Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Duurzame aandelen in de wachtkamer

De energietransitie is in volle gang en niet te stoppen. Snel gaat het niet, want de wereld komt voorlopig in totaal (duurzaam + niet duurzaam) energie tekort om alle plannen te realiseren. Als straks China het zero-Covid beleid los laat, dan gaat het aantal reizen wereldwijd terug naar normaal, en komen we helemaal met z’n allen energie tekort. Wat is dus het vooruitzicht voor beleggers in duurzame aandelen?

Koersen duurzame aandelen onder druk

Aandelen van bedrijven die duurzame energie produceren kenden een korte opleving toen de crisis in Oekraïne uitbrak. Hogere olie- en gasprijzen geven een extra prikkel om sneller om te schakelen was de gedachte. Al snel realiseerden beleggers zich dat door stijgende kosten, langzame aanpassing van wet- en regelgeving, en een stijgende rente, de toch al stevig geprijsde ‘groene’ aandelen waarschijnlijk niet binnen afzienbare tijd het gehoopte rendement gaan opleveren. De breed gespreide global clean energy ETF (XLE) gaf de winst weer op, terwijl de index van big oil aandelen (ICLN) flink steeg (zie grafiek).

Energieaandelen esg
All data, figures & charts are valid as of 19/05/2022

Overheden kunnen helpen om de energietransitie te bespoedigen. De wil is er ook, zeker in Europa, maar men kan niet alles tegelijkertijd. Het Nederlandse kabinet maakte deze week bekend dat het €2,2 miljard budget voor klimaat en milieu wil overhevelen naar defensie. De Verenigde Staten trekken nog eens $40 miljard uit om Oekraïne te ondersteunen. President Joe Biden had dat ongetwijfeld graag anders gezien. Er is geen twijfel dat de energietransitie doorgaat, maar het gaat wel langer duren.

China

Bijna de helft van alle capaciteit op het gebied van duurzame energie (zon, wind, waterkracht, biobrandstof) werd vorig jaar toegevoegd door China, met Europa en de Verenigde Staten daar ver achter. Op dit moment wordt wereldwijd ongeveer 25% van alle stroom duurzaam opgewekt. In sectoren waar geen elektriciteit wordt gebruikt (denk aan transport over land, zee, en door de lucht, en verwarming) is de energietransitie nauwelijks nog begonnen. Daar komt nog eens bij dat China op dit moment meer dan de helft van alle grondstoffen en componenten levert voor het genereren van zon- en windenergie. Een soepele samenwerking met de Oosterse grootmacht is nodig om te versnellen. De crisis in Oekraïne lijkt de relatie tussen het Westen en Oosten echter alleen maar meer onder druk te zetten.

Vooruitzicht voor duurzame aandelen

De capaciteit voor duurzame elektriciteit groeit dit jaar naar verwachting met 8%, tot over de 300 GigaWatt. Stijgende kosten voor grondstoffen en transport maken duurzame energie duurder, terwijl de concurrentie niet afneemt: de prijzen van fossiele brandstoffen zijn zelfs verder gestegen. Het stelt landen wereldwijd voor een strategische uitdaging. Met name door de torenhoge gasprijzen, toch de maatstaf in veel landen, is het afsluiten van langlopende duurzame energiecontracten veel voordeliger, maar de productiecapaciteit is nog lang niet zo ver.

Teveel dingen tegelijkertijd willen doen kan ook averechts werken. Politici doen er verstandig aan om eerst de inflatie en energieprijzen weer onder controle te krijgen en dan weer volle kracht vooruit te gaan met duurzame energie. Tot het zo ver is zitten ook beleggers in duurzame aandelen in de wachtkamer.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *