Is de toekomst van Bitcoin duurzaam genoeg?

Om maar direct met de deur in huis te vallen, het onderhouden van het Bitcoin netwerk kost enorm veel energie. Door velen wordt geschat dat het bijvoorbeeld wel eens in de buurt zou kunnen zitten van onze landelijke energie consumptie. Het merendeel van het energieverbruik zit hem in het minen van de cryptovaluta.

Het aantal Bitcoin wat geproduceerd kan worden is eindig, dus minen zal in de toekomst niet meer nodig zijn. Echter zal het minen van één  Bitcoin gaanderweg meer tijd, computerkracht en energie kosten. In andere woorden, het is nu aanzienlijk lastiger om één Bitcoin eenheid te minen dan 5 jaar geleden. Overige energie consumptie zit in het onderhouden van het netwerk, bijvoorbeeld in de vorm van transacties en ondersteunende software.

Een duurzame industrie

Maar Bitcoin is toch juist ontworpen door- en voor innovatieve mensen die een betere wereld willen creëren? Dan zou het mogelijk moeten zijn om duurzame energiebronnen te vinden om te minen. Een groot voordeel is dat wanneer minen organisatorisch wordt uitgevoerd hier nabij een bron van duurzame energie gemaakt of gevonden kan worden. Zo wordt in El Salvador bijvoorbeeld vulkanische energie gebruikt om Bitcoin te minen.

Door de globaliteit van de valuta is het onmogelijk om exact te weten hoeveel gebruikte energie duurzaam is. Geschat wordt echter dat momenteel al zoveel als bijna 60% van het energieverbruik duurzaam is. Dit zou Bitcoin een van de meest duurzame industrieën maken. Aan de andere kant zijn miljoenen computers wereldwijd aan het minen. De energie die hier verbruikt wordt, groen of niet, zou toch ook ergens anders voor gebruikt kunnen worden.

Kan het probleem zichzelf oplossen?

Op bepaalde plekken heeft de komst van Bitcoin er juist voor gezorgd dat de energietransitie in een hogere versnelling is gezet. Zo word in Scandinavië de overtollige warmte die geproduceerd wordt tijdens het minen gebruikt voor de verwarming van nabijgelegen kassen.

Hierbij is de industrie veel eficiënter in het gebruik van duurzame energie. Zelden is de energievoorziening van bijvoorbeeld wind-, of zonne energie consistent genoeg. De mining industrie heeft echter het voordeel dat het niet uitmaakt of de computers een dag op 120%, en de volgende op 80% draaien.

Zweden en El Salvador zijn niet de enige plekken waar duurzame energiebronnen te vinden zijn voor miners. Aan de andere kant zal het erg lastig zijn om te controleren hoeveel van de energievoorziening duurzaam is. Het ontbreken van een centraal orgaan maakt regulatie binnen de industrie lastig. Echter heeft Bitcoin wel vaker laten zien dat het publieke backlash weet te weerstaan. De toekomst lijkt duurzaam, echter zijn er nog wel grote stappen te zetten.

Andere cryptovaluta

Andere cryptovaluta hebben wel een organisatie achter zich staan die zich actief bezig kunnen houden met verduurzaming. De adoptatie en acceptatie van cryptovaluta gaat doorgaans gezamelijk en niet per munteenheid. De cryptoindustrie is immers groter dan Bitcoin alleen. Veel van de organisaties achter de grotere altcoins hebben zich al uitgesproken om zo snel mogelijk een zo duurzaam mogelijk platform aan te bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.