Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Depressie op schema II

Op verzoek hierbij een update van mijn artikel over de gelijkenissen tussen de depressie van de jaren 30 van de vorige eeuw en de huidige situatie. Bezoekers van De Kritische Belegger hadden verzocht om “graag huidige voorspellingen en latere updates herhaaldelijk terug laten komen, òòk als het herstel wel eerder en sneller komt!.”

Vandaag kwam toevallig de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling wederom met een rapport over de wereldeconomie en weer papegaaide mainstream media elkaar na zonder een kritisch onderzoek te doen.

De recessie zou volgens de OESO, de club van de rijke landen, zijn einde naderen.  Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone komt er al in dit kwartaal een einde aan de economische krimp, verwacht de organisatie. De groei in de VS zal uitkomen op 1,3 procent, in de eurozone op 0,3 procent en in Japan op 0,1 procent. Het herstel treedt eerder op dan de OESO twee maanden geleden dacht.

Vrijwel elk bericht die ik tegenkom heeft deze strekking. Dit doet mij denken aan het uitstekende werk van het TROS-programma Radar. Er werd een nepcampagne gelanceerd om aan te tonen hoe gemakkelijk een ziektebeeld in de markt kan worden gezet. In de uitzending van deze week lieten ze zien hoe ze zelf een onschuldige kwaal, winderigheid, opklopten tot een serieuze, te behandelen klacht, en hoe de media hen hierin klakkeloos volgden.

Vorig artikel

In mijn vorige artikel stelde ik dat de gelijkenis van de huidige situatie met die van De Grote Depressie zeer treffend was. Volgens de cijfers volgt de ontwikkeling van de industriële productie nauw die van de daling van de jaren dertig van de vorige eeuw. Er zijn geen duidelijke lichtpuntjes. Hoewel de wereldwijde aandelenmarkten hersteld zijn van de dieptepunten in maart en de wereldhandel gestabiliseerd is, volgen deze indicatoren nog steeds het pad van de Grote Depressie.

Update

De twee vooraanstaande economen Barry Eichengreen en Kevin H. O’Rourke van voxeu.org hebben de cijfers recent bijgewerkt. In maart berichtte ik reeds over hun resultaten.

Industriële productie

Op basis van hun recente cijfers (tot en met juni 2009) zijn nu duidelijke tekenen van het herstel van de wereldwijde productie te zien. Dit is een scherpe afwijking van de ervaringen tijdens de Grote Depressie. De daling hield destijds drie jaar aan. (zie onderstaande grafiek)

depressie: update industriele productie
Wereldwijde industriele productie: huidige en tijdens De Grote Depressie
Hoewel de productie is toegenomen is het maar de vraag of er meer gekocht wordt door consumenten. Met een stijgende werkloosheid en dalende besteedbare inkomens is dat twijfelachtig. Als consumenten vooral in Amerika waar de bestedingen zwak zijn, niet meer kopen zal deze hogere productie leiden tot voorraadvorming waarna toonaangevende bedrijven weer hun productie terugschroeven zodat het risico op een tweede recessie (a double-dip recession) zeer reëel is.
Aandelenmarkten

depressie update aandelenmarkten
Wereldwijde aandelenmarkten: huidige en tijdens De Grote Depressie

De aandelenmarkten hebben eveneens een scherp herstel laten zien. Deze stijging maakt echter niet de eerdere verliezen goed en de totale daling is nog groter dan tijdens De Grote Depressie. (zie bovenstaande grafiek)

Wereldhandel

Wereldhandel: huidige en tijdens De Grote Depressie
Wereldhandel: huidige en tijdens De Grote Depressie

De neerwaartse spiraal in de wereldhandel is gestopt en de meest recent beschikbare cijfers (juni) tonen een gematigd herstel aan. Niettemin is de ineenstorting van de wereldhandel zelfs met het huidige herstel in vergelijking met De Grote Depressie dramatisch.

Overige grafieken

Industriele productie 4 grote Europese landen: huidige en tijdens De Grote Depressie
Industriële productie 4 grote Europese landen: huidige en tijdens De Grote Depressie

Klik op grafieken om te vergroten (openen in nieuw venster)

Industriele productie 4 niet-Europese landen: huidige en tijdens De Grote Depressie
Industriële productie 4 niet-Europese landen: huidige en tijdens De Grote Depressie
depressie update industriele productie 4 kleine Europese landen
depressie update industriële productie 4 kleine Europese landen

Conclusie

Op basis van recente cijfers zijn duidelijke tekenen van herstel van de wereldeconomie waar te nemen. Naar mijn mening is het echter veel te vroeg om het einde van de recessie af te kondigen en het depressiegevaar is mijn inziens nog steeds niet geweken. De stimuleringsmaatregelen van de overheden hebben effect gesorteerd maar met een aanstaande stijgende werkloosheid kan dit herstel wel eens in de kiem gesmoord worden.  Daarnaast hebben de beurzen, de industriële productie en de wereldhandel zich slechter ontwikkeld dan tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw. De depressie is dus nog steeds op schema.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Met deze service blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen!

U kunt de categorie(en) (Economie, Aandelen,Obligaties, Grondstoffen etc.) selecteren waarvoor u de nieuws alerts wilt ontvangen. Klik hier om u aan te melden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *