Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Trump Jump?

Beleggers lijken blij te zijn met de plannen van aankomend president Donald Trump om de belastingen te verlagen, te snijden in de regelgeving voor banken en meer geld uit te geven  aan infrastructuur om de werkgelegenheid te stimuleren en de investeringen op te krikken. De Amerikaanse beursindices staan op de hoogste stand aller tijden.

Amerikaanse beurzen op recordstand, bron: https://twitter.com/MktOutperform
Amerikaanse beurzen op recordstand, bron: https://twitter.com/MktOutperform

Sinds de verkiezingen is de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 met 3% gestegen, de dollar ($DXY) veerde 4% op en goud zakte met 7%.

Economen van zakenbank JP Morgan twijfelen echter aan de effectiviteit van de voorgenomen maatregelen. Volgens hun zal de werkgelegenheid en de inflatie in de komende twee jaar nauwelijks toenemen. De belastingverlagingen zullen de groei maximaal met slechts 0,4% aanjagen over een periode van 2 jaar.

“Het overgrote gedeelte van de stimuleringen bestaat uit belastingverlaging en kan de economie een groeispurt van 0,25% geven in de tweede helft van 2017 en 2018 waarbij de Bruto Binnenlands Product (BBP) 0,4% hoger ligt eind 2018. Door deze extra economische groei verwachten wij dat de werkloosheid met 0,2% daalt en dat kerninflatie nagenoeg stabiel blijft”, aldus Michael Feroli van JP Morgan. Zij ondersteunen dus niet de claim van Trump dat de economische groei versnelt van 2% naar 4%.

Een ander onderdeel van het plan van Trump is om overzeese bedrijven met overvloedig kasgeld, belastingvoordelen te bieden als zij deze middelen terug naar Amerika brengen. De Verenigde Staten int belastingen wereldwijd. Het staat echter bedrijven toe om de belastingbetaling uit te stellen tot ze die winsten naar Amerika terug laten vloeien. Hierdoor hebben Amerikaanse ondernemingen de de belastingen ontweken met $2.600 miljard. Apple ($216 miljard), Microsoft ($111 miljard), Cisco ($60 miljard), Oracle ($51 miljard) en Alphabet ($48 miljard) behoren tot de top-5 ontwijkers.

Het plan van Trump is niet nieuw en werd eerder uitgeprobeerd onder George Bush in 2004. Het resultaat was een toegenomen financiële speculatie in plaats van productieve investeringen . De bedrijven die belastingamnestie kregen gebruikten dit geld om eigen aandelen  in te kopen of dividend uit te keren aan aandeelhouders waardoor de aandelenkoersen stegen en de beurswaarde van de ondernemingen opliep. Zij gebruikten dit vervolgens om tegen een lagere rente te kunnen lenen. In 2004 kochten Amerikaanse bedrijven voor $300 miljard aan aandelen in de eigen aandeleninkoop van S&P bedrijven steeg met 84%.

De analisten van zakenbank Goldman Sachs rekenen op een zelfde scenario. Volgens hen kunnen aandeleninkopen het grootste gedeelte van de bedrijfswinsten uitmaken in de afgelopen 20 jaar. Zij verwachten een terugkeer van $200 miljard volgend jaar.

Circa 150 miljard (20% van het totaal) van de aandeleninkopen zal gedreven worden door overzeese bedrijven. Goldman Sachs verwacht een stijging van de aandeleninkopen met 30% in 2017 ten opzichte van dit jaar. Zonder de overzeese aankopen zou het slechts met 5% kunnen stijgen.

Hetzelfde scenario als in 2004 doemt dan ook. Ook zijn bedrijven niet zo happig om productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen. De arbeidskosten zijn namelijk veel hoger dan in landen zoals China. Het Amerikaanse uurloon bedroeg gemiddeld $36.49 per uur in 2013 per werknemer terwijl een Chinese arbeider slechts $4.12 mocht bijschrijven. De Chinezen zijn ondanks dat de arbeidskosten in de afgelopen tien jaar verzesvoudigd zijn nog steeds veel goedkoper als arbeidskracht. Daarnaast wordt heel veel productie geautomatiseerd zodat de loonkosten beperkt worden. In die zin zijn de plannen van Trump romantisch te noemen.

Een andere plan van de “president-elect” is om meer te besteden aan infrastructuur. Hij wil dit financieren met particuliere middelen in ruil voor aandeelhouderschap en inkomsten uit de projecten.  Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft zijn twijfels erbij. De overheidsschuld gaat niet verder omhoog maar daar tegenover mist de overheid inkomsten van de gebouwde infrastructuur (tolwegen bijvoorbeeld). In de VS breekt volgens hem een tijdperk aan van ongekende corruptie aan. De aanstichter is. Donald Trump.

Trump wil 550 miljard dollar uitgeven aan de afbrokkelende infrastructuur in de VS. Zijn aanpak volgt een nog niet helemaal helder gecommuniceerd pakket van publiek en privaat geld. Volgens Krugman zou deze route Trump in staat stellen om bedrijven van compagnons of zijn eigen ondernemingen contracten toe te stoppen. 10 miljard dollar zou de aanstaande president kunnen afromen, is Krugmans inschatting.

De plannen van Trump zijn dus niet effectief in het aanjagen van de economische groei, de werkgelegenheid en voor de reële inkomens maar zullen de aandelenmarkten stuwen en zorgen voor meer speculatieve investeringen: een Trump Jump.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *