Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

EU-reddingsplan mislukt

Het reddingsplan van de EU voor de euro wordt een gigantische mislukking. Europa heeft de deur wagenwijd opengezet om tegen het plan te speculeren.

Moreel gevaar

De Europese ministers van Financiën hebben gisteren een akkoord bereikt over een noodplan voor de euro. De eurolanden zijn bereid geld te lenen aan landen die hun schulden niet meer kunnen betalen. In totaal wordt er een bedrag van 720 miljard euro beschikbaar gesteld. De EU komt met 500 miljard over de brug. De rest komt bij het Internationaal Monetair Fonds vandaan.

Gisteren leek met de forse stijging van de beurzen de kou uit de lucht. Onderliggend zijn de problemen echter nog lang niet opgelost. Ik ga er van uit dat dit plan de problemen op termijn zal verergeren.

Het plan creëert de voorwaarde van wat in de economie “moral hazard” heet. Landen die er een potje van maken weten dat zij gered zullen worden en zijn minder geneigd om noodzakelijke bezuinigingen door te voeren. Griekenland heeft nu alle troeven in handen. Het land kan de eurozone niet uitgezet worden terwijl het ook weet dat het geholpen zal worden. Dit is funest voor het binnenlandse en buitenlandse draagvlak voor het plan.

Daarnaast biedt dit plan, speculanten de gelegenheid om tegen het plan aan te leunen. Zij hebben immers nu meer zekerheid omtrent hun rendement en kunnen een hogere vergoeding vragen aan landen als Spanje en Portugal zonder dat ze hoeven te vrezen dat die landen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Er geldt immers een garantie van Europa en het IMF om die landen mocht het verkeerd gaan, bij te springen.

Markten niet overtuigd

Dat de problemen nog lang niet voorbij zijn blijkt ook uit de zogenaamde cds-contracten (credit default swaps): een contract dat de kopers van een obligatie verzekert van een uitkering als de uitgever niet terugbetaalt.

Gisteren daalde de prijs van deze contracten fors na de aankondiging van het reddingsplan maar zij noteren nog steeds hoog voor Griekenland en Portugal. Italië heeft een vandaag een relatief hoge prijs betaald bij de uitgifte van een staatslening.

De prijs van CDS-contracten staan hoger ten opzichte van de periode voor 12 april.Dat blijkt uit cijfers van persbureau Bloomberg:

“De CDS prijs op Griekenland duikelde met 329,5 basispunten tot 586, de grootste daling sinds maart 2005. Dat blijkt uit cijfers van CMS. De swaps staan echter nog steeds hoger dan voor 12 april (toen noteerden de op 364). De CDS contracten op Portugal die vier weken geleden nog op 152 basispunten noteerden, daalden van 255 naar 170. De contracten op Spande staan nog steeds 48 basispunten hoger dan 12 april”.

Zij prijzen dus nog steeds meer risico op wanbetaling in dan voor de periode van 12 april.

De markten zijn dus nog gegeven de relatief hoge CDS prijzen steeds niet gerustgesteld en niet overtuigd. Zij prijzen een hogere kans op wanbetaling in dan een maand geleden. Moody’s heeft aangegeven de kredietwaardigheid van Griekenland binnen een maand te verlagen naar de junk status. De kredietbeoordelaar geeft als reden de slechte economische vooruitzichten van dat land.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

25 reacties op “EU-reddingsplan mislukt”

  1. Avatar

    die speculanten zijn geen kleine beleggers… zijn ze uberhaupt op hun morele verantwoordelijkheden te wijzen? Het is gewoon moedwillig om zeep helpen van een samenleving/economie…wat let ze straks nog om een atoombom af te werpen zodat hun shorts megawinst opleveren?

    Het zijn de Goldman Sachsen van deze wereld die dat bewerkstelligen…dit gaat het normale winststreven ver teboven!

    Dat de economie een stap terug zal moeten zetten is duidelijk, want er is te snel en teveel voorschot genomen op de toekomst(schuldenpositie). Echter, tussen een stap terug of moedwillige vernietiging van een economische samenleving omwille van een groot financieel profijt(shorten) zit een enorm verschil.

    Velen moeten bloeden voor de wandaden van (relatief) enkelen…

  2. Cees

    Ach Ivet,

    Wij hebben wel een grote mond, maar doen niks. Waarom gaan wij de straat niet op?

    Terwijl de zwitserse banken uitpuilen van het Griekse zwarte geld, mogen ‘wij’ hun feestje betalen. En als dank…staken ze!

    Wie is hier nu de meest gekke? niemand verdiept zich in de geschiedenis, wat jammer toch. Dan zou je leren dat dit ‘helpen’ per definitie niet kan werken. Ja, voor de korte termijn natuurlijk wel. ‘We’ moeten het idee toch hebben dat het gelukt is, maar over paar maanden staan de beurzen fors lager dan nu en dan kunnen ze waarschijnlijk de olieramp of aswolk aanwijzen als schuldige.

    En wij jaknikkers geloven het nog ook, terwijl al die politieke koppen ons naar de verdoemenis helpen. Met onze spaar-en pensioencenten van dien. Want deze ‘hulp’ krijgen we keihard teruggekaatst in de vorm van inflatie of erger.

  3. Avatar

    Het spijt me om te moeten melden, maar zo werkt de wereld gewoon. Dit is al duizenden jaren gaande en zal niet ophouden. Lever kritiek of doe uw voordeel ermee.

    Hate the game, or play the game!

    Goldman Sach zal failliet gaan en krijgt de schuld in de schoenen geschoven. Zij zijn de zonde bokken en totaal onbelangrijk.

    Ik kwam ooit een stuk tegen in een boek van George Soros. Lees dat artikel eens en misschien wordt er dan iets duidelijk. Nieuws is onbelangrijk.

    —-

    De medewerker in het artikel is een hoge adviseur van Bush en de jongen een journalist.

    De medewerker zei dat jongens zoals ik zich bevonden ‘in wat wij de op de werkelijkheid gebaseerde samenleving noemen’, die hij omschreef als mensen die ‘geloven dat oplossingen ontstaan uit zorgvuldige bestudering van de zichtbare werkelijkheid’. Ik knikte en mompelde iets over Verlichtingsprincipes en empirisme. Hij kapte me af. ‘Zo werkt de wereld echt niet langer,’vervolde hij. ‘Wij zijn nu een wereldmacht, en wanneer we handelen, scheppen we onze eigen werkelijkheid. En terwijl jij die werkelijkheid bestudeert – van mijn part zorgvuldig zullen wij opnieuw handelen, andere nieuwe werkelijkheden creëren, die jij ook kunt bestuderen, en zo zal het gaan. Wij de acteurs van de geschiedenis [….] en jij, jullie allemaal, die alleen maar bestuderen wat wij doen.’*

    ———-

    Dus degene die nu de ‘werkelijkheid’ aan het bestuderen zijn, lopen achter de feiten aan. Ze zijn allang nieuwe werkelijkheden aan het creëren.

    De Euro is een politiek probleem. De Euro gaat niet crashen, maar juist de regering. Niemand houdt zich aan de afspraken. Ons geweldige Kabinet Balkenende is veel minder stabiel dan de Euro zelf. Dat is inmiddels al duidelijk.

    Ooit er over nagedacht dat het mogelijk niet de landen zijn die failliet gaan, maar de regering die moet aftreden.

    Zolang landen nog tegen een lage rente kunnen lenen is er nog geen ramp gaande.

    Als er iets gaat crashen dan is het de beurs of regering. Cash is dan king! Hoe verrot de munten ook zijn daar zit het geld dadelijk.

    Zolang de negatieve verhalen over de Euro in het nieuws blijven, zal goud verder stijgen. Kijk maar naar goud in $ of €. Maar mijn verwachting is dat goud binnen 1 maand een top zal zetten. Mogelijk is 2 juni een belangrijke datum voor omkeer.

    Degene die roepen dat goud en zilver zwaar gemanipuleerd wordt, zeggen eigenlijk dat het goud manipulatieplan aan het mislukken is.

    Willen ze eigenlijk dat goud gaat stijgen?

    Ik voorzie een groter gevaar op politiek vlak, dan bij de munt. Als er een munt gaat, dan is het de Pond.

    Maar goed misschien heb ik het mis en crasht het toch. Maar dat kan ik totaal niet onderbouwen.

    Nog niemand spreekt over politiek falen. Iedereen heeft het over Griekenland en de Euro.

    ———–

    “Owners of capital will stimulate the working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to be nationalised, and the State will have to take the road which will eventually lead to communism.”
    Karl Marx, Das Kapital, 1867

    ————-

    Het spel zal nooit eindigen, omdat de mens nooit zal veranderen. De een is hubzuchtig en de ander maakt daar misbruik van. Een hypotheek is voor ons een middel om een huis te kopen, maar voor de bank is het een derivaat. Zij speculeren met ons. Dat is al sinds de 16de eeuw zo en nog ver daarvoor. Banken zijn opgericht door Adel om met ons te kunnen speculeren, door derivaten af te sluiten. Dat is ontstaan ten tijde van de industiele evolutie, aangezien de boeren naar de stad vertrokken verzon Adel iets nieuws, omdat hun inkomsten daalde. Namelijk derivaten (lees: hypotheken).

    Geld is ooit verzonnen door de goudsmid. Die werden ten tijde van een gelijkbare crisis openlijk op straat opgehangen. Dus elke 70 tot 80 jaar komt dit voor en is niks nieuws. Eens in de 250 jaar is er een grote crash en dat is nu. Maar het systeem zal nu nog niet crashen. Dat duurt nog wel enkele jaren.

    De enige oplossing is alle banken failliet laten gaan en nieuwe oprichten. Die banken komen dan in handen van de bevolking. Maar dat zal nooit gebeuren.

  4. Avatar

    Waarom zet de EU niet gewoon de geldpersen aan, koopt dollars op en dumpt ze daarna massaal?

    De VS heeft nu al een tekort op grondstoffen en importeert ze a raison 4 miljard per 24 uur wegens overconsumptie 90% van de delfstoffen zijn al opgebruikt, demografisch gezien zit het land ook niet al te best in elkaar. Mijnsinsziens implodeert de waarde van de dollar sowieso wel. Je bespoedigt het geheel alleen.

    Bij een massale dollar-dump ben je in ieder geval de FED, GS, Hedgefunds, JP.Morgan, Rothschild en Wallstreet kwijt.

    Ik ben van mening dat in deze economisch oorlogvoering alle middelen toegestaan zijn om de hedgefunds te stoppen, het voortbestaan van de EU staat namelijk op het spel.

  5. Avatar

    # Joop “Waarom zet de EU niet gewoon de geldpersen aan, koopt dollars op en dumpt ze daarna massaal”

    Volgens mij is dit de snelste route naar het faillisement van de Euro. Op het moment dat je massaal gaat opkopen devalueert de Euro en stijgt de Dollar explosief. Daarna ga je de Dollar dumpen.. dan heb je als eurolanden de dollar te duur gekocht en moet je met dik verlies verkopen terwijl jouw munt al gedevalueerd is. Ik kan je niet volgen.

  6. Avatar

    @ Max

    Er is ongeveer 10800 miljard aan US billbonds in omloop, dit volume stijgt met een 4 miljard per 24 uur.
    Koop je deze 10800 op krijg je een piek in de dollar koers. daarna verkoop je het geheel gefaseerd weer(4800 miljard in partjes van 1600) totdat je je breakevenpunt bereikt (je houdt de prijs kunstmatig hoog), de andere 6000 miljard zet je in partjes van 12 x 500 miljard achter elkaar met een interval van tig minuten in de markt. Geen bank heeft zoveel geld voorradig, de ING heeft immers 5000 miljard aan eigen vermogen maar deze zijn belegd in activa, dus niet per direct aanspreekbaar.

    Je krijgt nu het effect van een overvolume, er zijn veel beleggers maar deze hoeveelheid aan Dollars is zo groot dat deze zelfs voor de banken en beleggers niet op te kopen is. De koers zal dus dalen. Uiteindelijk krijg je een panieksituatie. Een ander aspect is het nog steeds groeiende volume van Dollars (4 miljard per 24 uur) , wat dus dweilen met de kraan open betekend.

    UIteindelijk ziet ook een bank en de belegger in dat dit een hopeloze zaak is en zal zijn bezittingen in stand willen houden middels verkoop van zijn Dollars. Uiteindelijk zal dit het failliet van de Dollar betekenen.

    Nu krijg je het verhaal van de Euro, dat is in principe geen probleem, de Dollar is toch dood en begraven.

    De overige economieen, in de wereld, zijn geen bedreiging de Euro omdat zij op een voortdurende economische groei gebaseerd zijn, een oneindige groei van een economie is een utopie daar men afhankelijk is van de aanwezige grondstoffen binnen de landsgrenzen en die zijn eindig. Uiteindelijk zullen deze landen ook een economische krimp tegemoet gaan zien en daarmee de devaluatie van hun munteenheid ten opzichte van de euro, uiteindelijk nivelleert de devaluatie van de euro.

    Ik hoop dat je mijn verhaal nu enigszinds kunt volgen.

  7. Cees

    @ Joop:

    Het zou fijn zijn als je ook een oplossing aandraagt. Waar kunnen we onze euro’s naast Goud wellicht in converteren? Chinese Yuan’s?

  8. Avatar

    @Cees

    Ik zou voor de Australische dollar, Canadese dollar en Zwiterse Franc gaan. Ik hanteer hier het volgende elke munteenheid met een redelijk lage schuldenlast en een economische groei is de moeite waard. De Yuan zou ik persoonlijk laten links laten liggen daar China massaal de Dollar opkoopt.

    Wil je in grondstoffen converteren dan kun je dat het beste in barium, cesium, titanium en diamanten doen.
    Hier geldt het volgende principe: schaarste van een grondstof is is goed, de prijs zal constant blijven en er zit groei in. Er is al een tijdje sprake dat de vliegtuigen gestald in de VS op de vliegtuigkerkhoven na een revisie weer in dienst genomen worden.
    Goud en zilver lijken mij niet echt een oplossing, om dat dit een “tijdelijke” hype is.

  9. Cees

    @ Joop

    Bedankt voor je reaktie. Zonder te willen zeuren, maar ik vermoed dat menigeen van een aantal grondstoffen nog nooit gehoord heeft, laat staan weet hoe daarin te participeren.

    Zijn er bijvoorbeeld ETF’s van en zoja, welke zijn dan aan te bevelen? Handig zou natuurlijk zijn een ETF in je aanbevolen valuta te kopen, dan sla je twee vliegen in 1 klap.

    thx, Cees

    PS: Kortom, wat zou jij doen of heb je gedaan of ga je doen?

  10. Avatar

    @Cees

    Dat kan kloppen dat deze (alkali) metalen onbekend zijn bij menigeen ze worden immers gebruikt in de aeronautische industrie. Deze industrie in Nederland nogal klein. Alhoewel titanium ook in de Aziatische landen tegenwoordig in de bouwnijverheid gebruikt wordt. Het metaal wordt ook verwerkt in (trouw)ringen, horloges, monturen van (zonne)brillen.

    Ik zit uit te zoeken onder welke ETF groep(en?) deze metalen vallen. Welke bedrijven hier deel in nemen. De liquiditeit van het bedrijf, verwachte opbrengsten, voorhande zijnde voorraden,geografische ligging i.v.m de geopolitieke staat) ,geomonetaire staat tot de USA. Het is even uitpluizen hoe dit in elkaar zit.

    Dit gaat even duren maar zo snel ik deze vragen kan beantwoorden zet ik mijn bevindingen hier neer zodat het een paticipering betreft die een minimaal risico bedraagt, een maximaal rendement heeft met uitzicht op goede toekomstperspectieven.

  11. Cees

    @ Joop

    Heel veel dank voor het maken van dit huiswerk, is stevige klus. Ik kijk uit naar je bevindingen.

  12. Avatar

    Wel grappig dat een prijsdaling van de euro moet worden gestopt door nog meer euro`s bij te drukken. De ecb gaat nu ook mee doen aan het opkopen van staatsobligaties. Extra gedrukt geld moet nu een prijsdaling voorkomen.

  13. Avatar

    @Cees

    Na enig zoeken kwam ik tot de conclusie dat Australie over voldoende delfstoffen beschikt. Er zijn weer op verscheidene plaatsen in het land nieuwe gronden gevonden waar gedolven kan worden wat de continuiteit van de aanwezige mijnbedrijven waarborgt.

    Na alle Australische mijnbouwbedrijven geschift te hebben op liquiditeit, omzet, winstpercentages en participaties op basis van een ETF in Australische Dollars waren er meerdere bedrijven die de moeite waard zijn. Ook heb ik het aantal uitstaande even aan een onderzoek onderworpen.

    Omdat het een participatie voor de langere termijn betreft heb ik er een extra toetsingsnorm op los gelaten, waardevastheid van het aandeel op de langere termijn. Hierin heb ik het volgende meegenomen, de koersschommeling door de handel in aandelen, de krimp in de wereldmarkt. Alles bij elkaar genomen zijn er 2 bedrijven interessant genoeg om in te participeren, te weten:

    1. Bhp Billiton plc

    2. Rio tinto plc

    Als je de cijfers van deze bedrijven bekijkt zul waarschijnlijk tot dezelfde conclusie komen.

    Ik zal straks nog even kijken wat er in Canada mogelijk is op participatie gebied middels een ETF. Ik zal je op de hoogte houden.

  14. Cees

    @ Joop

    Mooie start, dat zijn bekende namen inderdaad. Ik verwachtte eigenlijk meer dat je sec op grondstoffen iets zou zoeken in ETF’s. Maar ik weet ook dat als je liquiditeit en kwaliteit wilt, je al snel tot de grotere namen komt. Thx en ben benieuwd naar je volgende posting

  15. Avatar

    @Cees

    Allereerst sorry dat ik zo laat reageer.

    Ik heb eerst even wat navragen moeten doen in Australie over het hoe en wat omtrent de titaniumwinning want er waren mij nogal wat dingen onduidelijk. Ikzelf handel alleen in titanium halffabrikaten en ik heb een stap gemist in dit proces. (Excuses moi!)

    De reden dat titanium niet op de beurs verhandeld wordt is de volgende; deze delfstof komt in meerdere vormen voor, Titaanwit is er een van (kleurstof voor verf).

    Een andere reden waarom titaan niet op de beurs verhandeld wordt is omdat puur titaan altijd in verschillende legeringen terecht komt vanwege de verschillende toepassingen.

    Maar jouw vraag heeft mij op een idee gebracht, ik zit erover te denken om een beurs gerelateerde handels maatschappij opzetten die alleen in titaniumderivaten handelt. Op deze manier zijn alle afzonderlijke takken van dit materiaal te benoemen en op een beurs te verhandelen.

    Volgens mijn informatie wordt buiten titanium uranium the next booming bussiness. Palladium is leuk voor op de langere termijn(staat laag). Goud gaat nog even leuk, dat duurt geen 2 maand meer dan gaat het fout.

  16. Cees

    Geen sorry Joop. Goede analyses vergen nu eenmaal tijd 🙂

    Ik begrijp wat je schrijft en was dan ook nieuwsgierig, want bij mij zijn zulke etf’s of anderszins niet bekend.

    Een beursgerelaterde maatschappij opzetten: nou, wat leuk zeg. Je denkt toch wel aan wat royalties voor mij zeker? 🙂 Met 10% ben ik al tevreden hoor.

    Anyway, zo zie je maar weer wat een forum bereiken kan, erg leuk hoor. En als je es van gedachten wilt wisselen, neem dan gerust kontakt op via devries@invest.nl

  17. Avatar

    Grondstoffen en met name edelmetalen lijken me allen in overhyped conditie.
    Ik wil niet beweren dat het vanaf huidig niveau niet hoger kan…maar wil wel iets schetsen waar men terdege rekening mee zou moeten houden….

    We hebben gezien hoe de US-$ op z’n falie heeft gekregen en een eind mocht terug bouncen ZONDER dat daar enig economisch herstel (in werkelijk harde groeicijfers) aan ten grondslag lag.
    Die bounce in de US-$ is dus voornamelijk tot stand gekomen doordat de (PL)Euro hetzelfde pad op ging als de US-$ twee jaar geleden.

    Zoals zo vaak maken wij hier in Europa twee jaar na dato dezelfde buitelingen als de US, voornamelijk omdat de laatstgenoemde al vele decennia lang wereldkampioen in schulden-export is.

    En dat alles doet iedereen denken aan de 1929-1932 periode….en toen waren edelmetalen een ware safe haven.

    Echter….er is een groot verschil met toen…de problemen van nu zijn een factor groter omdat er ook groter gegraaid en gefraudeerd is. Prijzen die we nu aflezen voor bijvoorbeeld Goud, zijn een super zware overtekening van wat er werkelijk aan fysiek Goud in de wereld IS.

    Er zal dus deleverage moeten volgen of de prijzen vliegen door het dak……of kruipt er een adder stilletjes rond?

    De mannen welke de touwtjes in handen hebben in deze wereld (en welke bepalen wie een paar jaartjes de President mag uithangen) hebben de mensheid gruwelijk veel welvaart ontnomen de laatste jaren. Volg het Geld….waar zijn al die triljoenen en triljoenen gebleven?

    Deze mannen zijn echt niet zo dwaas om zwaar in paper-assets te zitten, maar wel in die zaken waar de gemiddelde man niet 1-2-3 bij kan en ook niet zonder kan. Food en Grondstoffen dus.

    En omdat de grondstoffen markt in metalen nu zo zwaar overtekend is, vormt dat een zware bedreiging. Een escalatie dreiging die ook de stoelen van die onzichtbare machtigen doet bewegen en doorgaans vinden die lui dan bliksemsnel oplossingen om haar eigen machtspositie veilig te stellen.

    En de oplossing inzake Edelmetaal is zo simpel, zo voor de hand liggend, dat je je bijna niet kunt voorstellen dat e.e.a. al niet allang in kannen en kruiken is voor de mannen en dat zij alleen de trekker naar de markt nog maar hoeft over te halen om de markt weer eens op een ander gebiedje voor 90% leeg te roven.

    Wat dacht u hiervan:

    Bij raket-gedrag van Goud voert men in een weekendje tijd een wereldwijd geldende nieuwe Goudstandaard in, nl. gechipt Goud in baren van een kilo of 7. (12,5 Kg zijn erg gangbare baren voor grootbanken, daarom juist een ander, maar nog immer flink gewicht).
    Dat ” nieuwe” goud zal inderdaad de raket-prijs doen, maar al het overige goud in de wereld, welke dus NIET zijn voorzien van een chip, tsja…dat devalueren we even met 90%. Grote stappen gauw thuis.
    En als de boel keldert….dan komt er een mega dumpactie in goud, wat de mannen tegen bodemprijzen opvangen, omsmelten, van een chip voorzien en 90+ keer in prijs over de kop trekken en het de markt weer in brengen.

    Heel simpel dus…onder het mom van het tegengaan van overspeculatie in de grondstoffenmarkt krijgt men het wel voor elkaar. Overspeculatie in grondstoffen zou u namelijk voor een brood 8 euro doen laten betalen en dat vinden de presidenten toch te gek….vandaar dat sto(c)kje…..

    We zitten midden in de grootste welvaartsroof van de hele wereldgeschiedenis (voor zover opgetekend en bekend) en het lijkt me dus helemaal niet verstandig om onder huidige omstandigheden iets met Metalen te gaan doen.

    Zoveel beter is Food en Agri. En ja….die twee ABSOLUUT in Australie…..
    Doen die boeren van de Rabo het toch zo slecht nog niet 🙂

  18. Jan S

    Goed verhaal Bruno, het zet de mens weer even aan het nadenken, zeker ook gecombineerd met het verhaal van Joop hierboven.
    ‘linke tijden’ link in de zin van zie je bezit maar eens te beschermen tegen die …
    .
    Vriendelijke groet,
    JanS 😉

  19. Avatar

    Tsja Jan, wat is bezit nou heel?
    Gezond verstand en een ijzeren wil te willen leren, ontwikkelen, ervaren…is mijn mening dan.
    Dat bezit neemt niemand je af en het is dan ook niet erg als er iets fout/anders dan gedacht gaat, integendeel: het vormt groei. En dan bedoel ik groei van waarde….
    Al het andere is met een politiek knikje verdwenen als ijs in een hoogoven.

    Tradewind maakte eind 2000 ooit een mooie grafiek….die 220, 560, 200 en 355 hebben we nu gehad….dat was akelig precies dus. En dat het laatste getal van ca. 40-65 kan komen lijkt me geen onhaalbare zaak als men beseft dat de laatste oorlog in september 1939 begon en we volgend jaar 72 jaar verder zijn…..
    Europa staat nog net niet in brand, maar Duitsland en Frankrijk zijn het net zo eens als toen.

    Het kon wel eens een hete zomer worden met aardig wat onweer en bliksem.

    Tot die tijd lees ik even verder in het werk van Charles Fort.
    P.S. ik kom je het werk van Walter Russell komende week wel even brengen.

  20. Avatar

    Wat je moet weten, is dat:

    1. CDS (credit default swaps) een absolute onkontroleerbaar iets geworden is en dat het feit alleen dat men het zou willen kontroleren al genoeg is on het financieel systeem te breken.
    2. CDS zijn onregeglementeerd. Met andere woorden, men kan er alles mee doen. Vooral vb. een munt aanvallen.
    3. Niet de waarde van Goud stijgt, wel is het de waarde van papiergeld wat daalt.
    4. Het Goud is de ABSOLUTE vijand van de overheid en de touwtjestrekkers die de auteur beschrijft. Het is namelijk ‘de natuurkracht bij excellentie’ die uiteindelijk het financieel systeem in evenwicht houdt.
    5. De prijs van het goud is de ultieme prijs. Met andere woorden de goudwaarde is een constante. Enkel de prijs van het papiergeld stijgt (bij een deflatie) of daalt (bij een inflatie).
    6. De redenering van de auteur wordt een beetje eenvoudig als hij begint over goud met een chip en goud zonder een chip.
    7. Goud is al meer dan 2000 jaar Barbaars geld en overleeft telkens de machinaties van de overheid. Deze keer wordt het niet anders. De mensheid en de overheid zijn er niet slimmer op geworden. Integendeel zou ik zeggen. Waren ze slimmer, dan maakten ze niet steeds opnieuw dezelfde fouten.
    8. Er is nog NIETs in kannen en kruiken. De overheid heeft immers zijn handen vol met het levend houden van een financieel systeem waarvan zij de werking niet goed begrijpen. Begrepen zij het goed, dan maakten ze die domme fouten niet.
    9. Er is GEEN overspekulatie van grondstoffen en goud. Dit wordt overduidelijk als je de prijs van vb. aandelen en obligaties vergelijkt met deze van de grondstoffen sinds 2001.
    10. Tenslotte lijkt me dit een James Bond 007 scenario. Er gebeurt veel achter de schermen, maar uiteindelijk komt elkeen die ooit deel van de overheid was, weer in het normale circuit terecht. dit op zichzelf is een garantie dat bepaalde dingen NIET mogelijk zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *