De markt wikt, maar Bernanke beslist

Het wordt een belangrijke week voor de voorzitter van de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS. Alweer enkele maanden woedt in dit deel van de wereld de discussie over de vraag of en wanneer voorzitter Ben Bernanke gaat bekend maken, dat de centrale bank het lopende monetaire verruimingprogramma gaat afbouwen. In het kader van dit programma koopt de Fed maandelijks voor een bedrag van $ 85 miljard aan vermogenstitels op. Het doel ervan is kort gezegd de economie te stimuleren en de werkloosheid te verlagen tot onder een niveau van 6,5% van de beroepsbevolking.

Discussie

Tot aan het begin van deze maand leek het pleidooi beslist ten gunste van afbouwen ,beginnend in de tweede helft van het jaar. Aan het begin van deze maand groeide echter twijfel. Allerlei economische data wezen op een vertraging van de economie. Uit de zogeheten minuten van the Federal Open Market Committee (FOMC) van de bank, bleek dat Bernanke bereid was die maatregelen te nemen die hij nodig achtte. Desnoods zou hij het programma intensiveren. Daarmee leek de discussie voorlopig gesmoord.

Dat is echter niet gebeurd, al was het maar omdat er regelmatig berichten kwamen van groeiende onenigheid in de gelederen van de Fed. Zo bleef Esther George, president van de Kansas City Fed en een erkende anti- inflatiehavik zich openlijk verzetten tegen het gevoerde beleid. Zij werd nog maar twee weken geleden in haar verzet bijgevallen door Charles Plosser, president van de Philadelphia Fed. Hij betoogde,met verwijzing naar aanmerkelijke verbeteringen op de arbeidsmarkt, dat de tijd gekomen is om een begin te maken met het afbouwen van de stimuleringsplannen. Zo niet, dan was het risico reëel, dat het programma zijn doel voorbij zou schieten.

Speculaties

Niet alleen binnen de Fed, maar ook op de financiële markten nemen de speculaties weer toe, dat de stimuleringsplannen hun langste tijd hebben gehad. Analisten wijzen daarbij op opmerkelijke trends in de markt. Zo stijgt de rente op schatkistpapier sinds het begin van de maand, toen de werkgelegenheidscijfers over april bekend werden. Tegelijkertijd begon de dollar steeds meer terrein te winnen op andere belangrijke valuta’s als euro en Yen en braken aandelenbeurzen record na record. Voor de markt zijn dat aanwijzingen dat de onderliggende fundamenten steeds gezonder en degelijker worden.

Daarbij komt nog, dat door de huidige bezuinigingsprogramma’s van de overheid het overheidstekort in de VS veel sneller daalt dan verwacht. Het tekort kan in 2015 zomaar op 2,1% uitkomen en het ministerie van financiën heeft al laten weten minder schatkistpapier te hoeven aanbieden ter financiering van de overheidsschuld. De Fed is in het kader van het stimuleringsprogramma de belangrijkste opkoper van schatkistpapier! Het teruglopend aanbod zet vraagtekens bij de wijsheid van het huidige beleid! De kans dat de rente dan gaat stijgen is groter dan een verdere daling.


Verrassen

Het is in dit klimaat van groeiende twijfel over de gewenste koers van de Fed, dat Ben Bernanke woensdag 22 mei spreekt voor het Joint Economic Committee van het Congres. De markt zal elk woord op een goudschaaltje wegen. De verwachting is, dat Bernanke zal beklemtonen, dat de Fed een open oog heeft voor de risico’s, maar dat er desalniettemin duidelijk voortgang geboekt wordt met het economisch beleid. Hij zal waarschijnlijk met geen woord spreken over de mogelijkheid van afbouwen. Dat verwacht de markt ook niet. Daar gaat men er vanuit, dat de voorzitter de komende maanden de markt gaat voorbereiden op de mogelijkheid van afbouwen. Op die manier wordt de kans kleiner, dat de markt onaangenaam verrast reageert wanneer het eindelijk zover is. De Fed ziet liever niet, dat aandelenkoersen omlaag tuimelen en dat de rente op schatkistpapier omhoog schiet wanneer er meer duidelijkheid komt.

Volgens insiders zal op zijn vroegst in het midden van de maand juni de discussie over het afbouwprogramma beginnen. Dan weet de Fed meer over de kracht van de economie in het 2de kwartaal. Diezelfde insiders gaan er overigens van uit dat de eerste contouren van een dergelijk programma al aan het papier zijn toevertrouwd. Dat beweerde onlangs een goed geïnformeerde journalist van de Wall Street Journal. Met die kennis in het achterhoofd zal de markt niet alleen woensdag aandachtig luisteren naar Bernanke, maar ook de meest recente minuten van de FOMC bestuderen op zoek naar aanwijzingen.


INVINCO

De meest waarschijnlijke uitkomst voor deze week is, dat Ben Bernanke de kaken stijf gesloten houdt en met geen woord rept over een mogelijke wijziging van de strategie. Dat zal hij pas doen, als het zeker is dat er voor de economie en de werkgelegenheid in de VS weinig te vrezen valt. INVINCO zal u graag van de laatste ontwikkelingen op de hoogte houden. Economische ontwikkelingen in d VS zijn nog steeds zeer relevant voor Europa. Een bevestiging van de kracht van de economie daar, kan voor stijgende beurskoersen hier zorgen. Daar wil iedere belegger tijdig over geïnformeerd worden!

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

US Dollar Index

2de weerstandsniveau

84.614

1ste weerstandsniveau

84.228

Last Price   

84.150

1ste steunniveau

83.628

2de steunniveau

83.414

1 gedachte over “De markt wikt, maar Bernanke beslist”

  1. Ach, Bernanke kan zoveel willen, maar uiteindelijk beslist de markt. Net als dat de markt zelf z’n weg naar boven besloten had zal een weg naar beneden ook door de markt zelf besloten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.