Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Europese bankenangst

De vrees voor meer omvallende Zuid-Europese dominostenen wordt natuurlijk vanzelf bewaarheid als de rating agencies doorgaan met downgraden. De markt creëert zo zijn eigen gelijk.

BinckBank stuurde onlangs een lijstje rond op basis Bloomberg-gegevens over de exposure van Europese financiële instellingen op Griekenland en Portugal. Echt iets om van te schrikken. De bovenste viel nog mee. Aegon heeft € 92 mln. uitstaan in Griekenland en € 58 mln. in Portugal. Maar de andere Benelux-instellingen – voor zover die iets willen vrijgeven –  gaan dik over het miljard heen:
Fortis/Ageas (ik zou ook mijn naam willen veranderen na zoiets):  resp. € 4,1 en € 3,1 mrd, ING resp € 3 en 1,9 mrd, KBC resp. € 1,2 en 0,6 mrd.
In vergelijking met deze vielen de exposures van andere Europese banken in Griekenland en Portugal nog mee, met uitzondering van Commerzbank en Hypo Real Estate. Credit Suisse bijvoorbeeld becommentarieerde dat hun exposure “not material” was.

Ik weet niet wanneer deze uitzettingen bij de betreffende instellingen zo groot zijn geworden, maar ik kan me voorstellen dat er na de kredietcrisis van 2008 in de bestuurskamers werd gezegd dat er veiliger moest worden belegd, meer in staatsobligaties en dan het liefst in de eurozone. Typisch een gevalletje van jammer, maar helaas.
Het is nu nog onduidelijk wat er met de waardering van deze leningen op de balansen gaat gebeuren. Een forse afschrijving zal de winst bij sommige instellingen volledig doen vervagen.

Cijfers over de blootstelling aan het Spaanse risico bij de banken heb ik nog niet gezien, maar zodra Moody’s en Standard & Poor’s  daar gaan rommelen met de ratings, wordt het echt hommeles. Terecht of niet terecht, als het gebeurt, zullen door de veel grotere omvang van de Spaanse economie ook de bedragen die hier in het spel zijn veel groter zijn.

Politici en bankiers hebben er dus alle belang bij om de angst in te dammen en met een zelfverzekerd optreden het vertrouwen terug te winnen. En een goed gesprek met Moody’s om hen te overtuigen van de sterke wil van Europa om de problemen op te lossen, wil ook wel meehelpen.

Na de kredietcrisis zijn de financiële instellingen enorm geholpen met middelen om hun kapitaalbasis te versterken en met een superlage marktrente om hun winstgevendheid te verbeteren. Gezien de koersexplosies van bankaandelen zoals ING na maart 2009 was dat succesvol. De huidige ontwikkelingen rond “sovereign risk” zetten een flinke streep door de rekening bij een aantal financiële instellingen. De bokken en de schapen zullen vanzelf worden gescheiden.

Franke Burink
Castanje Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Europese bankenangst”

 1. Satilmis

  Moody’s: Debt crisis could hit banking sectors in Portugal, Italy, Spain, Ireland, UK
  06:05 PM May 06, 2010
  LONDON (AP) – A leading credit ratings agency says the debt crisis enveloping Greece could spread to affect the banking systems of other countries such as Portugal, Italy, Spain, Ireland and UK.

  Moody’s Investor Service says that although banks in some countries, such as Portugal and Italy, were not heavily affected by the past years’ financial crisis, they could be hurt if the fiscal crisis intensifies outside of Greece.

  The agency said Thursday that “a key factor determining whether contagion risk continues in this case will be the market’s view of the likely success or otherwise of the recently agreed International Monetary Fund and European Union support package for Greece.”

  http://www.todayonline.com/BreakingNews/EDC100506-0000277/Moodys–Debt-crisis-could-hit-banking-sectors-in-Portugal,-Italy,-Spain,-Ireland,-UK

 2. Cees de Vries

  Franke, de kredietbeoordelaars de schuld in de schoenen schuiven is de zaak maar van één kant belichten natuurlijk. Dezelfde buro’s kunnen ook opwaarderen natuurlijk.

  Doen ze het niet en het gaat fout dan wijzen we hen als schuldige aan, doen ze het wel zoals nu, dan brengen ze een selffulfilling prophecy op gang?

  We kunnen het altijd uitleggen zoals ons dat uitkomt. Denk es aan Fortisbeleggers (hoe die belazerd zijn), DSB/DNB, DNB/Icesave etc. en we worden wel wat bescheidener denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *