Drie redenen om duurzaam te investeren

Duurzame investeringen zijn tegenwoordig erg populair. Niet zo gek, want met een duurzame investering help jij mee de wereld een beetje beter te maken. Investeer duurzaam met Evi van Lanschot in mens, milieu en maatschappij. Maar waarom zou je een duurzame inverstering willen maken? Hieronder lees je drie redenen.

Invloed uitoefenen
Wanneer je denkt aan duurzaam investeren, denk je waarschijnlijk niet snel aan het investeren in een bedrijf dat niet duurzaam is. Toch zijn er beleggingsinstellingen die bewust wél in dit soort bedrijven en sectoren beleggen. Niet omdat ze hun onduurzame praktijken goedkeuren of willen ondersteunen, maar juist om er een stokje voor te steken. De gedachte hierachter is: ‘Wanneer je helemaal niet in een sector belegt, dan kun je deze ook niet veranderen.’ Door de aandelen hebben zij invloed op het beleid van een bedrijf. Als investeerder kun je op deze manier ook invloed uitoefenen op het bedrijf waarin je investeert. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens de aandeelhoudersvergadering duurzame initiatieven inbrengen. Wanneer je dus wilt bijdragen aan mens, milieu en maatschappij met duurzame investeringen, kun je ook investeringen in een niet zo duurzaam bedrijf om hier vervolgens veranderingen in aan te brengen.

Belastingvoordeel
Een duurzame belegging kan jou niet alleen geld opleveren, maar het kan er ook voor zorgen dat je geld kan besparen. Een investering in een groen project of bedrijf kan je namelijk belastingvoordelen opleveren. Als duurzame belegger kan je namelijk vrijstelling krijgen. Hierdoor bespaar je aan het eind van het jaar weer geld, dat je vervolgens weer kunt beleggen of sparen. Een belegging in een duurzaam fonds draagt dus niet alleen bij aan het milieu of sociale doelen, maar ook nog eens aan jouw eigen portemonnee.

Goede naam opbouwen
Naast dat je door duurzaam te beleggen mens, milieu en maatschappij helpt, help je ook jezelf. Wanneer je belegt in een duurzaam bedrijf, draag je namelijk niet alleen bij aan een betere wereld, maar versterk je ook nog eens jouw aanzien als belegger. Dit zou natuurlijk niet de hoofdreden moeten zijn om in een duurzaam bedrijf te investeren, maar het kan wel een extra stimulans zijn.

Er zijn dus verschillende redenen waarom je voor een duurzame investering kan kiezen. Zo kan je bewust kiezen om te investeren in een onduurzaam bedrijf, zodat je jouw invloed kan uitoefenen en het bedrijf kan verbeteren. Je kan de keuze ook maken op basis van een persoonlijk voordeel. Zo kan duurzaam beleggen jou belastingvoordeel opleveren en het jouw aanzien als belegger vergroten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.