- Zon en wind zijn nu de goedkoopste bronnen om elektriciteit op te wekken
- De VS, Europa en China streven naar onafhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten
- Opkomst van AI zorgt voor een extra versnelling door de vraag naar energie
Duurzame energie goedkoper dan fossiel
Vandaag publiceerde het Internationaal Energieagentschap (IEA) zijn jaarlijkse rapport1 over duurzame energiebronnen. Door de wereldwijde groei van zonne-energie met 80% en windenergie met 50% is de verwachting dat in 2030 minimaal 50% van alle stroom op aarde duurzaam wordt opgewekt. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat zon en wind in de meeste landen inmiddels de goedkoopste manier zijn om meer energie op te wekken. De drijvende kracht achter de progressie zijn daarom niet langer stimulerende overheden, maar vragende marktpartijen. Daardoor zou de energietransitie in de komende jaren zelfs sneller kunnen plaatsvinden dan het IEA nu denkt.
Onafhankelijke energievoorziening is het grootste goed
De betreurenswaardige escalatie in het Midden-Oosten maakt het besef in de Verenigde Staten, Europa en China alleen maar groter dat zij voor de energievoorziening niet afhankelijk willen zijn van de onstabiele regio waarin grote olieproducerende landen als Saudi-Arabië, Iran en Irak zich bevinden. Lang was er voor met name China en Europa geen alternatief. Dat is er nu wel. Doordat OPEC+, de organisatie van olieproducerende landen plus Rusland, de olieprijs kunstmatig hooghield door minder te produceren, heeft alternatieve energie zich kunnen ontwikkelen. China ruikt ook op dit gebied weer een kans door pijlsnel duurzame energiecentrales bij te bouwen. Het IEA schat dat in 2030 60% van alle duurzame capaciteit op Chinese bodem staat.
Saudi-Arabië op een kantelpunt
OPEC-leider Saudi-Arabië ziet de bui al hangen en staat op het punt om een draai te maken. Andere OPEC-landen produceren meer dan was afgesproken, omdat hun begrotingen voor een groot deel afhankelijk zijn van olie-inkomsten. Saudi-Arabië verliest daardoor marktaandeel. Het land dreigt nu de eigen productie op te schroeven, waardoor de olieprijs gaat dalen tot misschien wel $60 of lager. In een soortgelijke situatie in 1986 daalde de olieprijs zelfs tijdelijk tot $10 per vat. Mocht dit scenario werkelijkheid worden, dan vormt fossiele brandstof weer een concurrerend alternatief voor zon en wind. Op termijn zal echter het verlangen van olie-importerende landen om zelfvoorzienend te zijn de doorslag geven.
Kunstmatige intelligentie zorgt voor een extra versnelling
De succesvolle ontwikkeling van duurzame energie kan niet los worden gezien van de opkomst van kunstmatige intelligentie. Uitgerekend Vladimir Poetin voorspelde in 2017 dat ‘het land dat leidend is in kunstmatige intelligentie de toekomstige wereldleider zal zijn’. Niet alleen om de arbeidsproductiviteit te vergroten, maar ook vanuit het oogpunt van defensie worden op dit moment overal ter wereld in rap tempo nieuwe datacenters uit de grond gestampt. Om alle chips in die datacenters optimaal te laten draaien is ten opzichte van vandaag een veelvoud aan elektriciteit nodig. Gezien het grote belang bij overheden, maar ook bij commerciële bedrijven, is er voor de plannen ruim voldoende financiering beschikbaar. De energietransitie maakt daardoor een goede kans om in een stroomversnelling te komen.
De energietransitie voor beleggers
In het geschetste scenario zal de koersontwikkeling van olieaandelen onder druk komen te staan. Aandelen van bedrijven die de infrastructuur voor de energietransitie leveren komen meer in de belangstelling te staan, al is de concurrentie in deze sector stevig. Ook zal er toenemende aandacht zijn voor de leveranciers van de benodigde grondstoffen, met name op momenten dat deze schaars blijken te zijn.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden