Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wat te doen als er een 2e beurscrash komt

De markten zijn bijna volledig hersteld maar iedereen heeft het over de beurscrash in het najaar van 2020. Komt die er ook echt ? Wordt het erger dan voorheen? Komt de megasupercrash eindelijk, waartegen veel zelfbenoemde profeten waarschuwen en waarmee sommigen momenteel goed geld verdienen? Angst is immers de beste manier om iets aan mensen te verkopen. Denk maar aan de lege supermarktschappen eind maart / begin april.

Terwijl Duitsland nog steeds midden in een lockdown zat, begon de DAX weer te stijgen. Hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten: ondanks recordwerkloosheid en verreweg de meeste Covid-sterfgevallen, gedragen de SP500 of NASDAQ zich alsof alles in orde is.

Duidelijk is dat beurskoersen niet hand in hand gaan met de huidige economische situatie . Dit keer gebeurde hetzelfde: de aandelen stegen weer toen alle experts en onderzoeksinstituten niet konden voorspellen hoe zwaar de economie zou worden getroffen.

Komt de volgende crash ?

Ondanks de beste stemming op de beurs lezen we in de media bijna dagelijks over verschillende prognoses: Warren Buffett heeft zelfs geld opgepot in plaats van het te investeren . Hij zegt niet waarom hij dit doet en dus zijn er natuurlijk veel geruchten en speculaties. De pessimisten zijn er zeker van dat Buffett, net als de financiële crisis, wacht op de dubbele crash om veel geld te investeren. Het optimistische volk daarentegen is van mening dat de beursgoeroe eindelijk een grote fout heeft gemaakt en simpelweg grote investeringskansen heeft gemist. Dienovereenkomstig blijven de koersen stijgen.

Er is nog een UBS-aankondiging waardoor veel aandeelhouders waakzaam zijn : ” UBS-miljardairs willen geld opnemen van aandelenmarkten .” De superrijke klanten van de grote bank willen hun winst van de Coronacrash beschermen en investeren het geld liever in residentieel onroerend goed, private equity en Bedrijf deals.

Wat nu? Allereerst moet nog worden opgemerkt dat niemand kan anticiperen of en wanneer een beurscrash zal plaatsvinden. Aangezien we dit allemaal niet kunnen weten, is het nu nodig om te overwegen wat te doen bij een volgende crash.

Voorbereiden op een crash

Een manier om in te spelen is door zowel op een daling als een stijging in te spelen. Wij hebben een systeem ontwikkeld die dit als jaren succesvol doet. Hoe dat kan kunt u lezen in onze brochure. Vraag het hier gratis aan.

Open alvast een aandelenrekening zodat u snel kunt inspelen. Dat kan bijvoorbeeld bij de DeGiro. U moet dan wel over voldoende contanten beschikken. Heeft u  dat niet, dan kunt u alvast gaan sparen.

U heeft een paar kleine besparingen en u wilt nu geld investeren in aandelen? Je loopt het risico alles te verliezen. Stel je het volgende scenario voor: Je investeert je geld volledig in aandelen en koopt niet op de bodem, maar eerder aan het begin van een crash. Terwijl uw investering zakt, komt er een onverwachte rekening binnen. U kunt ze echter alleen betalen als u uw aandelen verkoopt. U realiseert dus een verlies en verliest niet alleen uw belegde geld, maar ook uw spaargeld. Het is belangrijk dat u van uw geïnvesteerde geld kunt afzien – voor een lange tijd! Heb daarom een buffer of leg die aan.

Weet u niet zeker hoe u een aandeel moet kiezen? Dan is het tijd om te lezen en te leren. Ontdek welke principes u kunt gebruiken om aandelen of ETF’s te selecteren en te waarderen. Het is belangrijk om te begrijpen dat een aandeel of ETF dat goed is voor iemand anders niet per se een goede investering hoeft te zijn.

Als de bovenstaande punten niet op u van toepassing zijn, kunt u een andere strategie volgen en wat moediger zijn in uw investeringen. Afhankelijk van hoe hoog uw risicotolerantie en hoe lang uw beleggingshorizon is, zijn er verschillende strategieën die u voor uzelf kunt gebruiken. Sommige van deze stappen zijn mogelijk niet geschikt voor u, andere kunnen worden gecombineerd.

Diversifieer breed
Diversificatie is de belangrijkste manier om jezelf tegen verliezen te beschermen. Je moet niet alleen naar aandelen en ETF’s kijken. Er zijn nu veel andere investeringsmogelijkheden die uw risico verkleinen. Als u niet over voldoende financiële middelen beschikt om uw geld in onroerend goed te investeren, kunt u het in plaats daarvan in REIT’s stoppen. Of u kunt een paar tastbare bezittingen in uw depot brengen: klassiek goud of misschien iets bijzonders, zoals een vat whisky.

Maar houd ook in gedachten: de laatste crash trof bijna alle waarden!

Bescherm uw aandelenportefeuille met een korte ETF
Als u uw portefeuille wilt indekken tegen dalende koersen, kunt u ook beleggen in een zogenaamde short ETF. U gokt niet op stijgende, maar op dalende prijzen: met een korte ETF op de DAX zou dit betekenen dat u een rendement van 10 procent zou behalen als de DAX met 10 procent zou dalen.

Deze strategie heeft echter op korte termijn alleen zin als u uw portefeuille wilt beschermen tegen een dreigende crash en alleen als u niet op lange termijn investeert. Voor langetermijninvesteringen: wacht en drink thee.

Bouw contante reserves op
Natuurlijk kun je het ook doen zoals Warren Buffett en eerst veel geld inzamelen. Tijd is natuurlijk schaars voor een eventuele crash in de herfst, maar misschien kun je vooraf wat geld inzamelen.

Bron: Fortunalista

En u ? Bent u pessimistischer over de herfst of denkt u dat het ergste voorbij is?

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Wat te doen als er een 2e beurscrash komt”

 1. Avatar

  Wat heeft het voor een zin om op een beurscrash te speculeren en als het je toch wat lijkt, hoe doe je dat dan?
  Opties zullen op een dag dat de beurs crasht niet te verzilveren zijn, daar wordt wel voor gezorgd door de beurshaaien. Storingen op de optiebeurs zullen zolang manipulatief in stand worden gehouden, tot de beurs weer volop de richting van het noorden heeft gekozen. Of bied en laat liggen zover uit elkaar dat het verzilveren van je winst niet mogelijk is.
  Wat doe je met een putoptie die tijdens een crash 0,40 bij 218,20 noteert? Ga je dan in het midden zitten, probeer het maar eens, geen schijn van kans dat hij wordt afgetikt, zelfs op 0,90 maak je geen kans!
  Dan maar met shortfutures inspelen op een crash? Ook daar zul je je winst niet kunnen nemen.
  Er is maar één manier om op een beurscrash voorbereid te zijn en slechts een enkeling gebruikt die methode
  m.vr.gr.
  een professionele trader

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *