Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Chinese beurs blijft verbazen

De beurs van Shanghai is met afstand de best renderende aandelenmarkt van dit jaar. Sterker nog, sinds het faillissement van Lehman Brothers in de herfst van vorig jaar is deze beurs de enige onder de toonaangevende beurzen wereldwijd die op winst staat. De aan de beurs van Shanghai verhandelde A-shares staan sinds dat memorabele moment nog steeds ruim 16 % hoger. Bedenk dat bijvoorbeeld de AEX sinds dat beruchte incident zo’n 45 % aan waarde heeft verloren. Analisten verschillen van mening of deze rally een duurzaam herstel van de economie inprijsd of weer een van de vele ongefundeerde wilde bewegingen is die we in China wel vaker zien.

Sinds de jaarwisseling zijn de A-shares in euro gemeten met 37 % gestegen. De Shanghai Composite sloot gisteren op 2419 punten. Een paar dagen geleden reikte deze index tot 2425 punten, de hoogste stand van de afgelopen 7 maanden. Deze enorme koersstijging is grotendeels gebaseerd op het vertrouwen onder beleggers dat de Chinese autoriteiten er in zullen slagen de economie te revitaliseren. Met name de uitzonderlijke exportdaling dient een halt te worden toegeroepen. De rally is voornamelijk het resultaat van een stimuleringspakket van de overheid ter grootte van 585 dollar, vijf opeenvolgende renteverlagingen en niet te vergeten een door de staat aangedreven kredietgroei van de banken van niet minder dan 25 % ten opzichte van een jaar geleden.

Alles lijkt er de Chinese autoriteiten aan gelegen weer een economische groei van minimaal 8 % op jaarbasis te bewerkstelligen. Daartoe worden vele reeds geplande investeringen in de infrastructuur naar voren gehaald en wordt er tevens voor zorg gedragen dat deze werken ook op korte termijn worden uitgevoerd. Dat gaat in een staatsgeleide economie iets eenvoudiger dan bij ons. En dat juist op een moment dat de inzakkende wereldeconomie een ravage heeft aangericht aan de Chinese export. De markt lijkt er heilig in te geloven dat de Chinese economie de omslag van een exportgedreven naar een consumptiegedreven economie op korte termijn kan gaan maken. Ook de vastgoedmarkt in de grote steden vertoont de laatste weken een opmerkelijk herstel. Bovendien bleken de bedrijfsresultaten over het vorig jaar minder slecht dan aanvankelijk verwacht.

Toch is niet alles hosanna in Het Jaar van de Os. Er zijn ook redenen die manen tot enige voorzichtigheid. Zo zijn de Chinese A-shares nauwelijks toegankelijk voor buitenlandse beleggers. Slechts 1 % van de marktkapitalisatie van de beurs van Shanghai is in buitenlandse handen. Chinese particuliere beleggers mogen op hun beurt niet in het buitenland beleggen. Ze hebben geen alternatief voor een belegging in hun eigen markt. Vandaar ook het enorme waarderingsverschil tussen de A-shares van Shanghai en de in Hong Kong genoteerde H-shares. Dat zijn de zelfde aandelen maar wel beschikbaar voor buitenlandse beleggers.

Er wordt door kenners van de Chinese beurs dan ook wel beweerd dat een aandelenkoers in China weliswaar de prijs van het aandeel weergeeft maar niet de waarde van het onderliggende bedrijf. Ook is het belangrijk in het oog te houden dat naar schatting een derde van de kredietexplosie van de afgelopen maanden zijn weg naar de aandelenmarkt heeft gevonden. Een sterk liquiditeitsgedreven rally dus. De stijging op de beurs van Shanghai is echter wel opmerkelijk tegen de achtergrond van de belabberde situatie van de wereldeconomie. Enige voorzichtigheid lijkt daarom wel geboden. Beleggers kunnen zich beter richten op de aan de beurs van Hong Kong genoteerde H-shares. Deze zijn ook gestegen maar minder spectaculair met 12,5 %. De bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal die binnenkort naar buiten komen zullen meer duidelijkheid geven. De Shanghai Composite bevindt zich overigens nog steeds 60 % onder de top van oktober 2007.

Jan-willem Nijkamp
Senior Vermogensbeheerder INMAXXA

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Chinese beurs blijft verbazen”

 1. Avatar

  volgens mij kun je als buitenlander niet op de shanghai beurs beleggen, of weet u een mogelijkheid? Ik beleg wel in china maar op een andere manier maar Shanghai gaat niet…

 2. Satilmis

  Zoals in het artikel gesteld zijn er meerdere beurzen. De binnenlandse beurzen bestaan uit de Shenzhen Stock Exchange en de Shanghai Stock Exchange.

  De aandelen genoteerd aan deze binnenlandse beurzen noemen we A-shares of B-shares. De valuta die gehanteerd wordt is de renminbi.

  In Hong Kong staan de aandelen genoteerd in Hong Kong Dollars. De aandelen worden verdeeld in Blue Chips, Red Chips en H-shares.

  Vanwege valutarestricties kunnen Chinezen geen H-shares kopen en kunt u geen A-shares verkrijgen.

  Het kopen van deze A-shares wordt ontraden en zijn zeer moeilijk te verkrijgen.

  Als u er toch in wilt beleggen zijn er een aantal mogelijkheden:

  1. Via een vriend in China

  2. Als u een HK-id hebt kunt u een rekening openen in Hong Kong en
  de Xinhua/FTSE A-50 BGI A-Share Index ETF kopen. Dit indexfonds bestaat uit een mandje van de 50 belangrijkste A-shares.

  3. U kunt een (gestructureerd) product bij een bank kopen die beschikt over een QFII (Qualified Foreign Institutional Investor) status. Voor die banken gelden echter nog altijd beperkingen wat betreft aan-en verkoop. Zij vloeien voort uit het statuut van QFII en hebben betrekking op de omvang, de minimumperiode waarin de beleggingen moeten worden gehouden en de repatriëring van de beleggingen.

  Onderstaand een lijst met beleggingsfondsen die deels in A-shares beleggen:

  FORTIS L FUND: Het compartiment beschikt over de mogelijkheid om tot 10% van zijn vermogen te beleggen in aandelen van het type “A”,
  genoteerd op de beurs van Sjanghai of de beurs van Shenzhen, die in principe uitsluitend voor Chinese particuliere beleggers
  voorbehouden zijn.

  Ook Robeco beschikt over een dergelijke status. Zie Robeco Chinese Equities.

  Andere fondsen:

  JPMorgan JF China Fund – no.1
  Baring Hong Kong China Fund – no.2
  Tianjin TEDA Investment Holdings Co.,
  ABN Amro TEDA Fund Management Co. (recent is dit overgenomen door Old Mutual)

 3. Pingback: Effect van Chinese beurscorrectie - De-Beurs.nl

 4. Pingback: Effect van Chinese beurscorrectie

 5. Avatar

  Enig idee dat beurs en economie niets met elkaar te maken hebben? Zolang je dat niet weet blijf je je ‘verbazen’ inderdaad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *