Priceline boekt succes

Priceline, de grootste beursgenoteerde reisorganisatie ter wereld, is een fundamenteel sterk bedrijf. Dat bleek maar weer eens uit de meest recente bedrijfsresultaten. In het tweede kwartaal van dit jaar boekte de onderneming niet minder dan 140 miljoen hotelovernachtingen. Daarnaast werden in dit kwartaal 18,5 miljoen dagen aan gebruik van huurauto’s geboekt en 2 miljoen vliegtickets verkocht. Priceline realiseerde in dit kwartaal een omzet van ruim 2,5 miljard dollar, 12 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarop werd een winst geboekt van 580 miljoen dollar, eveneens 12 procent meer dan vorig jaar. Een en ander resulteerde in een zeer aantrekkelijke marge voor het bedrijf. Het kon beleggers wel bekoren want de koers van het aandeel steeg in reactie hierop direct met 7 procent.

Voor Priceline zijn het tweede en het derde kwartaal traditioneel de twee beste kwartalen van het jaar. Het management verwacht voor het net afgesloten kwartaal een groei van de omzet van 15 procent ten opzichte van vorig jaar.

Priceline realiseert de omzet uit drie verschillende bronnen. In de eerste plaats strijkt de onderneming als agent een percentage op van iedere boeking. Dat maakt in totaal 70 procent uit van de totale inkomsten. Uit de handel in tickets genereert Priceline nog eens 20 procent van de inkomsten. De snelst groeiende poot betreffen echter de inkomsten uit advertenties. Dat is weliswaar ‘maar’ 10 procent, maar dit percentage groeit snel. Op deze wijze maken vooral dochterondernemingen Kayak en OpenTable hun winst. Vorig najaar sloot Priceline een overeenkomst met TripAdvisor. TripAdvisor is bekend als tipgever van bestemmingen en accommodaties en fungeert tegenwoordig dus ook als doorgeefluik richting Booking.com.

In november vorig jaar onderging de koers van het reisbureau een forse waardedaling hoewel Priceline mooie cijfers rapporteerde over het zojuist daarvoor afgesloten derde kwartaal. Het management was mede door de dure dollar echter erg voorzichtig in de verwachtingen voor het vierde kwartaal en daar kwam de terroristische aanslag in Parijs nog overheen. De koers van het aandeel daalde in de maanden erop vervolgens met bijna 35 procent van 1.469 naar 973 dollar. Daarna herstelde de koers weer. Ondanks de klap van de Brexit in juni staat de koers hoger dan voor de terroristische aanslag van november vorig jaar.

Het aandeel Priceline heeft overigens een turbulente historie. Stond de koers van het aandeel in de hoogtijdagen van de dot.com-bubbel nog boven de 100 dollar, een paar jaar later was daar nog maar een schamele dollar van over; zie daar de internetbubbel in een notendop. In 2003 onderging het aandeel een reverse stock split van zes voor één; meestal een teken dat het erg slecht gaat met een bedrijf en vaak het begin van het einde. Hoewel het aandeel voor de reverse stock split al enigszins in herstel was, begon voor Priceline toen echter de victorie. De beurswaarde van de onderneming kon oplopen naar de huidige 73 miljard dollar.

Priceline is mede door Booking.com, dat in 2005 voor 100 miljoen euro werd overgenomen, sterk aanwezig in Europa. Voor de lange termijn wordt Europa als vakantiebestemming door de reisbranche gezien als een goudmijn. Bovendien staat Priceline bekend om haar conservatieve uitspraken met betrekking tot de te verwachten omzet en winst. Het management mag graag minder beloven en meer leveren dan verwacht. Zo heeft Priceline sinds 2011 nog ieder kwartaal de verwachtingen overtroffen.

Priceline is wereldwijd marktleider in de reisbranche, een sector met een enorme groeipotentie, zeker nu er in diverse landen en wereldsteden meer en meer aan de poten van AirBnB wordt gezaagd. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe, strengere regels die de stad New York inzake de verhuur onlangs heeft afgedwongen.

Belangrijk in deze sector is ook de omvang. Bovendien stellen reizigers het grote aantal opties en de gunstige deals erg op prijs. Priceline rendeert dit jaar ongeveer 16 procent. Daarmee presteert het aandeel beter dan de markt. Priceline heeft op de verwachte winst over volgend jaar een koerswinstverhouding van 18. Er wordt geen dividend uitgekeerd. 19 november worden de cijfers over het derde kwartaal gepresenteerd. Wilt u daarop wachten of laat u uw koopticket voor Priceline nu al boeken?

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Priceline in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.