Bankcultuur voedt hebzucht en oneerlijkheid

Een bankcultuur dat financieel gewin vooropstelt voedt hebzucht en oneerlijkheid en zet bankiers aan om te bedriegen. Dat is de strekking van een Zwitserse studie naar ‘De bedrijfscultuur en eerlijkheid in het bankwezen’ die in Nature is gepubliceerd. In het onderzoek konden proefpersonen (bankmedewerkers en andere professionals)  men meer geld winnen als zij vals speelden. Het bleek dat bankiers oneerlijker zijn als zijn op de hoogte werden gebracht van hun professionele rol. Als zij niet aan hun rol dachten maar meer aan het dagelijkse leven, dan waren ze minder geneigd om oneerlijk gedrag te vertonen.

Vele schandalen hebben de financiële sector in de afgelopen 10 jaar geplaagd. De vraag is dan ook of de bedrijfscultuur in de banksector fraudelent of onethisch gedrag stimuleert. Om dit te onderzoeken werd een spel ontworpen met bankiers en ter vergelijking herhaald met andere werknemers. Het ging om 128 werknemers van alle lagen van een grote internationale bank.

De proefpersonen werden gevraagd een munt 10 keer op te werpen en het resultaat op te schrijven. Als zij goed konden raden of kop of munt was, kregen ze  $20 als beloning. Ze konden dus maximaal $200 winnen.De ene helft van de groep werd aangesproken als privépersoon, de andere helft werd juist voortdurend herinnerd aan hun beroep van bankmedewerker.

Bij kop of munt zou de kans 50% moeten zijn. Maar als de proefpersonen werden herinnerd dat ze bankiers waren, gaven ze op dat ze in 58,2% van de gevallen het goed geraden hadden, een afwijking van 16%. De andere personen die geen bankmedewerker waren, speelden niet vals als ze te horen kregen dat ze een bankmedewerker waren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.