India als beste opkomende markt voor beleggers

India is de nieuwe favoriet onder de staatsbeleggers die op zoek zijn naar kansen in de opkomende markten. Het land heeft China ingehaald dankzij zijn sterke economische fundamenten, politieke stabiliteit, gunstige demografie en vriendelijke omgeving. Dat blijkt uit een rapport van Invesco, een wereldwijde vermogensbeheerder.

India profiteert van ‘friendshoring’ en ‘near-shoring’

Het rapport, getiteld ‘Invesco Global Sovereign Asset Management Study’, bevat de visies van 142 topbeleggers van 85 staatsfondsen en 57 centrale banken. Deze instellingen beheren samen USD 21 biljoen aan activa.

Het rapport stelt dat de staatsbeleggers hun portefeuilles aanpassen vanwege de hoge inflatie en lage rente. Ze geven de voorkeur aan obligaties en privéschuld. Ze zoeken ook naar opkomende economieën met solide demografie, politieke stabiliteit en proactieve regelgeving.

“Onder de opkomende markten heeft India de interesse van staatsbeleggers overtroffen en China ingehaald”, zegt het rapport. “India heeft de kenmerken die staatsbeleggers zoeken.”

Een staatsfonds uit het Midden-Oosten zegt: “We hebben niet genoeg blootstelling aan India of China. Maar India is nu een beter verhaal in termen van zakelijke en politieke stabiliteit. De demografie groeit snel, en ze hebben ook interessante bedrijven, goede regelgevende initiatieven en een zeer vriendelijke omgeving voor staatsbeleggers.”

India behoort tot een aantal landen, waaronder Mexico en Brazilië, die profiteren van meer buitenlandse investeringen door ‘friendshoring’ en ‘near-shoring’. Dit zijn strategieën waarbij bedrijven hun productie of diensten verplaatsen naar landen die dichter bij hun belangrijkste markten liggen of die culturele of geopolitieke affiniteiten hebben.

Dit helpt om tekorten op de lopende rekening te financieren en valuta’s en binnenlandse activa te ondersteunen, waaronder schuld.

India biedt diversificatie en groei

Volgens het rapport blijven India en Zuid-Korea de meest aantrekkelijke bestemmingen om de blootstelling aan opkomende markten te vergroten. Een centrale bank uit het Westen zegt dat ze meer willen beleggen in schuld van opkomende markten, vooral in vastgoed en infrastructuur, en in andere gediversifieerde sectoren.

Het rapport zegt dat meer dan 85 procent van de staatsfondsen en centrale banken verwacht dat de inflatie in het komende decennium hoger zal zijn. In zo’n situatie worden goud en obligaties van opkomende markten gezien als goede weddenschappen.

Deze verschuiving kan zijn veroorzaakt door het bevriezen van bijna de helft van Ruslands $640 miljard aan goud- en deviezenreserves door het Westen als reactie op de invasie van Oekraïne.

De enquête toont aan dat een “substantieel aandeel” van de centrale banken bezorgd is over het precedent dat is geschapen. Bijna 60 procent van de respondenten zegt dat het goud aantrekkelijker is geworden, terwijl 68 procent reserves thuis houdt in vergelijking met 50 procent in 2020.

Het rapport concludeert dat India een unieke kans biedt voor staatsbeleggers om hun portefeuilles te diversifiëren en te profiteren van de groei van een van de grootste en snelst groeiende economieën ter wereld.

“India heeft China nu ingehaald als de meest aantrekkelijke opkomende markt om te beleggen in schulden van opkomende markten”, zegt het rapport.

Hoe te beleggen in India met ETF’s

Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het benutten van de kansen die India biedt, zijn er verschillende manieren om toegang te krijgen tot de Indiase markt. Een van de eenvoudigste en goedkoopste manieren is om te beleggen in ETF’s die de Indiase aandelenmarkt volgen.

ETF’s zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld en een mandje van effecten volgen, zoals een index, een sector of een grondstof. Er zijn verschillende ETF’s die zich richten op de Indiase markt, elk met hun eigen kenmerken, kosten en rendementen.

Hier zijn enkele voorbeelden van ETF’s die u kunt overwegen om in India te beleggen:

  • Motilal Oswal NASDAQ 100 ETF: Dit is een ETF die de prestaties van de NASDAQ 100 Index volgt, die bestaat uit 100 van de grootste niet-financiële bedrijven die genoteerd zijn op de NASDAQ-beurs in de VS. Veel van deze bedrijven zijn technologie- of innovatiegericht en hebben een sterke aanwezigheid of groeipotentieel in India. Deze ETF is genoteerd op de National Stock Exchange of India (NSE) en heeft een jaarlijkse kostenratio (TER) van 0,54%. Het rendement over 5 jaar (vanaf 30 juni 2023) was 38,84%.
  • HDFC Sensex ETF: Dit is een ETF die de prestaties van de Sensex Index volgt, die bestaat uit 30 van de grootste en meest liquide bedrijven die genoteerd zijn op de Bombay Stock Exchange (BSE). De Sensex Index wordt beschouwd als een barometer van de Indiase economie en weerspiegelt verschillende sectoren, zoals financiën, energie, consumptiegoederen en gezondheidszorg. Deze ETF is genoteerd op zowel de NSE als de BSE en heeft een TER van 0,05%. Het rendement over 5 jaar (vanaf 30 juni 2023) was 13,69%.
  • Columbia India Consumer ETF (INCO): Dit is een ETF die belegt in bedrijven die actief zijn in de Indiase consumentensector, zoals detailhandel, voeding en dranken, persoonlijke verzorging, auto’s en media. Deze ETF streeft ernaar te profiteren van de groeiende koopkracht en vraag van de Indiase middenklasse, die naar verwachting zal toenemen naarmate het land zich verder ontwikkelt. Deze ETF is genoteerd op de NYSE Arca-beurs in de VS en heeft een TER van 0,75%. Het rendement over 5 jaar (vanaf 30 juni 2023) was 51,90%.

U kunt deze of andere ETF’s kopen via een online broker of platform dat toegang biedt tot de betreffende beurzen. U moet ook rekening houden met factoren zoals wisselkoersrisico’s, belastingen, liquiditeit en diversificatie bij het kiezen van uw beleggingen.

Conclusie

India is een van de meest dynamische en veelbelovende opkomende markten ter wereld, die de aandacht trekt van staatsbeleggers en andere beleggers die op zoek zijn naar diversificatie en groei. Met zijn sterke economische fundamenten, hervormingsgezinde regering, bloeiende bedrijfssector en jonge bevolking heeft India een enorm potentieel om zijn ontwikkeling te versnellen en zijn concurrentiepositie te verbeteren. Beleggen in India kan worden gedaan via verschillende instrumenten, zoals ETF’s, die een gemakkelijke en goedkope manier bieden om toegang te krijgen tot de Indiase aandelenmarkt. India is een markt die niet mag worden genegeerd door beleggers die op zoek zijn naar kansen in de opkomende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.