De beurzen van de vier BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) hebben het afgelopen jaar een enorme daling moeten ondergaan. Variërend van 49 % verlies (China) tot 72 % verlies (Rusland). De jarenlange hausse op deze markten kwam daarmee abrupt tot een einde.
Wanneer beleggers – gebruikmakend van de lage koersen – weer aan instappen zouden denken dienen ze zich echter wel het volgende te beseffen. Er zijn enorme verschillen in de economische gezondheid tussen deze 4 economieën. Zo hebben Rusland en Brazilië grote problemen met hun valuta en loopt de Russische roebel tegen een mogelijke forse devaluatie aan.
De economie van China groeit weliswaar veel minder hard dan voorheen (was 13 %, is nu 6,8 %) maar groeit nog steeds het hardst. Belangrijker is echter het feit dat China nauwelijks staatsschulden heeft en over een enorme hoeveelheid spaargeld beschikt. Daardoor heeft China ruime mogelijkheden de economie te stimuleren. Ze hoeven er niet zoals de VS en Europa fors voor te lenen op de kapitaalmarkt.
Bovendien heeft China het voordeel – op dit moment – dat het geen volledig vrije markt kent. Banken zijn er staatseigendom en de overheid kan met een simpel telefoontje de banken opdragen meer kredieten te gaan verstrekken. Dat gebeurt inmiddels ook: in december ruim 19 % groei in de kredietverstrekking. Kortom van de vier BRIC-landen biedt China de meeste mogelijkheden en Rusland de minste. China zal in het zojuist van start gegane “jaar van de os” echter ook nog wel eerst door een dal heengaan voordat er een herstel gloort.
Voor de geduldige belegger is dit fonds – Saint-Hoinoré Chine – van Edmond de Rothschild een mooie gelegenheid hiervan te profiteren. Het investeert in 40 aandelen genoteerd aan de beurzen van HongKong, Shanghai, Shenzen en New York.
Het rendement was vorig jaar 52 % negatief en YTD verloor het fonds 3,6 %.
Datum advies: 30 januari
Koers: € 156,03
ISIN Code:FR0010479923
Klik hier voor de actuele koers
Morningstar rating: ****
Ondergetekende heeft zelf geen positie in dit fonds. Zijn clienten wel.
Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer