Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Banken in verzet

Vorige week kwam de Basel Commissie met nieuwe voorstellen voor nieuwe standaarden en regelgeving voor de bankensector. Althans, deze nieuwe voorstellen zijn een versoepeling van eerder gedane voorstellen. Ook werd bekend dat de invoering van nieuwe regels een aantal jaar vooruit geschoven wordt. Kordaat handelen is kennelijk niet bij alle financiële toezichthouders al vanzelfsprekend.

Doelstelling

De Basel Commissie bestaat namelijk uit banktoezichthouders vanuit alle hoeken van de wereld, onder voorzitterschap van niemand anders dan de president van De Nederlandsche Bank (DNB)Nout Wellink. Een oude bekende. Als gevolg van de kredietcrisis doet deze commissie voorstellen om de bankensector beter te kunnen reguleren. Met andere woorden; strengere regels en meer toezicht waarbij ook beperkingen worden gesteld aan riskante bankbeleggingen, die in 2007 de crisis mede veroorzaakten. Het uiteindelijke doel is dat de belastingbetaler niet meer hoeft op te draaien voor fouten die door banken worden gemaakt.

 

Verzet

Of deze doelstelling zal worden gerealiseerd valt nog te bezien. De aanvankelijke voorstellen om de grootte van de banken te beperken, waarmee het ‘too big to fail’ scenario verdwijnt, en een tweedeling van de banken in zogenaamde ‘guts- en nutsbanken’,  zijn al van de baan.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verzet zich tegen twee belangrijke onderdelen van de nieuwe internationale kapitaaleisen zoals die vorige week zijn voorgesteld door de Basel Commissie. Omdat het de banken teveel zouden beperken in hun bewegingsvrijheid en het te weinig effect zou sorteren. Let wel, dit is een reactie op de reeds versoepelde voorstellen.

Kapitaaleisen

Basel 3, zoals de nieuwe regels worden genoemd, moet zoals gezegd de internationale bankensector veiliger en sterker maken. Vanwege de versoepeling van de voorstellen stegen vorige week de aandelenkoersen van Europese banken. Beleggers kregen namelijk de hoop dat de banken niet direct een stevige hoeveelheid nieuw kapitaal zullen moeten ophalen. Beleggers met kennelijk een korte termijn visie.

Graag kom ik ook even terug op de stresstest van twee weken geleden. Met deze test werd onder andere gekeken naar de kapitaalbuffer die een bank restte na twee jaar van, hypothetische, zware tegenwind. (Volgens veel experts overigens niet zwaar genoeg.) Maar in ieder geval  werd een kapitaalbuffer van minimaal 6 procent van het risicodragend uitgezet kapitaal, als voldoende beschouwd. Slechts 6 procent, denk ik dan.

Hogere eisen aan de hoeveelheid maar ook aan de kwaliteit van het kapitaal zijn dus meer dan welkom. Dat wordt bevestigd door de DNB. Die constateerde dat de leverage ratio van Nederlandse banken in het eerste kwartaal van 2010 is gedaald en waarschuwde  daarbij dat Nederlandse banken mogelijk extra kapitaal zullen moeten ophalen om te voldoen aan de Basel 3-eisen.

Nout zat fout

Laten we hopen dat Basel 3 overeind blijft. Dan rest nog de controle op de uitvoering ervan. Want de voorzitter van de Basel Commissie is vreemd genoeg niet alleen dezelfde persoon die in de functie van President van DNB steken heeft laten vallen, maar was ook in de functie van directievoorzitter van de Bank voor Internationale Betalingen de man die zich in Europa hard maakte tegen regulering van financiële markten. De poppetjes zijn ook belangrijk.

Edgar Samuel
Edgar Samuel Vermogensadvies

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *