Cijfers laten Draghi twijfelen

In de Eurozone is het GDP ofwel de economische groei uitgekomen op 1,7% op jaarbasis in het vierde kwartaal. De verwachtingen voor de komende jaren zijn voor 2017 een economische groei van 1,6% en in 2018 1,8%. De industriële productie is in december gestegen met 1,3% op jaarbasis. De inflatieverwachtingen in de Eurozone zijn voor 2017 een inflatie van 1,7% en voor 2018 1,4%. Dit is ook de reden waarom Draghi nog niet hint op een versobering van het monetaire verruimingsprogramma. De inflatie is op dit moment nog niet structureel aan het stijgen. Met name is de huidige inflatie gebaseerd op stijging van de energieprijzen en is ook de arbeidsmarkt nog niet volledig hersteld in de Eurozone.

In Duitsland kwam de industriële productie in december wat lager uit dan verwacht, namelijk een daling van 0,7% op jaarbasis. De economische groei in Duitsland was 1,7% in het vierde kwartaal en over heel 2016 1,8%. De inflatie in januari was 1,9% op jaarbasis.

In Engeland nog steeds geen tekenen van onrust in verband met de aankomende Brexit. De industriële productie steeg met 4,3% op jaarbasis en was daarmee beter dan verwacht. Tevens trok de consumenteninflatie aan met 1,8% in januari op jaarbasis en de producenteninflatie steeg met 3,5% op jaarbasis in januari.

In Nederland ook weer goede cijfers, in de private werkgelegenheid steeg in januari met 19.700 banen. De consumenteninflatie steeg in januari met 1,7% op jaarbasis en de industriële productie steeg in december met 4,7% op jaarbasis en over heel 2016 met 2,4%. De economische groei in Nederland kwam uit in het vierde kwartaal op 2,3% op jaarbasis en over heel 2016 op 2,1%.

Verder gaf het IMF aan dat de schuldenlast in Griekenland onhoudbaar wordt en dat de Grieken meer moeten bezuinigen. De Griekse 10 jaars rente liep op tot boven de 8%. De president van de centrale bank van Frankrijk gaf aan dat als het tot een Frexit zou komen dat dit voor de Fransen  een extra kostenpost van 30 miljard per jaar zal betekenen. 

In Amerika zijn de groothandelsvoorraden afgelopen maand met 6,8% gestegen op jaarbasis. Ook kwamen de jobless claims lager uit dan verwacht, op 234.000. Verder kwam de indicator voor consumentenvertrouwen iets lager uit dan verwacht, op 95,7 in februari van 98,5 in januari. Verder heeft president Trump aangekondigd te komen met een plan voor belastingverlagingen. De verwachting is dat dit zal gaan over zowel de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Na deze aankondiging liepen de beurzen verder op.

CHINA 

In China is de consumenteninflatie in januari met 2,5% gestegen en de producenteninflatie met 6,9%. In Japan kwam de economische groei uit op 1% over het vierde kwartaal op jaarbasis en steeg de industriële productie met 3,2% op jaarbasis. Een wat minder cijfer over de machineorders, die daalden in december met 3,5% op maandbasis.                                                                                                           

RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK

Alle technische indicatoren op maandbasis staan op groen. Dat wil echter niet zeggen dat de beurzen niet gaan dalen. Het is waarschijnlijk dat de beurzen een stapje terug zullen doen na de stijging van afgelopen maanden. Hoe groot deze eventuele correctie zal zijn is moeilijk te voorspellen. We hebben op dit moment onze portefeuilles beschermd tegen een eventuele koersdaling, waarbij we volledig meedoen met een eventuele verdere stijging van de beurzen.

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.