De Europese leiders hebben weer gefaald een echte oplossing te vinden, ze realiseren zich blijkbaar niet dat een doekje voor het bloeden niet genoeg is. De wond moet ontsmet en gehecht, wellicht zelfs dichtgebrand worden. We moeten niet vergeten dat wanneer er een “haircut” van schulden plaatsvindt en we een noodfonds vullen met geld we er niet zijn. Om uit deze situatie te komen is er substantiële economische groei nodig in de Euro landen, en dat lijkt er voorlopig niet in te zitten.
Het echte probleem is niet Griekenland dat weten we allemaal, de echte pijn begint bij Italië.
Italië zal in 2012 310 Miljard Euro moeten herfinancieren, voor deze schuld betalen ze nu circa 2.7% per jaar. Ze zullen in de huidige markt rond de 6% moeten gaan betalen wat inhoud dat ze circa 11 Miljard Euro rentekosten kunnen optellen bij het al duizelingwekkende bedrag van 54 Miljard Euro.
Een stelregel is dat een land moet zorgen dat de groei van het BBP gelijk is aan de financieringskosten, en dat lijkt er niet in te zitten voor Italië. In onderstaande grafiek kunt u zien dat Italië verreweg de slechtste groei vooruitzichten heeft van de belangrijke Euro landen en dat is helaas al lange tijd zo. Het BBP per inwoner is vandaag de dag zelfs lager dan 10 jaar geleden, volgens het IMF “een van de slechts presterende ontwikkelde economieën ter wereld”.
Zoals u ziet is de kans dat de Italiaanse economie uit deze crisis groeit zeer gering, daarbovenop komt het feit dat de landen worden gedwongen tot zware bezuinigingsplannen. Wanneer de economie niet groeit en de overheid ook bezuinigt komen we in een depressie terecht en daar is niemand mee geholpen. Om uit deze crisis te komen zijn echte beslissingen nodig en volgens mij is terug naar oude valuta geen optie meer. Ook enkele lidstaten eruit zetten is niet zonder risico, er zal naar mijn mening een echte monetaire unie moeten komen. Ook dit zal niet makkelijk zijn want hiervoor zal men de nationale trots aan de kant moeten zetten, en dat ligt nogal gevoelig in de zuidelijke landen.
Gelukkig heeft Italië veel staatsbedrijven en ligt hier wellicht de oplossing, privatisering!
Ben benieuwd of Berlusconi er zelf ook nog met een koopje wegkomt……
Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/
Start met Automatisch Beleggen
Staat de wereld een herhaling van de ineenstorting van het Long Term Capital Management in 1998 te wachten?
In januari van dit jaar betoogde Larry Fink, de hoogste baas van vermogensbeheerder BlackRock, dat klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor financiële markten.
Deze week gingen de internationale beurzen fors onderuit. Ter verklaring keek menigeen naar het dreigend omvallen van de Chinese vastgoedreus Evergrande.
De coronavirus-epidemie zou zich kunnen verspreiden naar ongeveer tweederde van de wereldbevolking als het niet kan worden bestreden.
alleen banken creeerden en centrale banken/overheden creeeren genoeg geld om geprivatiseerde bedrijven te betalen…maar als een overheidsbedrijf in handen van een andere overheid of bank komen, dan is van privatiseren nauwelijks sprake!
Beleggers kunnen wel wat investeren, maar een grote toevloed van overheidsbedrijven op de geprivatiseerde markt lijkt me een overdosis voor het systeem, dat reeds 40% vd geldhoeveelheid zag teruglopen(veel gecreeerd geld wordt/werd weggestreept tegen schulden).
Een doekje voor het bloeden helpt niet, maar evenmin een operatie…
Ik denk dat de Euro aan euthanasie toe is en eerst zorgen dat er politiek, dus democratisch en met goedkeuring van alle europese volkeren, een eenheid ontstaat. Dat op zich is een hele forse opgave, maar niet onmogelijk. Men kan nu eenmaal niet één munt opleggen bij zoveel diversiteit aan belangen en regeltjes.
De euro is door de strot geduwd met de valse schijn van democratie. Het volk zou geen verstand hebben van monetaire politiek en zich teveel laten leiden door sentiment. Maar feitelijk is nu bewezen dat politieke leiders en bankwezen niet de verantwoordelijkheid hebben aangekund van de Euro!
Het volk kan nu terecht zeggen: zie je wel! We wilden de gulden niet omwisselen!
Dat er positieve kanten zitten aan 1 munt snap ik, snapt de meerderheid denk ik ook wel, maar de voorwaarden waren uitermate ondoordacht! NL heeft veel belang bij 1 munt, maar heeft te weinig aandacht besteed aan de risico’s die al vóór de unie bekend waren.
Wie het onderste uit de kan wil krijgt de deksel op de neus en haastige spoed is zelden goed…oude wijsheden die men ogenschijnlijk al een tijdje is vergeten en dat is nu juist waarom de geschiedenis zich zo vaak kan herhalen.
Juist Ivet, ik citeer:
“Ik denk dat de Euro aan euthanasie toe is en eerst zorgen dat er politiek, dus democratisch en met goedkeuring van alle Europese volkeren, een eenheid ontstaat”. Zonder de medewerking van de burgerij rest alleen indoctrinatie en repressie. Precies wat we nu meemaken.
En ook zal de macht van de financials gebroken moeten worden. De politiek (lees volksbelang) is hieraan onderworpen. Te denken aan: het afbouwen van de grootschaligheid in algemene zin, meer natuurlijke concurrentie. In plaats van centralisatie van macht.
Er kan een splitsing gemaakt worden in de belangen van de overheid en de financiële sector. Bijvoorbeeld door een nationale bank waar alle zg. nutsvoorzieningen en andere noodzakelijke voorzieningen en belastingen kunnen worden ondergebracht, en banken voor de commerciële sector, die werken onder dezelfde condities als welk ander bedrijf, zoals de loodgieter dat doet (moet).
Hoe was het ook al weer:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_referendum_over_het_Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa
Zo ook dit:
http://www.dekritischebelegger.nl/forum/technische-analyse/aex-ja-nee/page/5#post-6584
Maar kan je verwachten van diegene die deze waanzin hebben bedacht, en nu nog aan de macht zijn, dat zij oplossingen zullen aandragen? kokerkijkers zijn het met een verkeerde opleiding.