Blik op banencijfer VS

In de Eurozone is de M3 geldhoeveelheid toegenomen met 5% t.o.v. vorig jaar. Deze toename zou de inflatie kunnen aanwakkeren. Het Bruto Binnenlands Product (geldwaarde van alle geproduceerde goederen en diensten) is met 1,6% in het derde kwartaal gestegen, een gelijke stijging als in Q2. De kredietverlening is in september voor bedrijven met 1,9% gestegen en voor huishoudens met 1,8%. Spanje presenteerde afgelopen week sterke cijfers en slaat stap voor stap het imago van ‘zorgenkindje’ van zich af. In Nederland is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen verder gedaald naar 98,1% van boven de 99% in het derde kwartaal, de pensioenfondsen zullen dus herstelplannen moeten blijven indienen. Het producentenvertrouwen in Nederland kwam uit op het hoogste niveau in 15 maanden tijd. De consumentenprijsindex (gemiddelde prijsstijging van een pakket goederen en diensten door een groep mensen gekocht) in Duitsland liet in oktober een versnelling zien ten opzichte van september met een stijging van 0,8%. In het Verenigd Koninkrijk werd bekend gemaakt dat Mark Carney, voorzitter van Bank of England zijn termijn zal uitzitten tot juni 2019 om de Brexit te begeleiden. In het derde kwartaal steeg het bruto binnenlands product (geldwaarde van alle geproduceerde goederen en diensten) van Engeland met 2,3% en nam de inflatie toe. Al met al redelijke cijfers uit Europa afgelopen week.

HIGHLIGHTS US

vs

De vastgoed Case Shiller (verkoopprijzen huizen) Index steeg in augustus met 5,1% op jaarbasis. De verkoopprijzen van bestaande huizen stegen in september met 2,4% op jaarbasis. De verkoop van nieuwe huizen steeg op maandbasis met 3,1% en op jaarbasis met maar liefst 30%. Het gaat dus nog goed met het vastgoed in Amerika. Het consumentenvertrouwen daalde in oktober naar 98,6 van in september 103,5. De werkloosheidsaanvragen waren volgens verwachting 258000. De loonkosten in de US zijn in het derde kwartaal met 2,3% op jaarbasis gestegen. De consumptie is in de US met 2,1% toegenomen op jaarbasis.

CHINA

china

De inkopersmanagers index kwam uit in oktober op 51,2 in China, een cijfer boven de 50 duidt op groei. De beurzen in China laten een zijwaarts tot licht stijgend beeld zien.

EMERGING MARKETS


De algemene index voor emerging markets is iets lager gesloten afgelopen week.

GRONDSTOFFEN

grondstoffen
De algemene index voor grondstoffen is hoger gesloten in week 43. Goud, industrial metals en agriculture stegen afgelopen week. Olie daalde op het uitblijven van productiebeperkende maatregelen.

VALUTA


De dollar is weer iets gedaald t.o.v. de Euro en noteert rond de 1,10.

RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK WEEK 43

Wij zijn van mening dat de meeste indices zich bewegen in het midden van de trading ranges en in november en december nog ruimte hebben om door te stijgen. Echter, om rendementen veilig te stellen voor 2016 en door de lage optiepremies op dit moment, sluiten we niet uit dat we de portefeuilles alsnog zouden kunnen beschermen op hogere niveaus.

Voor week 44 kijken we onder andere uit naar de werkgelegenheidscijfers in Duitsland en Amerika, PMI cijfers uit Europa en de VS, het ondernemersvertrouwen in de Verenigde staten en de bedrijfscijfers van het derde kwartaal 2016.

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.