Blijven de sluizen dicht?

De markt is nog steeds niet eenduidig, maar het ziet er toch naar uit dat we mogelijk op een draaipunt staan. Maar als dat zo is dan is het negatief. Als meest duidelijke voorbeeld laten wij hieronder de daggrafiek van de S&P500 zien.

TA S&P 21 november 2011
TA S&P 21 november 2011

Figuur 1.

Er was sprake van een gelijkbenige driehoek. Hiervoor moet u als onderste lijn nemen, de niet-vette lijn, welke wij getrokken hebben vanuit de bodem van 18 oktober. Dit was het beeld van vorige week. Inmiddels brak de koers naar beneden uit. En nu kan er een nieuwe gelijkbenige driehoek getekend worden onder de low van afgelopen donderdag. De nieuwe onderste lijn valt ongeveer samen met het MA50. De S&P500 ligt dus nu op een goede steun. Een doorbraak van dit niveau (1.206) zet de sluizen open naar 1.075.

De twee indicatoren die wij onder in de figuur getekend hebben zijn dalend en zij divergeren negatief. Daartegenover staat dat de koers op een dubbele steun ligt en dat de laatste candle best wel eens de eerste zou kunnen zijn van een (tijdelijk?) omkeerpatroon. Een hogere koers op aanstaande maandag, zou een stijging in kunnen luiden tot 1.260 de bovenkant van de gelijkbenige driehoek. De DJIA geeft een zelfde beeld. Een doorbraak door 11.745 opent hier de weg naar beneden.

De AEX Index toont iets anders. Het is een dalende wedge. Een dergelijke figuur wordt in het algemeen aan de bovenzijde verlaten. De koers ligt op de onderzijde en een doorbraak door 285 zal het beeld veranderen en negatief maken. Maar de kans dat de weg omhoog wordt ingeslagen is wel degelijk aanwezig want er wordt positief gedivergeerd. Maar dat gebeurt dan weer niet in alle indicatoren. Het volume was, zeker voor een expiratieweek laag. Dit is positief omdat het de daling van de laatste dagen niet meer bevestigde.

Het beeld van de DAX is gelijk aan dat van de AEX. De kritische grens ligt hier op 5.750, maar met een hoger slot aanstaande maandag wordt er net als in Amsterdam een omkeerpatroon afgemaakt. In de sentimentindicatoren hebben wij geen positieve signalen kunnen vinden (tenzij men het lage volume neemt, maar dat ligt ook op positieve dagen laag).

De Week

De weekgrafieken zijn meer eensgezind. Zij zijn dalende maar men vindt positieve  divergentie in de indicatoren. De laatste candle is over het algemeen negatief. Hiermede bevestigen zij de onzekerheid die spreekt uit de daggrafieken. Men ziet wel een mogelijkheid dat zich bij een verdere daling een Head and Shoulderpatroon zou kunnen vormen. Maar dat is dan in ieder geval iets van middellange termijn. Een eventuele verdere daling zou in dat geval niet tot de voorgaande bodem (in Amsterdam 256) reiken.

De Maand

Tot nu toe heeft de maand november niet voor positieve grafieken gezorgd. In Amerika zag het er in het begin van de maand naar uit dat de markt zou draaien, maar daar is op dit moment niet veel meer van over.

De Rente

Een forse rentestijging was het resultaat van een hectische week op de obligatiemarkten. Het effectieve rendement op de 10-jaars Nederlandse Staatsleningen is op weg naar een stand van 2,61% (slot vrijdag 2,52%). Aldaar zal een weerstand liggen, die tegelijkertijd als neklijn zal fungeren voor een dubbele top patroon, als dit patroon tenminste wordt afgemaakt. Wij zien dat wel gebeuren. In een dergelijk geval ligt het doel op de vroegere steun van 2,70%. Wij achten het niet onmogelijk als hiermede een einde zal zijn gekomen aan de tijden van lage rente.

Er zijn echter (ook fundamentele) argumenten die hier tegen spreken. De verlangzaming/terugval in de economie wijst op rentedaling en zolang de normale verhouding tussen het gedrag van rente en aandelenkoersen niet herstelt gaat een rentestijging gepaard aan een stijging van de aandelenkoersen en over dit laatste hebben maandgrafieken van de aandelenkoersen op dit moment een andere mening.

De Amerikaanse Dollar versus de Euro

Met een fors herstel in de afgelopen week is de Amerikaanse dollar (versus de Euro) weer aan de bovenzijde van zijn oplopende kanaal gekomen. Er zal wel een reactie volgen maar in principe blijft deze beperkt, want de weekgrafieken tonen een duidelijke stijging aan. Dit zou kunnen betekenen dat wij een uitbraak tegemoet kunnen zien op niet al te lange termijn naar boven, waarmede prijs van de dollar gelanceerd zal worden in de richting van de bovenzijde van het grote lange termijn dalende kanaal.  Maar wij blijven er vanaf zolang de 75,6 nog niet bereikt is.

De prijs van een vat Brentolie

Terug in zijn hok. Inderdaad. Zo eruit, zo erin. De Prijs van een vat Brentolie is weer teruggevallen in zijn dalende kanaal en ligt ook weer onder zijn lange termijn gemiddeldes en dat is een zaak met zeer negatieve implicaties. Het algemene beeld ziet er niet positief uit. De onderkant van het kanaal reikt tot iets boven US$ 90 per vat, maar of dat genoeg steun gaat bieden is zeer de vraag.

Het Goud

De prijs van een troy ounce goud heeft de afgelopen weken gedaan wat de grafieken al enige tijd voorspelden. De daling heeft zich na een positieve reactie weer hervat. Wij zien daar nog geen einde aan komen. Gezegd moet wel worden dat de $-stijging een groot deel van deze daling in €-gemeten te niet gedaan heeft. Maar het Momentum van de €-grafiek is net zo zwak als dat in de $-grafiek, dus meer dan een strohalm is deze constatering niet.

Onze Strategie

Wij blijven in afwachting, maar het doorschrijden van de grenzen zoals boven genoemd (AEX 285) zal ons nopen tot het innemen van shortposities daar waar dit afgesproken is.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-11-20): 288,01

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

1 gedachte over “Blijven de sluizen dicht?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.