Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Turkije ondergewaardeerd?

De Turkse economie groeide met 11.7% in het tweede kwartaal 2010 ten opzicht van het tweede kwartaal 2009. Hiermee was het met China de hardst groeiende economie in de wereld. De belangrijkste Turkse beursindex, de XU 100, heeft recent een nieuw all time high neergezet maar handelt  toch nog op een bescheiden koerswinst verhouding van 9.7 op basis van de geschatte winst over de komende 12 maanden.  De gemiddelde koerswinst verhouding van de index van opkomende markten ligt op 11.7 en dit impliceert een onderwaardering van bijna 20%. Is deze onderwaardering gerechtvaardigd?

Het politieke en invloedrijke Amerikaanse weekblad Newsweek reserveerde eind juli haar voorpagina om de aandacht op Turkije te richten met de mededeling: Turkey Rising.

Bondgenootschappen

Geconstateerd wordt dat Turkije economische bondgenootschappen aangaat met al haar buren. Ook die buren die vanuit westers mensenrechten perspectief als verwerpelijk worden beschouwd. De Turkse regering realiseert zich dat economische macht respect oplevert en dat daarvoor niet alleen meer de blik op het westen hoeft te worden gericht. Het toegenomen Turkse zelfvertrouwen heeft alles te maken met een stabiele regering, gericht op juridisch Europees gerichte hervormingen, en een “booming economy” (zie newsweek).

Wederopstanding

Hoe anders was het in 2001. De wereldwijde crisis raakte ook Turkije hard. Een torenhoge inflatie, meer dan 150%, ging gepaard met het ineenstorten van het financiële systeem waardoor het aantal banken meer dan halveerde. Het IMF moest met noodleningen Turkije de helpende hand bieden. Daarna behaalde in 2002 de onervaren  islamitische AK partij, onder leiding van Tayyip Erdogan, de absolute meerderheid in het parlement.  Het leger, dat zich beschouwd als hoeder van de seculiere staat, stond op scherp om op te treden bij een politieke islamisering van de samenleving. De vooruitzichten waren somber.

Tot de opkomst van de AK partij was er decennialang sprake van moeizaam en breed gevormde coalities. De absolute meerderheid in het parlement heeft Erdogan echter in staat gesteld om daadkrachtig op te treden. Wetgeving in lijn met de Europese Unie werd versneld ingevoerd en belemmeringen voor buitenlandse investeringen opgeheven. Ook werd de financiële sector drastisch gereguleerd na het instellen van een onafhankelijke centrale bank waardoor de kredietcrisis weinig impact heeft gehad op de Turkse bancaire sector.

Best geleide ondernemingen  van Europa

Onderdeel van de economische hervormingen waren grootscheepse privatiseringen, waaronder de telecom sector, die de Turken de ogen heeft geopend voor dynamische en servicegerichte sectoren die voorheen in starre overheidshanden waren. Privatiseringen worden doorgezet en de nutssector staat op dit moment  boven aan de agenda. Turkse bedrijven behoren tegenwoordig tot de best geleide ondernemingen  van Europa.

In de hevig concurrerende bouwsector zijn Turkse bedrijven doorgedrongen tot de wereldtop. Met name in het midden oosten en centraal Azië worden miljarden projecten binnen gesleept.

Niet gerechtvaardigd

Een solide financieel systeem, robuuste overheidsinkomsten en forse groeivooruitzichten hebben Turkije een stabiele reputatie bezorgt. De rente op de 10 jarige Turkse staatsobligatie staat op een historisch laag niveau, slechts 200 basispunten boven de Amerikaanse 10 jarige staatslening. Obligatiebeleggers zijn doorgaans een betrouwbare indicatie. Een fundamentele reden voor de onderwaardering van Turkse aandelen ten opzichte van andere opkomende markten lijkt niet gerechtvaardigd.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jasper Pool
www.beleggingsdoel.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Turkije ondergewaardeerd?”

  1. Avatar

    De regering van AK partij bestaat ook voornamelijk uit economen. Zelfs de islamisering van Turkije wat ik verwachtte is niet gerealiseerd, wel is de economie een boost gegeven de laatste 8 jaren.

  2. Avatar

    Hoe krom is het dan dat Turkije nog steeds een BB+ kredietwaardigheid heeft, gelijk aan Tunesie en Portugal bijvoorbeeld. Landen die op de afgrond van failissement staan. De kredietbeoordelaars zijn een politieke farce!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *