Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ondertussen, over de oceaan…

Terwijl de ogen bij ons allerwegen gericht zijn op de afloop van de euro-schuldencrisis, komt ook in de Verenigde Staten een deadline nader.  Aanstaande woensdag moet het super-comité van zes republikeinen en zes democraten met voorstellen komen voor besparingen ter grootte van $ 1200 miljard voor de komende tien jaar. De kans is klein dat er de laatste dagen nog een eensluidend voorstel uitkomt.

In september werd in Amerika de ruzie tussen de Republikeinen en Democraten over de overschrijding van het schuldenplafond van de Federale Overheid opgelost door een tijdelijke oplossing en de doorverwijzing naar dit gezamenlijke comité. Deze moeten uiterlijk op 23 november hun aanbevelingen doen over een pakket aan uitgavenverminderingen en inkomstenverhogingen. Het gekibbel verloopt nog steeds volgens dezelfde lijnen: de democraten nemen belastingverhogingen voor de rijken in hun voorstellen op, wat voor de republikeinen onbespreekbaar is. De republikeinse kant wil snijden in uitgaven voor gezondheidszorg en onderwijs en tegelijk defensie zoveel mogelijk ontzien, wat weer tegen het zere been van de andere kant is.

Sequestration
Als ze er niet uitkomen zijn de gevolgen duidelijk: er komen dan automatische bezuinigingen ter grootte van  $ 1200 miljard vanaf 2013 – sequestration genaamd -, gelijkelijk verdeeld tussen defensie en andere uitgaven. Overigens lijkt dit bedrag enorm groot, maar maakt niet meer dan 3% uit van het totaal aan geprojecteerde uitgaven over de gehele periode.  Maar zelfs als het comité eruit komt, dan moet het Huis van Afgevaardigden, waar de republikeinen de meerderheid hebben, erover beslissen. Wijzigingen kunnen dan niet worden aangebracht , maar slechts in zijn geheel aangenomen of verworpen.

Maar er is meer. De Republikeinse leider Alan Simpson en de Democratische aanvoerder Erskine Bowles van het supercomité denken dat zonder akkoord een verdere downgrading van de V.S. bij de ratingagencies op de loer ligt.

Daarnaast vinden de republikeinen dat door de ongecontroleerde bezuinigingen op defensie de nationale veiligheid in gevaar komt.  De democraten voorzien een onvermijdelijke recessie als stimuleringsmaatregelen, zoals hogere en verlengde uitkeringen worden geschrapt. De staten en gemeenten die al grote schuldproblemen hebben, zouden extra worden getroffen door het snijden in de federale uitgaven.  De invloed van de euro-crisis op de Amerikaanse banken kan daar nog bijkomen.

Tot nu toe leek Wall Street zich over dit onderwerp nog niet erg druk te maken. De derde kwartaalcijfers van de meeste S&P 500-bedrijven zagen er goed uit en de ondernemingen zelf verwachten een positieve ontwikkeling in de komende kwartalen. Ondertussen komen ook op macro-economische gebied betere cijfers door. Het BBP is in het derde kwartaal met 2,5% gegroeid en de eerste cijfers voor het vierde kwartaal duiden op een voortzetting van de gematigde groei.  Zelfs de werkloosheid en de huizensector laten iets van herstel zien.  Maar dit alles kan naar de achtergrond verdwijnen als het comité en daarna het Huis er niet uitkomen.

De verwachting is dat de sequestration, de automatische bezuinigingen in 2013 waarschijnlijk door het Congres in 2012 zullen worden “overruled” .  De nieuwe president zal het probleem dan onmiddellijk op zijn bord krijgen.

Maar het is niet onmogelijk dat het vuur eerder aanwakkert.  De crisis in Europa laat zien dat financiële markten hun eigen dynamiek ontwikkelen en niet willen wachten op de besluiten van de politici. Onrust op rente- en valutamarkten kan het gevolg zijn. Een nieuwe downgrading ligt dan op de loer.

Gezien de halsstarrige opstelling van de Tea Party die de Republikeinse partij in de houdgreep houdt, lijkt een evenwicht bezuinigingspakket in het komende jaar – opnieuw – sowieso moeilijk haalbaar.  Een nieuwe bron van stress, maar dan aan de andere kant van de oceaan, is dus niet ondenkbaar.

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
21 november 2011

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *