Groene obligaties zijn booming !

Groene, sociale en duurzame obligaties zullen binnenkort een van de meest populaire activaklassen in Europa worden: hun uitgifte kan tegen 2026 meer dan verdrievoudigen. Dat blijkt uit een recente studie. De drijvende krachten achter de trend zijn onder meer EU-wetten.

ESG is trending: de Europese uitgifte van groene, sociale en duurzame obligaties – kortweg GSS – obligaties – zou tegen 2026 kunnen stijgen tot tussen de 1,4 biljoen en 1,6 biljoen EUR. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC en Strategy&, waarvoor circa 200 beleggers en emittenten van ESG-obligaties zijn ondervraagd.

Vorig jaar al bedroeg de uitgifte van GSS-obligaties in de EU 500 miljard euro – een recordhoogte, wat volgens de studie goed is voor 13,7 procent van de totale uitgifte.

 

Daarom is de sprong naar boven voorzienbaar

Aangezien 84 procent van de ondervraagde emittenten van plan is om in de komende twee jaar een ESG-obligatie op de kapitaalmarkt te lanceren, mag een sterke groei worden verwacht. Daarnaast wil 35 procent de bestedingen van hun ESG-obligaties met meer dan 20 procent verhogen. 67 procent van de emittenten meldt zelfs dat hun emissies van ESG-obligaties voor 2021 overtekend waren. En 88 procent van de beleggers wil op middellange termijn meer in deze obligatieklasse beleggen.

Volgens de deelnemers aan het onderzoek wordt de stijging van de ESG-emissies iets afgeremd door het risico van greenwashing. Ze maken zich zorgen over het gebrek aan normen voor het gebruik van fondsen en rapportage.

Vooral groene obligaties zijn populair

Groene obligaties zijn verantwoordelijk voor het grootste aandeel van de groei in het ESG-segment: 82 procent van de ondervraagde emittenten zou in de komende 24 maanden een groene obligatie willen uitgeven. De auteurs van het onderzoek voorspellen dat de uitgifte van groene obligaties zal groeien tot € 691,2 miljard in 2026. De uitgifte van sociale obligaties zou kunnen oplopen tot 317,1 miljard euro, die van duurzame obligaties tot 391,8 miljard euro.

De particuliere sector groeit

Het is ook duidelijk dat de private sector belangrijker wordt: vooral voor bedrijven die midden in hun ESG-transformatie zitten, kan de uitgifte van ESG-obligaties helpen om hun herschikking te financieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.