Opkomende markten uit de gratie

Beleggers hebben opkomende markten in de ban gedaan na de verkiezing van Donald Trump. Beleggers trokken hun vermogen terug, waardoor koersen van aandelen, obligaties en valuta’s daalden. Is de daling tijdelijk en wordt de positieve trend hervat? Of is met de verkiezing van Trump een nieuw tijdperk aangebroken? In deze column lees je waarom de koersen zijn gedaald, wat onze verwachtingen zijn en hoe je gebruik kunt maken van de marktomstandigheden.

Koersen na de verkiezing van Trump

Donald Trump werd dinsdag 8 november de nieuwe president elect van de Verenigde Staten. Na de Brexit, was dit de tweede verkiezingsuitslag in korte tijd waar de polls er volledig naast zaten. Er zijn meer paralellen met Brexit. De keuze voor Trump wordt ook gezien als een stem tegen het politieke establishment. Verder was vooraf verwacht dat een keuze voor Trump desastreuze gevolgen zou hebben voor de wereldwijde effectenmarkten. Vergelijkbaar met Brexit was de eerste reactie negatief, maar herstelden de meeste koersen zich snel.

Amerikaanse aandelen stonden eind vorige week al rond het hoogste niveau ooit. Terwijl koersen van aandelen uit ontwikkelde markten hoger staan, noteert de MSCI emerging markets aandelen index ruim 4% lager. De koersen van obligaties uit opkomende markten staan ook onder druk evenals de wisselkoersen.

Waarom presteren opkomende markten slecht

In de verkiezingscampagne heeft Trump aangegeven Amerika weer sterk te maken. De immigratie en de goedkope import kregen de schuld van het banenverlies in de Amerikaanse industrie. Vooral Mexico werd daarbij genoemd. Trump zou een muur willen bouwen op de grens. Ook wil hij opnieuw onderhandelen over verschillende handelsverdragen. Zo wil Trump de voorwaarden bijstellen ten gunste van de Amerikaanse industrie. Door handelsbarrières op te werpen wordt importeren minder interessant, waar de Amerikaanse industrie van profiteert. De VS is voor veel bedrijven uit opkomende markten een belangrijke afzetmarkt, zo niet de belangrijkste. Minder handel betekent minder omzet.

De verkiezingsuitslag heeft een grote impact voor opkomende landen in het algemeen en Mexico als buurland in het bijzonder. Mexicaanse aandelen zijn meer dan 7% gedaald. De wisselkoers van de Peso is meer dan 12% gedaald tegenover de US Dollar. Verder eisen beleggers bijna 0,4% meer rente als vergoeding voor het toegenomen risico (van 1,46% naar 1,83%). Ook Brazilië en diverse Aziatische landen, voelen de impact van de verkiezing duidelijk.

Een afgeleid effect van de verkiezing van Trump is de impact van de stijgende rente. Trump heeft aangegeven dat hij meer in de infrastructuur van de VS wil investeren. Daarnaast wil hij de belastingen verlagen. Dit leidt niet alleen tot meer schulden, maar ook tot hogere inflatie. Hierdoor heeft Trump al een bijnaam gekregen: ‘inflatiepresident’.

Door de lage rente is investeren interessant. Bij een hoog investeringsniveau wordt ook veel geïnvesteerd in opkomende landen. De stijging van de rente leidt tot minder investeringen. Investeringen met een hoog risico, zijn de eerste die worden afgebouwd. Deze vinden we vooral in opkomende markten.

Verwachting opkomende markten

Opkomende landen zijn van oudsher gevoelig voor gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Doordat opkomende landen sneller groeien wordt deze afhankelijkheid wel minder. Vooral voor de Aziatische landen wordt China een steeds belangrijker handelspartner. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van de US Dollar en Amerikaanse handel en economische groei minder groot.

Opkomende markten zijn door de opgebouwde reserves minder afhankelijk geworden van Amerikaanse investeringen. Daarnaast is het maar de vraag of de rente doorstijgt vanwege de investeringen in infrastructuur in combinatie met hogere schulden. In het verleden had de Republikeinse partij veel problemen met verhoging van het schuldenplafond. Verder  vergen investeringen in infrastructuur een ruime voorbereidingstijd om de benodigde vergunningen rond te krijgen. Tenslotte zijn er onvoldoende bouwvakkers om te projecten uit te voeren.

De waarderingen van effecten uit opkomende markten waren voor de verkiezing van Trump al aanzienlijk lager dan die van ontwikkelde markten. Door de koersbeweging in de afgelopen dagen is dit verschil alleen maar gegroeid. Beleggers hebben blijkbaar zeer lage verwachtingen van opkomende markten. De geschiedenis leert de markt hierin vaak overdrijft.

Conclusie

In tegenstelling tot ontwikkelde markten zijn opkomende markten nog niet hersteld van de keuze voor Donald Trump als nieuwe president. Door de dalende koersen zijn de waarderingen van effecten uit opkomende markten nog interessanter geworden. Na de verkiezing is de toon van Trump veel milder dan voor de verkiezingen. Beleggingen uit opkomende markten hebben hier nog niet van kunnen profiteren. De aankomende periode wordt duidelijk of markten overdrijven in hun reactie.

Loege Schilder
Care IS vermogensbeheer  

Care IS uit Volendam is in 2016 opnieuw verkozen tot ‘Beste vermogensbeheerder van Nederland’. Zie https://www.care-is.nl/gouden-stier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.