AEX: was dat de correctie?

De correctie in de verschillende indices, dus ook in de AEX kan voldoende geweest zijn, een nieuwe stijging zou zich dus moeten aandienen. Het beeld ziet er dus sterk uit en op basis van de RSI is er een doel te bereken van 370 punten in de AEX.  Maar helaas, Azië kan roet in het eten gooien. Waakzaamheid is dus op z’n plaats. Naast de AEX kijk ik vandaag naar de beurs van Hong Kong.

Van Hong Kong word ik niet vrolijk

Een beurs die mij zorgen baart is de beurs van Hong Kong, deze beurs lijkt onmiskenbaar bezig met de laatste stukjes van de rally sinds maart dit jaar. Een normale correctie kan voor een fikse daling van meer dan 20% zorgen.

Is dit een beurs die het voortouw neemt en de toon zet voor de komende maanden? Toen begin 2007 de Zwitserse SMI als eerste een belangrijke top bereikte en een daling inzette was er in de rest van de wereld nog geen wolkje aan de lucht. Het duurde in de meeste markten tot oktober voordat de top werd gezet.

Technische analyse van de Chinese Hang Seng op 25 november 2009 (op basis van Elliot Wave) doelgebied voor een correctie
Technische analyse van de Chinese Hang Seng op 25 november 2009 (op basis van Elliot Wave) doelgebied voor een correctie

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

In technisch opzicht is er geen één op één relatie met onze beurs en de Hang Seng. De Chinese beurs heeft in oktober 2008 de low gezet en  maart 2009 een hogere bodem geplaatst. Ook is de stijging van de Hang Seng groter geweest sinds maart dit jaar. De beurs van Hong Kong steeg met 102 % terwijl de AEX 68% wist te plussen. Ondanks deze verschillen is er onmiskenbaar een correlatie in de trend waar te nemen en daar gaat het mij nu om. De stijging sinds maart dit jaar lijkt vrijwel compleet en een correctie op deze  stijging is op korte termijn te verwachten. Onder normale omstandigheden: een correctie van meer dan 20%, daar kunnen we wat mee. Het is dus zaak om te wachten op een bevestiging om vervolgens positie in te nemen.

Gevolgen voor de AEX

Zoals gezegd, er geen sprake van een één op één relatie met de  Hang Seng. Daarom is het gevaarlijk om op basis van deze analyse de lijn door te trekken naar onze beurs of de Westerse beurzen in het algemeen. Ik trek wel de conclusie dat het stijgingspotentieel op korte termijn er door beperkt zal worden. Een stijging tot 370 is dan ook te hoog gegrepen.

Voor de korte termijn hou ik voor de AEX rekening met een daling tot het gebied 310-307 en daar moet dan het pleit beslecht worden. Verdere stijging of weg zakken tot globaal 270.

Technische analyse van de AEX op 25 november 2009 (op basis van Elliot Wave) patroon binnen de consolidatie
Technische analyse van de AEX op 25 november 2009 (op basis van Elliot Wave) patroon binnen de consolidatie

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Door de ontwikkelingen in Azië en name name Hong Kong  is het potentieel voor een stijging van de AEX beperkt. Dus de kans op een oudejaarsrally nemen met de dag verdere af. Probleem is dat op dit moment geen signalen zijn die een belangrijke beweging aangeven, de markt zit domweg opgesloten in een trading range tussen 300 en 320 en dat kan in theorie nog wel even aanhouden. Met deze onzekerheden is het innemen van een positie dan ook niet aan te bevelen. Het risico van een daling is op dit moment te groot en de kansen op een forse stijging zijn te klein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.