Beoogde premier Japan is ‘Alien’

De beoogde premier Hatoyama, wordt ook wel de “Alien” genoemd vanwege zijn vreemde ogen, maar misschien is deze bijnaam beter geschilkt voor zijn vrouw.

Die beweert namelijk dat ze door een ufo naar Venus ontvoerd is. In het boek ‘Zeer vreemde dingen die ik heb meegemaakt’ dat Miyuki Hatoyama vorig jaar publiceerde, beweert de toekomstige First Lady onder meer dat haar ziel “tijdens het slapen door een driehoekige ufo naar Venus is gebracht.”

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 3,29%. De bredere Topix verloor 3,46%.
  • De yen steeg met 1,39%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,07% daalde.

De Topix index daalde vier van de vijf handelsdagen en sloot 3,46% lager. Binnen de index waren er deze week 277 stijgers, 1394 dalers en 21 aandelen bleven onveranderd. De spectaculaire verkiezingsuitslag van afgelopen zondag, had op maandag aanvankelijk een positieve uitwerking, aangezien de beurs bijna 2% hoger opende.

De winst verdween echter als sneeuw voor de zon, omdat Chinese aandelen een duikeling maakten en dat werd belangrijker gevonden dan politiek.

De beoogde nieuwe premier van Japan, Yukio Hatoyama liet weten dat hij veranderingen wil aanbrengen in het door het vorige kabinet gelanceerde stimuleringspakket van $250 miljard. Volgens Hatoyama wordt namelijk 54 miljard dollar van dit pakket zinloos besteed. Zo gaat er nu bijvoorbeeld $ 4,3 miljard zonder specifiek doel naar allerlei overheidsdiensten en $ 2,9 miljard naar bouwwerken, zoals bv een manga stripboekmuseum. (De verliezende premier Taro Aso is nogal een liefhebber van manga). Hatoyama gaat deze fondsen een nieuwe bestemming geven en denkt daarbij aan kinderopvang en onderwijs.

Qua macrocijfers sprong het rapport over bedrijfsinvesteringen in het oog. Bedrijven hebben namelijk 22,2% minder geïnvesteerd (exclusief software) dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling viel nog mee, omdat economen uitgingen een daling van 27,5%, maar het cijfer geeft wel aan dat bedrijven kampen met overcapaciteit. Bedrijfswinsten daalden 53% en de omzetten daalden gemiddeld met 17% over dezelfde periode. De overheid zal deze cijfers gebruiken voor de revisie van de economische groei, die aanvankelijk op 3,7% werd geschat over het tweede kwartaal. Dit was de eerste groei na vijf kwartalen van krimp.

Gemeten in indexpunten was Toyota Motor de hoofdverantwoordelijke voor de daling van de Topix index. Zowel in de VS, Europa en in Japan eindigen de programma’s waarin een ouwe auto tegen gunstige voorwaarden voor een nieuwe kan worden ingeruild. Dit heeft de verkopen een korte tijd een impuls gegeven, maar nu staan de autoverkopers er weer alleen voor. Hino Motor, de grootste producent van zware trucks in Japan, is wel vol vertrouwen. Het bedrijf huurt 900 nieuwe (tijdelijke) werknemers deze maand, omdat ze voorspellen dat de vraag vanuit Azië gaat aantrekken. Shimadzu, de grootste producent van test- en meetapparatuur in Japan, deed ook positieve uitlatingen. Het bedrijf verwacht een omzetgroei van 10% per jaar in China. De Chinezen hebben de wetgeving ten aanzien milieu en veiligheid aangescherpt en hebben voor de uitvoering van het beleid de producten van onder meer Shimadzu nodig.

Binnen de portefeuille hebben we op het eind van de week de daling aangegrepen om de hefboom te verhogen, middels een stoploss derivaat op de Nikkei index. Het fondsvermogen bedraagt nu 22,8 miljoen euro. In euro’s gemeten bedraagt het rendement van de Topix index sinds de start van het jaar +4,72%, Intereffekt Japanse Warrants steeg over dezelfde periode met 11,65%.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.