Wat mogen we van tech-aandelen verwachten?

De technologiesector heeft in het eerste kwartaal goed gepresteerd. Het basiseffect speelt een grote rol. 18 maanden geleden waren veel fondsbeheerders massaal overwogen in technologieaandelen. Ze werden op het verkeerde been gezet door de sectorrotatie als gevolg van de stijgende rente. Als gevolg daarvan was er een massale uitverkoop van technologieaandelen en in het vierde kwartaal bereikte de onderweging in technologie een hoogtepunt in 20 jaar. Dit leidde tot een ommekeer omdat de meerderheid er weer naast zat. De beleggingsaanpak van MainFirst is altijd anders geweest. Wij willen voor de lange termijn beleggen in de bedrijven met de beste bedrijfsmodellen en besteden weinig aandacht aan factoren als sectorrotatie, rente en economische cycli.

In de toekomst zal de aandacht weer uitgaan naar de fundamentals van ondernemingen. We zien op veel gebieden zeer goede beleggingsmogelijkheden voor de lange termijn. We zien een kwantumsprong in de komende toepassingen van kunstmatige intelligentie, vergelijkbaar met de introductie van het internet. Microsoft heeft zeker een voorsprong met Chat GPT. Daardoor zullen bedrijven als Google, Amazon, Meta en Apple fors gaan investeren. Naast Microsoft worden de grote winnaars van deze ontwikkeling halfgeleideraandelen als NVIDIA, Taiwan Semi, ASML, Advantest en Arista Networks.

Europa blijft in de meeste technologieën achter bij de VS en Azië. Maar er zijn uitzonderingen. Het Nederlandse ASML heeft een monopoliepositie als leverancier van geavanceerde halfgeleiders. Infineon en ST Micro zijn ook zeer goed gepositioneerd. In Zwitserland houden we van nichespelers op lange termijn zoals VAT, Comet of Sensirion.

Door Frank Schwarz, Portfoliomanager bij MainFirst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.