatief oordeel had over de EU (vergeleken met 48% in het Verenigd Koninkrijk), maar slechts 33% van de respondenten zei ook daadwerkelijk voor een uittreding te stemmen.

De kans dat Frankrijk uit de euro stapt is veel groter, aangezien Le Pen heeft verklaard dat ze een verkiezingsoverwinning als voldoende mandaat ziet om Frankrijk uit de gemeenschappelijke munt te halen, zónder een referendum.

De peilingen tonen dat Fillon, Le Pen, Macron en Melenchon gelijk opgaan en allemaal kans hebben door te gaan naar de tweede ronde. Dit veroorzaakt meer en meer onzekerheid in de markt, met oplopende spreads tussen Franse en Duitse 10-jaars obligaties.
Sluit niets uit

Of het met een Frexit allemaal zo’n vaart loopt moet worden bezien, maar dé les uit 2016 is toch dat onwaarschijnlijke uitkomsten nooit moeten worden uitgesloten (denk aan Brexit en Trump’s verkiezing, waar de verwachtingen vooraf op zijn zachts gezegd anders lagen dan de uiteindelijke resultaten).

Een overwinning door Mélenchon of Le Pen zal waarschijnlijk leiden tot grote onrust op de financiële markten. De euro bijvoorbeeld, zal geconfronteerd worden met een grote neerwaartse beweging ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Franse aandelenbeurs CAC40 zal flinke klappen krijgen.

Goud zal – als klassieke vluchtinstrument naar veiligheid – zijn opgaande trend van dit jaar tot dusver, flink doorzetten met een overwinning van Le Pen of Mélenchon. En mocht geen van deze beide kandidaten de overwinning behalen, dan zullen de zojuist beschreven bewegingen in omgekeerde richting plaatsvinden.
Tip: wij hebben een mooie optiestrategie ontwikkeld op de CAC40, de euro en goud, bedacht door een zeer ervaren optiehandelaar. U kunt deze optiestrategie nu kosteloos ontvangen!

Tip: Wat de uitkomst in Frankrijk ook moge zijn: wij denken dat de Franse verkiezingen grote beleggingsmogelijkheden biedt en en hoe dan ook weer zullen zorgen voor grote volatiliteit. Met de juiste optiestrategieën in de euro, de CAC40 en goud – bedacht door een zeer goede en ervaren optiehandelaar – kunt u wederom meeprofiteren!

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Beleggen in aandelen, valuta, opties en futures brengt hoge mate van risico’s met zich mee, derhalve zijn ze niet geschikt voor elke type belegger. U kunt een deel of volledige inleg verliezen. Overleg met een deskundige voordat u besluit om te investeren in deze instrumenten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur. De auteur heeft geen positie in bovengenoemde aandelen/producten. RendabelBeleggen.nl en zijn columnisten, schrijvers en analisten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die geleden wordt als gevolg van het gebruik van gegevens, suggesties of ideeën verstrekt door of namens RendabelBeleggen.nl via één van zijn websites.

Bron: Rendabelbeleggen.nl

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

1 gedachte over “Franse verkiezingen bieden volop beleggingsmogelijkheden”

  1. Het Franse volk kiest gewoon een nieuwe president, simpel.Het zal de eerste keer in geschiedenis zijn dat daar ‘beleggingskansen’ uit voortvloeien!..

    En bovendien, wat er zal gebeuren, als er als iets gebeurt.., is nu al te halen uit de desbetreffende grafieken, dus je loopt altijd op achter.. Niet alles is het ‘gevolg van’..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.