Bitcoin gaat nog enorm dalen

De uitverkoop op de cryptomarkt gaat bijna onverminderd door. Dinsdag zakte de digitale valuta Bitcoin voor het eerst sinds juli 2021 tijdelijk onder de $30.000. Zelfs op woensdag herstelde de oudste en belangrijkste cryptovaluta zich nauwelijks en bevindt zich net boven deze grens. Bitcoin heeft 56 procent van zijn waarde verloren sinds zijn recordhoogte in november 2021. Op dat moment was de prijs bijna $ 69.000.

De verliezen troffen niet langer alleen investeerders die laat in de cryptohype investeerden, of speculanten die het bij het verkeerde eind hadden met hun weddenschappen op stijgende cryptoprijzen. Bijna 40 procent van de Bitcoin-investeerders staat nu in het rood, blijkt uit gegevens van het analysebedrijf Glassnode. De koersverliezen zijn niet alleen pijnlijk voor beleggers. Ze raakten ook de zaken van makelaars zoals Robinhood, gespecialiseerde beurzen zoals Coinbase , evenals crypto-mijnwerkers.

Crypto-investeerders zijn behoorlijk gewend aan gewelddadige prijsschommelingen. Maar nu breekt er op de financiële markten een fase aan die nieuw is voor Bitcoin en Co. Beleggers moeten voorbereid zijn op moeilijke tijden.

Bitcoin 11 mei 2022
Bitcoin 11 mei 2022

Waarom crashen cryptovaluta’s nu zo erg?

Op de financiële markten heerst momenteel veel algemene onzekerheid . Dit komt vooral door de beginnende renteomslag. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) had in januari al aangekondigd uit het ultraruime monetaire beleid te stappen.

Begin mei verhoogde de Fed de beleidsrente met 0,5 procentpunt tot tussen 0,75 en 1 procent. Dat was de grootste stijging in 22 jaar. Met de renteverhoging wil de Fed de hoge inflatie aan banden leggen. De oorlog in Oekraïne heeft belangrijke grondstoffen nog schaarser gemaakt en tot forse prijsstijgingen geleid.

Wat heeft de stijging van de rente te maken met cryptovaluta’s ?

Wanneer de rente stijgt, herverdelen beleggers hun kapitaal. Ze scheiden zich geleidelijk af van risicovolle activa zoals cryptocurrencies en vertrouwen steeds meer op veiligere beleggingen zoals obligaties. Al in januari, toen de Fed de eerste signalen gaf voor de naderende ommekeer in de rentetarieven, stortte de cryptomarkt massaal in . Hoewel de prijzen zich in de weken die volgden licht herstelden, konden ze dit niveau niet vasthouden vanwege aanhoudende zorgen over de rentetarieven.

De recente geschiedenis van cryptovaluta’s heeft aangetoond dat de prestaties daadwerkelijk correleren met de prestaties van tech-aandelen. Wanneer de aandelenkoersen van technologie dalen, daalt ook de Bitcoin-prijs.

Beïnvloedt het alle cryptovaluta’s in gelijke mate?

De meeste cryptocurrencies hebben de afgelopen zeven dagen ongeveer een vijfde van hun waarde verloren. De Terra-Coin LUNA boekte bijzonder hoge verliezen. Het verloor in deze periode zelfs bijna 95 procent van zijn waarde. De achtergrond is de tijdelijke ineenstorting van de stablecoin TerraUSD (UST), die behoort tot het Terra-ecosysteem. In de tussentijd hadden crypto-uitwisselingen zoals Binance de handel met Terra en TerraUSD opgeschort.

Stablecoins zijn cryptocurrencies die één-op-één worden ondersteund met een klassieke valuta zoals de dollar. Dit zou schommelingen in waarde zoals Bitcoin moeten voorkomen. TerraUSD verloor echter zijn koppeling aan de dollar in de nasleep van de crypto-uitverkoop. Het werd voor het laatst vermeld op $ 0,31.

Zijn cryptovaluta’s gewoon enorme speculatie?

Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. Zo gelooft sterbelegger Warren Buffett niet in bitcoin. De waarde van de digitale valuta stijgt alleen maar omdat iemand anders bereid is er meer voor te betalen, zegt hij. Bitcoin en Co. produceren immers niets en creëren zelf ook geen waarde.

Beleggers daarentegen schrijven de functie van het opslaan van geld voornamelijk toe aan Bitcoin. Vooral cryptocurrencies van het tweede en derde niveau hebben echter een echt doel . Ether is de op één na grootste cryptocurrency en is gebaseerd op de Ethereum-blockchain. Hiermee kunnen niet alleen activa worden overgedragen, maar ook andere toepassingen op basis van zogenaamde slimme contracten. De blockchains Solana en Cardano worden ook gebruikt voor slimme contracten.

Dit zijn digitale contracten die onafhankelijk worden uitgevoerd onder bepaalde, vooraf gedefinieerde critici. Slimme contracten worden vooral gebruikt in de financiële sector. Banken kunnen op deze manier bijvoorbeeld hun bedrijfsprocessen versnellen.

Is dit het begin van het einde van cryptocurrencies?
Bitcoin en Co. bevinden zich in een fase van zwakte. Als de rente op de lange termijn stijgt – wat te verwachten is – wordt het ongemakkelijker voor cryptocurrencies. Stijgende rentetarieven zijn voor hen een geheel nieuwe situatie.

Bitcoin tuimelt momenteel rond de $ 30.000. Dit cijfer is een belangrijk steunniveau . Daaronder hebben veel beleggers daar een stop-loss order geplaatst. Als de prijs onder dit niveau zakt, nemen ze afscheid van hun posities om het verlies te beperken.

Volgens Bloomberg moeten crypto-fans die wanhopig op zoek zijn naar een bodem misschien geduld hebben. Elke significante daling in de grootste digitale valuta sinds 2014 heeft het voortschrijdend gemiddelde van 200 weken bereikt. Dat ligt op bijna $ 20.000 – of ongeveer 35% onder de huidige prijs van Bitcoin, die in 2022 al met een vergelijkbaar percentage is gedaald.

Bitcoin 11 mei 2022 naar 20000
Bitcoin naar 20000

Of het verder bergafwaarts gaat, kan niemand met zekerheid zeggen. Ook als de randvoorwaarden voor Bitcoin nieuw zijn: het einde van cryptocurrencies komt er zeker niet. Cryptocurrencies hebben zich gevestigd in de mainstream van beleggen. Institutionele beleggers vertrouwen ook op de digitale valuta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.